x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ion Iliescu: Vieru rămâne simbolul unui mare poet naţional

Ion Iliescu: Vieru rămâne simbolul unui mare poet naţional

18 Ian 2009   •   00:00

Grigore Vieru va rămâne pentru români simbolul unui mare poet naţional, iar dispariţia sa reprezintă o mare pierdere pentru cultura română, a declarat fostul preşedinte Ion Iliescu.



El a evocat totodată rolul avut de Grigore Vieru în promovarea mişcării de renaştere naţională a românilor din Basarabia.

'Ne-a zguduit această veste despre accidentul tragic care i-a curmat viaţa lui Grigore Vieru, care se întorcea de la o manifestare consacrată lui Mihai Eminescu. Pentru noi, rămâne un simbol de mare poet naţional, a cărui poezie ne-a impresionat de la început pe toţi', a spus fostul preşedinte.

Ion Iliescu şi-a amintit că a fost extrem de impresionat atunci când, în anii '70, a citit pentru prima oară, la Iaşi, poeziile lui Grigore Vieru.

'Eu am luat contact cu poezia lui Vieru pentru prima oară la Iaşi, în anii '70, când am aflat că Mircea Radu Iacoban i-a publicat la editura 'Junimea' un volum. Acesta a fost prima apariţie într-o editură românească, în scriere latină, a poeziei lui Grigore Vieru, pentru că toţi poeţii noştri basarabeni scriau, la Chişinău, în scriere chirilică, iar pentru el a fost o premieră când apărea pentru prima oară în limba română cu scriere latină. Şi atunci, toţi am fost impresionaţi de valoarea poeziei şi pe toţi ne-a impresionat bunătatea lui, vorba lui. Nu ştia să suduie, era un om de o bunătatea extraordinară', a spus preşedintele de onoare al PSD.

Fostul şef al statului şi-a amintit, totodată, că apariţia primelor poezii în România ale lui Grigore Vieru au premers mişcării de renaştere naţională promovată de acesta, poetul devenind simbol al acestei mişcări.

'Grigore Vieru a devenit un simbol al mişcării de renaştere naţională. De altfel, toate scrierile lui şi ale scriitorilor basarabeni, care au creat această mişcare pentru limba română şi scriere latină, au fost şi pentru ei un triumf. Au reuşit să scoată Revista 'Literatura şi arta' la care Nicolae Dabija era redactor şef în Lituania, pentru că, în toată Basarabia nu exista o tipografie în care să poată tipări cuvinte latine. Deci, ei au veni cu acest suflu al înnoirii şi al afirmării conştiinţei naţionale şi unităţii de simţire şi trăire românească a basarabenilor şi a rămas pentru noi toţi un simbol al acestei mişcări de renaştere naţională', a spus Ion Iliescu.

El a mai spus că visul de-o viaţă al lui Grigore Vieru a fost să treacă Prutul - dorinţă care arăta 'cât de mare era separarea românilor de dincolo de Prut de cei din ţară, respectiv cât de închisă era comunicarea cu aceştia'.

'Dispariţia lui Grigore Vieru este o mare pierdere pentru cultura română. I-a fost curmată viaţa când era încă în putere, deşi se zbătea şi a avut necazuri cu sănătatea. Era o conştiinţă vie şi respectată. Trebuie să-i păstrăm, aşa cum se cuvine, o amintire luminoasă pentru tot ceea ce a făcut în promovarea limbii române şi culturii acestui popor', a mai spus fostul preşedinte.
AGERPRES

×
Subiecte în articol: special grigore vieru grigore vieru