x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Jurnalul casei: Paturile rabatabile moderne

Jurnalul casei: Paturile rabatabile moderne

de Adela Parvu    |    16 Feb 2008   •   00:00
Jurnalul casei: Paturile rabatabile moderne

În ciuda faptului că apartamentele noastre de bloc sunt foarte modeste ca dimensiuni, mobila multifuncţională nu a fost o soluţie vizată pentru confortul traiului de zi cu zi. Asta şi din cauza producătorilor de mobilă de la noi care nu s-au gândit la aşa ceva.

În ciuda faptului că apartamentele noastre de bloc sunt foarte modeste ca dimensiuni, mobila multifuncţională nu a fost o soluţie vizată pentru confortul traiului de zi cu zi. Asta şi din cauza producătorilor de mobilă de la noi care nu s-au gândit la aşa ceva. Ani de zile au produs “garnituri” de mobilă pentru camera de zi, denumită incorect sufragerie, cu binecunoscuta bibliotecă cu vitrină, din PFL furniruit şi aplicaţii din plastic vopsite ce imitau ornamente sculptate. Nici acum, după ce deschiderea către piaţa internaţională există şi circulă o mulţime de idei, lucrurile nu s-au îmbunătăţit.

 

Tot ceea ce este prezent în magazine în materie de mobilă multifuncţională, ca ofertă este pentru un grup prea mic de oameni, care îşi permit să plătească bani grei pentru ceva de calitate din import. Problema este că producătorii autohtoni nu investesc în tehnologii avansate, care le-ar permite fabricarea unor sisteme ingenioase, absolut obligatorii pentru un mobilier funcţionabil. Aşa că cea mai la îndemână variantă pentru cei mulţi care locuiesc în apartamente de bloc vechi este să apeleze la micile firme ce produc mobilă pe comandă. Pentru aceştia am dori să le exemplificăm un model de mobilier perfect pentru garsoniere sau locuinţe cu două camere împărţite între părinţi şi copii. Este vorba de patul rabatabil.

 

 

Între zi şi noapte

 

Canapelele extensibile sunt la mare căutare, pentru că ele pot deveni peste noapte patul de dormit. La noi pe piaţă sunt foarte puţine firme care produc la comandă paturi rabatabile. Cererea pentru ele nu este foarte mare, deoarece pe timp de zi, patul confor­tabil trebuie strâns, fiind mascat de feţe unui simplu dulap. Deci, locul de şedere peste zi nu mai există. Aşa că economisirea spaţiului, ocupat de patul desfăşurat, trebuie suplinit prin cumpărarea unor piese de mobilă care să permită suficiente locuri de şedere în timpul zilei, sau, cel puţin până la ora de culcare.

 

 

Colecţie impresionantă

 

Compania italiană Clei a lansat însă de anul trecut, prin prezenţa la târgul internaţional de mobilă de la Milano, o colecţie absolut impresio­nantă de mobilă. Şi nu e vorba numai de aspect, culori şi finisaje, ci de ingeniozitatea modelelor. Paturile rabatabile de la Clei se transformă dimineaţa în biblioteci, mese de birou, canapele, devenind în timpul zilei parte integrantă a ambientului modern.

Interesante sunt nu numai sistemele de susţinere şi manevrare, foarte importante în rezistenţa şi frecventa utilizare a paturilor, ci şi conceptul de rabatare. Paturile nu sunt rabatate numai pe verticală, după metoda clasică, ci sunt modele la care rabatarea se realizează pe orizontală.

 

Practic nu sunt deloc recognoscibile ca piese multifuncţionale. Nu-ţi dai seama de la prima vedere că un pat poate fi ascuns în spatele canapelei, a etajerelor şi vitrinelor închise cu sticlă lucioasă colorată sau după un modul pe rotile. Sunt şi mai interesante paturile suspendate şi rabatabile. Vezi un dulap într-o cameră de copii, iar când se deschid uşile pe orizontală, paralel, pe două nivele bine calculate, apar două paturi confortabile şi sigure. Sau o canapea simplă, modernă, într-o cu­loare caldă de galben care se poate deschide pe verticală devenind pat suspendat. Şi exemplele pot continua.

 

 

 

Interiorul ascunde secrete

 

“Scheletul” paturilor, o adevărată dovadă de măiestrie inginerească, face ca totul să funcţioneze şi să reziste impecabil în timp. În plus, feţele ce maschează paturile şi care au rolul şi de etajeră pe timp de zi, sunt protejate la deschiderea patului în ideea ca obiecte aflate pe ele să nu trebuiască a fi înlăturate. Tot sistemul de rabatare este gândit pentru a veni în sprijinul celui care foloseşte mobila. Cumpărătorul trebuie să manevreze uşor, repede şi fără complicaţii orice model de pat şi asta îi reuşeşte de minune cu piesele de la Clei. Producătorii de la noi susţin că tocmai sistemele interne pun probleme în fabricarea unei astfel de mobile multifuncţionale, pentru că se aduc din import şi costă mult, duc la preţuri finale mari ale paturilor rabatabile.

 

 

Soluţii de pa­turi rabatabile (cu preţuri cuprinse între 2.000 şi 3.000 lei) sau doar sistemele de rabatare: www.paturirabatabile.ro, www.mobiss.ro, www.haefe­le.com, www.darel.ro. Cel mai indicat însă este să apelaţi la un designer, care vă va putea procura mult mai multe surse sigure de firme care produc sau realizează pe comandă astfel de piese multifuncţio­nale. În orice caz, nu uitaţi că dacă vreţi să alegeţi un pat rabatabil, sistemele de susţinere şi toate accesoriile ce for­mează baza patului sunt foarte importante şi ele merită inves­tiţia cu ade­vă­rat. Nu faceţi rabat de la calitate în această privin­ţă, dacă vreţi să aveţi un pat rabatabil care să reziste la cel puţin 300.000 de cicluri de deschidere şi închidere

 

• Citiţi şi celelalte articole din Jurnalul Casei Mele 

×
Subiecte în articol: special mobila rabatabile