x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special La masa cu iepurasul! - De Pasti, pofta mare, dar cu cumpatare

La masa cu iepurasul! - De Pasti, pofta mare, dar cu cumpatare

de Georgeta Licsandru    |    21 Apr 2006   •   00:00
La masa cu iepurasul! - De Pasti, pofta mare, dar cu cumpatare

Friptura de miel, oua, cozonac... Dar si fructe si legume proaspete! Mese cat mai multe, dar portii cat mai mici! Acestea sunt regulile pe care trebuie sa le respectam la masa de Pasti.

Prin traditie, masa pascala este bogata in alimente grele: friptura, drob, cozonac, oua. Din acest motiv, regula numarul 1 in aceasta zi de sarbatoare este evitarea exceselor de orice tip. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne sfatuieste sa mancam putin si des, sa alternam cruditatile cu mancarurile gatite. Inainte de masa festiva este bine sa mancam o salata de legume, iar dupa masa - un fruct crud (ananas, kiwi, mar), care usureaza digestia. "Tendinta de a manca mai picant si mai gras decat de obicei poate determina tulburari la nivelul ficatului si al vezicii biliare. Friptura, maionezele, cozonacul, produsele de patiserie sunt foarte satioase, insa din cauza grasimilor continute pot provoca indigestii, colici biliare", ne avertizeaza prof. dr. Gh. Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Ce poate fi mai apetisant pe masa de sarbatoare decat friptura de miel?! Atentie insa! Carnea trebuie sa provina de la un miel intre 10 si 14 kilograme. Carnea de la miei mai mici de 10 kilograme este bogata in purine - reziduuri metabolice, toxice pentru organismul uman. Din cauza purinelor, carnea de miel nu le este recomandata persoanelor care sufera de hiperuricemie (crestere a nivelului de acid uric in sange, care provoaca guta si calculii biliari). De asemenea, mielul este mai greu de digerat. Din acest motiv, cei care se stiu cu probleme digestive, dar si copiii sub varsta de 10 ani vor gusta doar friptura traditionala. Organele de miel folosite pentru pregatirea drobului au un continut de purine mai mare decat carnea. Solutia pentru ca drobul sa fie digerat mai usor: cat mai multa verdeata in compozitie.

FARA GRASIME. Celor care au probleme digestive, hepaticilor le este recomandata asa-numita carne alba - pui, curcan, peste. Friptura de curcan este alegerea potrivita pentru aceste categorii de pacienti. Prin comparatie cu carnea rosie, carnea alba are avantaje clare: mai multe proteine, mai putine grasimi, mai usor de digerat. De asemenea, este una dintre cele mai bune surse de aminoacizi esentiali, este bogata in fier, zinc si magneziu. "Daca o degresam si daca nu este sarata, carnea de curcan este ideala pentru o masa de sarbatoare", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Alcool - Putin vin nu strica


de STELUTA INDREI
NOROC! Ciocniti un pahar cu sampanie de Pasti
Nu inecati in alcool bucuria sarbatorilor pascale! Este singura solutie pentru a evita durerile de cap, greata, oboseala, mahmureala, pancreatita acuta sau chiar coma alcoolica. Regula de aur in privinta consumului de alcool este cumpatarea. Bauturile alcoolice consumate in cantitati moderate au chiar efecte relaxante. De exemplu, doua-trei pahare de vin, baute pe indelete, nu ne vor produce neplaceri. De asemenea, nutritionistii recomanda sa nu bem pe stomacul gol, ci in timpul mesei, pentru a incetini viteza cu care alcoolul ajunge in sange. Cu cat avem o greutate corporala mai mica, cu atat vom avea grija sa nu facem excese.

MAHMUREALA. Este important sa nu amestecam bauturile spirtoase cu sampania, berea sau vinul. Produsii derivati ai alcoolului, denumiti congeneri, maresc severitatea mahmurelii. Ginul si votca au putini congeneri si, de aceea, nu prea produc mahmureala. In schimb, sampania, coniacul, whiskey-ul si vinul rosu ne pot da dureri de cap dupa petrecere. Sa nu uitam ca alcoolul ingrasa. Un gram de alcool contine sapte calorii, iar, concret, cand bem un pahar cu vin, o cupa cu sampanie sau o cutie cu bere, consumam aproximativ 70 de calorii. Pentru calmarea simptomelor mahmurelii sunt indicate medicamentele antialgice, compresele reci si apa plata, astfel incat sa se compenseze deshidratarea.

TELEFOANE UTILE
  • Salvare 961

    Spitale adulti
    Asistenta medicala de urgenta veti putea primi in Bucuresti la:
  • Spitalul Clinic de Urgenta (Floreasca), Calea Floreasca nr. 8, Sector 1, tel.: 317.01.21.
  • Spitalul Clinic Universitar de Urgenta, Splaiul Independentei nr. 169, Sector 5, tel.: 224.80.77.
  • Spitalul Clinic de Urgenta "Sf. Pantelimon", Sos. Pantelimon nr. 340, Sector 2, tel.: 255.40.90/255.40.25.
  • Spitalul Clinic de Urgenta "Sf. Ioan", Sos. Vitan-Barzesti nr. 13, Sector 4, tel.: 334.50.75.
  • Spitalul Clinic de Urgenta "Bagdasar-Arseni", Soseaua Berceni, nr. 12, Sector 4, tel.: 461.05.02.
  • Spitalul Clinic de Urgenta Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri, Calea Grivitei nr. 218, Sector 1, tel.: 224.09.47.
  • Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice, Piata Alex. Lahovari nr. 1, Sector 1, tel.: 318.63.51.
  • Spitalul Clinic de Ortopedie "Foisor", Bd. Ferdinand nr. 35-37, Sector 2, tel.: 252.00.57.

    Spitale copii
  • Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu", Str. Iancu de Hunedoara nr. 30-32, Sector 1, tel.: 312.79.38.
  • Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "M. S. Curie", Bd. Constantin Brancoveanu nr. 20, Sector 4, tel.: 460.42.60.

    Stomatologie
  • Spitalul Universitar de Stomatologie "Prof. dr. Dan Theodorescu", Calea Plevnei nr. 19, tel. 315.52.17.
  • Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti, Str. Mihai Eminescu nr. 226, asigura eliberarea de certificate constatatoare de deses. Solicitarile vor fi preluate la numarul de urgenta 112.
  • Directia de Sanatate Publica (DSP) a Municipiului Bucuresti are un serviciu de garda permanent la sediul din Str. Avrig. Nr. 72-74 - tel: 252.79.78; 252.32.16. Toate spitalele din subordinea DSP vor functiona cu linii de garda de profil si vor acorda asistenta medicala de urgenta.

    Farmacii nonstop
  • Sector 1: Sensiblu, Bd Mihalache nr. 92. tel.: 224.18.68
  • Sector 2 Iancului, tel.: 250.21.72
  • Sector 3 Titan, tel.: 340.21.02
  • Sector 4 Giurgiului, tel.: 450.62.13
  • Sector 5: Help Net, Str. 13 Septembrie, tel.: 411.95.74
  • Sector 6 Orizont, tel.: 413.25.55
  • ×