x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Libienii, pe frecventa revolutiei, la Timisoara

Libienii, pe frecventa revolutiei, la Timisoara

06 Ian 2005   •   00:00

DECEMBRIE 1989 - 15 ANI DE LA REVOLUTIE
In decembrie 1989, statia meteo de pe Muntele Tarcu-Semenic, aflata la o inaltime de 2.186 m, a captat mai multe mesaje stranii in limba araba. Inregistrarile au fost decodificate, convorbirile fiind purtate in libiana, in dialectul specific beduinilor. Misterele evenimentelor din decembrie 1989 si deconspirarea "teroristilor" sunt departe de a fi dezlegate. Cu atat mai mult cu cat, pe langa Securitate si Armata, la episodul sangeros de acum 15 ani a participat si o serie de agentii de informatii straine…
DECEMBRIE 1989 - 15 ANI DE LA REVOLUTIE

.

.


TIBERIU KISS

BRUIAJ. In timpul Revolutiei de la Timisoara la releul de pe Muntele Tarcu s-au interceptat transmisii in limba araba
La inceputul lunii decembrie 1989, statia meteo de pe Muntele Tarcu-Semenic, aflata la o inaltime de 2.186 m, a captat un mesaj straniu, in limba araba. Acesta a fost primul contact cu "entitatea straina" a celor doua familii detasate pe varful muntelui, Virgil Pop si Viorel Albusoiu.

AGITATIE PE UNDE. Din acel moment, zi de zi, in special dimineata, mesajele au inceput sa creasca in intensitate, iar tonurile interlocutorilor au devenit din ce in ce mai agitate. In special, in perioada 16-22 decembrie, cand revolutia de la Timisoara era in toi! Ultimul mesaj radio pe ultrascurte, pe frecventa destinata statiilor meteo, a fost receptionat in Ajunul Craciunului. Atunci, unul dintre inginerii de serviciu al sistemului, deranjat de interuperea transmisei datelor meteo, a intervenit pe frecventa si i-a apostrofat pe intrusi, cerandu-le sa isi declare identitatea.

RAZA DE ACOPERIRE. De atunci si pana in ziua de azi, statia meteo de pe Muntele Tarcu nu a mai receptionat nimic asemanator si nimeni nu a mai avut curajul sa se suprapuna peste transmiterea datelor meteo in teritoriu. Inainte de toate trebuie spus ca, la acea vreme, statia meteo de pe Tarcu receptiona si transmitea mesaje pe unde radio, pe o frecventa fixa, alocata pentru distante mici si medii. Raza de acoperire - zona Banatului! Ceea ce inseamna ca, in momentul emiterii semnalului, "entitatea straina" se afla in aria de receptie a statiei meteo, adica Timisoara-Caransebes-Resita. Evident, convorbirile au fost inregistrate si analizate, excluzandu-se posibilitatea ca acestea sa fi fost purtate intre soferii de TIR, in special datorita faptului ca limba nu era turca ci... libiana. Mai exact, un dialect destul de rar al limbii arabe, specific beduinilor.

FRAGMENTE. Imediat dupa evenimentele din decembrie 1989, caseta inregistrata de statia de pe Muntele Tarcu a fost prelucrata. Iata o traducere aproximativa a primului mesaj radio: "Alo, alo?". "Da, da". "Tu esti, Abu Abdallah?". "Da, da". "Unde sunteti? Hai, grabiti-va. Haideti incoace". Intervine o alta voce. "Grabiti-va in strada, la incaierare". Un al doilea mesaj care s-a suprapus peste transmiterea datelor meteo suna cam asa: "Multumesc, multumesc" si apoi tot el intreaba "Ce inseamna Sky?". O alta voce intervine si spune "Haideti la treaba" si pronunta "Tamer radi" (intraductibil).

STRADANIE. Armata a incercat din timp sa tina in frau evenimentele de pe strazile timisorene. Nu s-a putut

Un al treilea mesaj, poate cel mai interesant dintre toate, face referire la o discutie dintre un anume Jamil si un altul, Abu Mansour. "Ai primit coletul?" "Da. Iti multumesc". "Bine, bine, fratele meu Jamil. Succes!" O alta conversatie interesanta a avut loc pe data de 17 decembrie 1989, spre seara. "Uit-o pe femeia aia! Bate-o!" Dupa un timp se aude "Sa te pedepseasca Allah pentru ce ai facut!" O alta voce spune "Hai sa punem aceasta femeie sub "haina"!"

TRANSPORT "MARFA". Nici pana la ora actuala, specialistii care au studiat caseta audio, inregistrata de statia meteo de pe muntele Tarcu, nu au reusit sa stabileasca cu certitudine daca "interlocutorii" libieni au fost sau nu implicati, in vreun fel sau altul, in evenimentele din decembrie de la Timisoara. Cert e ca unii mai indrazneti sunt de parere ca libienii lui Gadhafi, marele prieten al lui Nicolae Ceausescu, au fost prezenti in timpul revolutiei pe strazile orasului de pe Bega. In sustinerea ideii se spune ca, in noaptea de 18 decembrie 1989, pe Aeroportul Timisoara a fost incarcat, de urgenta, cu carne, un avion strain. Aparatul apartinand companiei iordaniene "Alia" a decolat spre Amman.

Fostul comandant al AIT, Marian Les, a confirmat informatia, dar a tinut sa precizeze ca astfel de transporturi de carne de berbecuti au avut loc si in zilele de 10 si 20 decembrie, tot cu avioane Boeing 707, in baza unor contracte dintre abatoarele din Timis, Hunedoara si Arad cu o companie iordaniana. Totusi, o parte din revolutionari sunt convinsi ca "mortii care nu au iesit la numar la revolutie au fost trimisi la export", in virtutea bunelor relatii de prietenie dintre poporul roman si cel arab.

"AM DAT NAS IN NAS CU ARABII"
"Si inainte de 1989 am fost un mare pasionat al muntelui. Asa i-am cunoscut pe cei de la statia meteo de pe Tarcu. Ei mi-au dat caseta cu inregistrarile acelea din zilele revolutiei. Am incercat o traducere cu studentii mei de la Facultatea de Medicina. In mare parte, am reusit sa dezleg misterul, dar, din pacate, mai exista pasaje pe care inca nu am reusit sa le deslusesc. Pot doar sa va spun, cu toata convingerea, ca teroristi arabi au existat, in Timisoara, in perioada decembrie 1989. I-am vazut cu ochii mei langa fosta Policlinica cu plata. In plus, imediat dupa evenimentele de atunci, in pasul Sercaia, in timp ce faceam fotografii, am dat nas in nas cu indivizi ce aveau alura de arabi, imbracati in haine militare romanesti. Cred ca acolo era o tabara de antrenament"
dr. Adrian Siniteanu

VERSIUNE
Click pentru a mari imaginea
Oarecum, in mare parte, aceeasi versiune este sustinuta si de regizorul Sergiu Nicolaescu (foto), primul presedinte al comisiei de cercetare a evenimentelor din decembrie 1989. Fostul senator recunoaste ca pe teritoriul Romaniei au actionat si teroristi straini, in marea lor majoritate proveniti din tarile arabe. "Au fost circa 200 de insi, care au format 6-8 grupe si s-au antrenat pe teritoriul nostru. Doua Boeing-uri i-au luat de la Timisoara si alte sase avioane mici pe cei de la Bucuresti. Alti teroristi au fost cei din URSS, in special basarabeni. Apoi au fost voluntarii, care au actionat din convingere..."
×
Subiecte în articol: special timisoara decembrie meteo