x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special LICITAŢIE DUBIOASĂ - ITM se mută la "Gaşca Nordului"

LICITAŢIE DUBIOASĂ - ITM se mută la "Gaşca Nordului"

de Petru Zoltan    |    09 Oct 2008   •   00:00
LICITAŢIE DUBIOASĂ - ITM se mută la "Gaşca Nordului"

Banul public gestionat de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) pare să fie cheltuit după bunul plac al conducătorilor instituţiei. Aceştia sunt dispuşi să plătească peste 10 milioane de euro pentru un imobil aflat în construcţie şi deţinut de un cerc de afacerişti apropiaţi PD-L, cunoscuţi din anchetele Jurnalului drept "Gaşca Nordului".

Banul public gestionat de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) pare să fie cheltuit după bunul plac al conducătorilor instituţiei. Aceştia sunt dispuşi să plătească peste 10 milioane de euro pentru un imobil aflat în construcţie şi deţinut de un cerc de afacerişti apropiaţi PD-L, cunoscuţi din anchetele Jurnalului drept "Gaşca Nordului".

La data de 3 aprilie 2008, Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti a anunţat public, pe site-ul instituţiei, intenţia de a cumpăra un imobil şi terenul aferent, pentru a depozita cărţile de muncă ale bucureştenilor. La licitaţie s-au înscris şase firme, iar ITM trebuia să aleagă oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic. Dar licitaţia a fost amânată la cererea lui Iulius Cezar, administratorul firmei CI Bulevard SRL, pentru că nu avea toate actele în regulă. Iulius Cezar a menţionat în solicitarea făcută către ITM că: "Imobilul ce urmează a fi intabulat se pretează 100% cerinţelor dumneavoastră, urmând ca la finalizare să fie perfect funcţional". Solicitarea CI Bulevard a fost admisă imediat de Viorica Aionesie, inspectorul-şef al ITM Bucureşti, care a amânat licitaţia cu două luni, pentru ca firma CI Bulevard să facă rost de toate actele necesare. După ce firma Bavaria Office Center a fost declarată neeligibilă, deşi prezentase o oferta mai bună, ITM s-a decis să achiziţioneze imobilul din Dobrogeanu Gherea, care va fi folosit pentru depozitarea arhivei, la un preţ de peste 10 milioane de euro. Numai că imobilul vândut de CI Bulevard avea
cu totul şi cu totul altă destinaţie: în autorizaţia de construire se menţionează că acesta va fi compartimentat în birouri şi apartamente de protocol.

Contestaţie

După amânarea licitaţiei din luna mai a.c., Viorica Aionesie a decis ca licitaţia să aibă loc la jumătatea lunii iulie. Timp în care firma CI Bulevard a făcut rost de toate actele necesare înscrierii la licitaţie. Chiar şi de un proces-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, deşi clădirea se află şi acum în stadiul de construcţie. După analizarea ofertelor, comisia de licitaţie trebuia să aleagă între imobilul deţinut de CI Bulvard şi cel al firmei Bavaria. Oferta desemnată câştigătoare a fost cea depusă de SC CI Bulevard SRL, în valoare de 10.500.000 de euro fără TVA, iar firma Bavaria a fost considerată neeligibilă, pentru că "nu îndeplineşte cerinţa 7 punctul 3 din documentaţia de atribuire, care prevede ca la dosar să existe actul de propietate asupra imobilului ofertat (construcţie, teren) şi dovada că acesta nu este grevat de sarcini sau servituţi", a spus Viorica Aionesie într-o scrisoare trimisă firmei Bavaria. Peter Rothbart, administratorul firmei Bavaria Office Center consideră că firma sa a fost nedreptăţită: "Aveam în plus, faţă de oferta celor de la Bulevard, 2.000 de mp de construcţie şi un teren pentru 80 de locuri de parcare. Mai mult, preţul nostru era mai mic cu 3 milioane de euro. Ne-a scos pe noi neeligibili pentru o tâmpenie pe care nu a înţeles-o jurista de la ITM (n.r. – Marilena Balabuti)". Nemulţumit, Peter Rothbart a contestat licitaţia. Şefa ITM, Viorica Aionesie a declarat că: "Am amânat licitaţia conform legii. Potrivit normelor de achiziţie, există un paragraf prin care, la solicitarea unui participant care a cumpărat caietulul de sarcini, se poate amâna termenul de depunere a ofertelor".

Imobilul nu corespunde

Procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, prezentat comisiei de licitaţie de firma CI Bulevard, a fost întocmit cu şase zile înainte de a se deschide ofertele şi este semnat de proprietarii imobilului, de arhitectul Valer Crişan şi de Mihai Drăgan, în calitate de reprezentant al Primăriei Sectorului 1. Cu toate acestea, nici până în ziua de astăzi lucrările nu sunt terminate. Dar proprietarul construcţiei, Cezar Iulius, susţine că lucrările la imobilul din Strada Dobrogeanu Gherea nr. 85 au fost finalizate, iar pentru că a participat la licitaţia organizată de ITM a transformat apartamentele în birouri. Cu această ocazie, spune el, toate zidurile imobilului au fost modificate. Contrar declaraţiilor administratorului firmei CI Bulevard, fotografiile făcute de noi la faţa locului îl contrazic. Nici urmă de construcţie finalizată. "Am demolat ziduri, am dat jos tot. Am procedat aşa, pentru că ITM vrea altă faţadă. Acest proces-verbal se eliberează când e terminată construcţia, la roşu. Trebuie să ai uşa la intrare şi geamuri. Am depus oferta aşa cum au cerut ei. E o mâncătorie şi la ei acolo... e ca la circ. Acum fac ambiţie cu ei. Vreau să le cer bani pentru treaba asta. Am avut multe ziduri. Am vândut o parte din apartamente, dar am negociat cu persoanele să le dăm banii înapoi.
Acolo la ITM sunt ca babele... toţi vorbesc pe la colţuri", a spus Cezar Iulius.

Afaceri cu miros politic

Dar să vedem cine sunt cei care au fost favorizaţi la licitaţia organizată de ITM. În procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, apare ca preşedinte al comisiei de recepţie Romeo Virgil Tănăsescu. Acesta, împreună cu Societatea Fokus Invest SRL şi Tănăsescu au preluat de la bătrâna Margareta Vărzaru averea pe care aceasta şi-a revendicat-o ca moştenire după socrii săi. Tranzacţia a fost finalizată prin intermediul lui Peter Braun, un afacerist cunoscut doar după renume şi conexat cu afacerile fostului primar general. Afacerea "Gaşca Nordului" a fost descrisă cu amănunt atunci de Jurnalul Naţional, care a identificat o întreagă grupare care a pus mâna pe o impresionantă avere imobiliară în zona de nord a Bucureştiului, tranzacţii favorizate de PMB.

Virgil Romeo Tănăsescu este cunoscut ca proprietar al restaurantelor Burebista. El a fost implicat într-un alt scandal, iscat în jurul terenului de lângă ambasada americană, primit de la Primărie cu un preţ favorabil. Cea mai evidentă probă a bunelor relaţii ale omului de afaceri cu primăria este însă aceea că în luna februarie a anului 2007, instituţia condusă atunci de Adriean Videanu a decis să-i acorde un teren de 150 mp în concesiune, fără licitaţie publică, pe Strada Vasile Gherghel nr. 55, cu scopul "extindere locuinţă". Vărul lui Tănăsescu, Cezar Iulius, figurează ca patron şi administrator al firmei CI Bulevard, care, la rândul ei, deţine 50% din acţiunile firmei Apolodor Consult SRL. Cealaltă jumătate din Apolodor Consult este deţinută de firma Apolodor Com Impex SRL, patronată de Constanţa Ouatu, unde ca administrator figurează Radu Octavian Ouatu, apropiat al Partidului Democrat-Liberal.

 

Oficial, firma CI Bulevard a recepţionat lucrarea din Strada Dobrogeanu Gherea nr 85

 

×