x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Luare de mita - Radu Prisacaru a negociat spaga pe holul Prefecturii

Luare de mita - Radu Prisacaru a negociat spaga pe holul Prefecturii

de Violeta Fotache    |    02 Sep 2006   •   00:00
Luare de mita - Radu Prisacaru a negociat spaga pe holul Prefecturii

Prefectul de Iasi, Vasile Radu Prisa-caru, a fost prezentat aseara jude-catorilor pentru arestare, sub acuzatia de luare de mita. Potrivit probelor, el n-a semnat actul de retrocedare pana n-a avut in buzunar antecontractul de vanzare-cumparare a celor trei hectare de teren cerute ca mita. Spaga s-a negociat la data de 17 august pe holul Prefecturii.

  • Filmul evenimentelor
  • Prisacaru Sr. s-a dat cu capul de pereti Ultima zi a lunii august a fost neagra pentru prefectul de Iasi, Vasile Radu Prisacaru. Venit la lucru, atunci cand a intrat pe usa principala a Prefecturii, reprezentantul Guvernului n-a stiut ca "soarta" il va scoate pe usa din dos, la orele pranzului, iar pana noaptea il va baga la zdup.

    Habar nu avea ca ultimele doua saptamani din viata ii fusesera monitorizate de lucratorii Directiei Generale Anticoruptie (DGA) din cadrul MAI, sub supravegherea unui procuror DNA. Nu stia nici ca persoana de la care a cerut o spaga de vreo 600.000 de euro (conform evaluarii DNA) il turnase pe inaltul functionar la DGA. Era 12:30 cand ditamai demnitarul, cel mai tanar prefect, a fost luat din birou si silit sa se supuna mandatului de aducere emis pe numele lui de procurorii anticoruptie de la Bucuresti. O soarta similara a avut si seful ADS Iasi, Flavius Ionita, vicepresedinte de filiala PNL, saltat de ofiterii DGA tot din sediul institutiei pe care a primit-o in "pastorire" la numai 28 de ani. Unul dintre cei mai promitatori avocati ieseni, Toni Cristian Baltag, si omul de afaceri Cristian Maftei (cununat, se pare, de Crin Antonescu) au fost si ei luati pe sus. Dusi in tromba la DNA, la ora 21:00, in prezenta avocatilor, toti cei patru actori ai actului de coruptie au intrat sub tirul intrebarilor procurorilor. Audiati pana la 2:30 dimineata, toti patru au primit ordonante de retinere pentru 24 de ore. Prefectul este acuzat de savarsirea infractiunilor de luare de mita si complicitate la luare de mita, seful ADS Iasi, de luare de mita, iar ceilalti doi protagonisti, pentru complicitate.

    NEGOCIERI. Din probele administrate de procurori a reiesit ca, in calitate de prefect al judetului Iasi, Prisacaru impreuna cu Ionita au conditionat eliberarea unui titlu de proprietate pentru un teren de 16 hectare de primirea din partea "viitorului proprietar - persoana denuntatoare" a unei cote parte din el. Cei doi au cerut trei hectare, iar negocierile au fost purtate cu ajutorul tanarului avocat Baltag Toni Cristian, care tinea legatura intre parti. Terenul este situat in partea comerciala a municipiului Iasi, mai exact in zona comunei Miroslava, iar cele trei hectare pretinse de inaltii functionari publici au o valoare de piata estimata la aproximativ 600.000 de euro.

    INTERMEDIARUL. Ca sa se asigure, prefectul nu a semnat actul de retrocedare a terenului catre Consuela Norina Forna decat dupa ce in biroul notarului public Beldeanu Ioana a fost incheiat un antecontract de vanzare-cumparare pentru cele trei hectare. Desigur a fost folosit un intermediar, actul fiind incheiat intre denuntator si un apropiat al prefectului. Este vorba despre omul de afaceri Cristian Maftei, sotul notarului public, despre care se spune ca este patron al restaurantului situat in aceeasi locatie cu sediul PNL Iasi. Prin promisiunea de vanzare-cumparare, denuntatorul se obliga ca, dupa obtinerea titlului de proprietate, sa vanda contra unei sume modice suprafata de trei hectare. Uniunea Nationala a Notarilor Publici a precizat ieri ca notarul Ioana Beldeanu nu este implicata penal in aceasta afacere. Maftei urma sa vanda terenul, iar banii sa ii livreze celor doi functionari.

    Potrivit unor surse judiciare, Prisacaru si Ionita ar fi incercat chiar sa-si "asigure" mita. Ei au avut o tentativa de a-l determina pe denuntator ca, pe langa promisiunea de vanzare-cumparare, sa incheie si un act de imprumut, din care sa reiasa ca ii datoreaza lui Maftei 25.000 de euro. Fapt total nereal.

    CAZUL FORNA. A fost unul ceva mai incurcat, dupa cum isi aminteste subprefectul Radu Leonte: "Consuela Norina Forna a solicitat retrocedarea unui teren de 20 ha de teren, 6 in comuna Miroslava si 14 in Iasi. Pentru ca terenul nu mai exista, cererea i-a fost respinsa. Familia Forna s-a adresat justitiei si a obtinut o hotarare judecatoreasca de punere in posesie, care a ajuns la Prefectura. La randul nostru, am cerut ADS sa identifice alte terenuri pentru punere in posesie, si am primit instiintare ca, pentru Iasi, exista suprafata necesara. In luna iunie, in cadrul sedintei comisiei judetene de fond funciar, in calitate de reprezentant al Prefecturii, am aprobat retrocedarea. Joi, documentul a fost semnat si de prefect". Norina Forna este decanul Facultatii de Stomatologie a UMF Iasi. Tudor Leonte spune ca mai era nevoie doar de masurarea terenurilor in cauza si de avizul comisiilor locale de fond funciar pentru ca ea sa fie pusa in posesie. Intre timp se pare ca intre o agentie imobiliara, care reprezenta familia Forna, cu ajutorul lui Cristi Maftei, ca intermediar, si prefect a fost incheiat un contract prin care Prisacaru primea doua hectare de teren, iar seful ADS Iasi, un hectar, intreaga suprafata fiind situata in Copou, o zona rezidentiala, intr-un loc in care urmeaza ca un om de afaceri sa construiasca un cartier de vile.

    INCARCERARE
    Cei patru retinuti au fost scosi ieri-dimineata in jurul orei 10:30 din arestul DCP si dusi din nou la DNA. La intrare, prefectul Prisacaru parea foarte sigur de o apropiata eliberare si a fost chiar ironic: "Ne vedem dupa-masa, la o cafea, si vorbim". Cu toate acestea, in cele cinci ore petrecute la DNA cei patru au aflat ca situatia li s-a inrautatit. Ei au fost transformati din invinuiti in inculpati si propusi pentru arestarea preventiva. Anchetatorii au solicitat Tribunalului Bucuresti incarcerarea considerand ca ei reprezinta un pericol pentru ordinea publica. "Nu sunt vinovat! Voi demonstra asta in instanta!", a spus prefectul inainte de a fi bagat in sala de judecata. Era ora 17:00. La inchiderea editiei procesul se afla inca in plina desfasurare. (Miruna Pasa)

    PREFECTUL DE BRASOV A FOST PRIMUL
    Primul prefect arestat a fost cel de Brasov, pedistul Ion Opris. In februarie 1999 a fost pus sub acuzare pentru falsificarea unei sedinte AGA la Fabrica de Zahar Bod, fiind arestat pentru cinci zile. Imediat, Petre Roman, fostul presedinte al PD, i-a retras sprijinul politic, propunand inlocuirea inculpatului in functia de prefect cu Adrian Manole, de la Constanta, la solicitarea lui Traian Basescu, fost coleg de Academie de Marina cu Manole. Opris a fost ulterior judecat in stare de libertate la Galati si a fost condamnat la doi ani inchisoare cu suspendare. A facut recurs la Curtea Suprema de Justitie, unde se judeca si astazi. In prezent, este seful biroului parlamentar al deputatului PD de Brasov, Dumitru Ioan Pucheanu. (Libiu Mateescu)

    PRISACARU SI IONITA, SUSPENDATI
    Flavius Ionita a fost deja suspendat atat din functia de sef al Agentiei Domeniilor Statului Iasi, cat si din cea de vicepresedinte al sucursalei judetene a PNL. Cercetat disciplinar, el risca sa fie si concediat, daca va fi arestat mai mult de 30 de zile, potrivit directorului general al ADS, Barna Tanczos. In cazul prefectului, opereaza suspendarea de drept din momentul producerii arestarii sale. (V.F.)
  • ×
    Subiecte în articol: eveniment iasi prisacaru