x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ludovic Orban caută ieşirea

Ludovic Orban caută ieşirea

de Monica Iordache Apostol    |    21 Mai 2007   •   00:00
Ludovic Orban caută ieşirea
Sursa foto: ALEX MICSIK/

Ludovic Orban ar putea deveni ţapul ispăşitor al liberalilor, care s-au văzut cu un Traian Băsescu pe cai mari la Cotroceni. Orban aruncă insă un cartof fierbinte in braţele colegilor săi, propunănd ieşirea de la guvernare. Asta in condiţiile in care premierul Tăriceanu anunţase că nu demisionează, indiferent de rezultatul referendumului.

•16:09 - Geoană: "Răspundere asumată in proporţiile cuvenite"

•16:24 - Boc: "PD revine la guvernare numai după alegeri"


Ludovic Orban ar putea deveni ţapul ispăşitor al liberalilor, care s-au văzut cu un Traian Băsescu pe cai mari la Cotroceni. Orban aruncă insă un cartof fierbinte in braţele colegilor săi, propunănd ieşirea de la guvernare. Asta in condiţiile in care premierul Tăriceanu anunţase că nu demisionează, indiferent de rezultatul referendumului.

Deşi premierul Călin Popescu Tăriceanu declara categoric că nu-şi va da demisia, indiferent de rezultatul referendumului, vicepreşedintele liberal Ludovic Orban i-a făcut un alt program. Orban, şef al campaniei PNL pentru referendum, a ieşit ieri in conferinţă de presă şi a anunţat că filiala pe care o conduce, PNL Bucureşti, propune ieşirea partidului de la guvernare, ceea ce implică evident demisia lui Tăriceanu. Intr-un interviu acordat Jurnalului Naţional cu o zi inaintea scrutinului, premierul declara că viaţa politică democratică "nu se desfăşoară ca intr-un joc de pocker: fiecare partid măreşte miza, iar cel care pierde pleacă acasă". "Parlamentul este principala instituţie democratică şi singura care decide asupra funcţionării unui guvern. Atăt timp căt vom avea increderea sa vom guverna", afirma Tăriceanu pentru Jurnalul Naţional, precizănd că Romănia nu poate fi aruncată "intr-o nouă criză politică".

CONTRALOVITURĂ. Orban a declarat insă ieri că Delegaţia Permanentă a partidului trebuie să analizeze rezultatele referendumului şi ipoteza intrării in opoziţie, cu motivaţia că PNL trebuie să respingă orice compromis cu PSD şi PRM. Mai mult, contrazicăndu-l pe Tăriceanu, Orban crede că tocmai intrarea in opoziţie a PNL ar pune capăt crizei. "Din respect pentru voinţa cetăţenilor liber exprimată şi ţinănd cont de absenţa unui sprijin parlamentar solid pentru reformele liberale, considerăm că se impune respingerea oricărui compromis cu PSD şi PRM", a explicat "vicele" liberal. Intrebat sub ce formă va putea trece PNL in opoziţie, Orban a răspuns sec: "Nu aş vrea să intrăm in detalii tehnice. Sunt o serie de motive care au stat la baza acestei decizii". Orban n-a vrut nici să facă vreun scenariu cu privire la viitorul guvern, in condiţiile intrării PNL in opoziţie, pe motiv că nu este "futurolog".

DEBUSOLAŢI. Deşi Orban, şef de campanie al liberalilor, a susţinut că rezultatul referendumului nu este un eşec pentru PNL, in partid au inceput să se caute vinovaţi. Liberalii sunt debusolaţi de rezultatul scrutinului, unii dănd vina pe Orban, alţii dănd vina pe neimplicarea liderilor. Vicepreşedintele PNL Norica Nicolai spunea la Realitatea TV că ar trebui traşi la răspundere cei care nu s-au implicat, iar colegul său Puiu Haşotti, tot "vice" PNL, s-a declarat mirat că Orban nu şi-a asumat erorile. "PNL trebuie să recunoască faptul că a făcut o eroare atunci cănd a dat satisfacţie lui Traian Băsescu, care a făcut tot posibilul să fie suspendat. In al doilea rănd, faptul că mai mult de jumătate din susţinătorii PNL au votat impotriva suspendării este şi o consecinţă a campaniei defectuoase coordonate de staff-ul de campanie condus de Ludovic Orban. Mă mir că Ludovic, aşa cum il ştiu eu, nu şi-a asumat mai tranşant erorile din campanie", a afirmat senatorul liberal. Propunerea lui Orban, discutată deja cu Tăriceanu, după cum susţine acesta, a şi stărnit discuţii in filialele partidului. Unele au fost pentru, altele contra, dar majoritatea este prudentă. Deşi le-ar surăde să arunce guvernarea in braţele PD retrăgăndu-se ei, liberalii se găndesc că un guvern democrat ar organiza alegeri anticipate in căteva luni şi ar fi prinşi nepregătiţi.


PNL rămăne la guvernare

Biroul Politic Central (BPC) al PNL a votat impotriva ieşirii de la guvernare, a anunţat, luni, după şedinţa BPC, liderul partidului, premierul Călin Popescu Tăriceanu, care a precizat că liberalii sunt la guvernare şi nu au de gănd să dezerteze.Tăriceanu a mai anunţat că, miercuri, va fi convocată Delegaţia Permanentă a partidului, unde vor fi discutate rezultatele referendumului şi propunerea liderului PNL Bucureşti Ludovic Orban, privind trecerea partidului in opoziţie. Liderul PNL a spus că votul din BPC a fost covărşitor impotriva propunerii de ieşire de la guvernare - 31 de voturi, in timp ce in favoarea acesteia s-au inregistrat două voturi.
"Decizia Biroului Politic Central al PNL este una pe care o respect şi pe care o voi duce la indeplinire", a declarat Orban, care a adăugat că işi va susşine poziţia şi in şedinţa Delegaţiei Permanente de miercuri.

Guvern de tehnocraţi

Urmările referendumului, aşa cum sunt ele văzute de tabăra căştigătoare, includ de la fragmentări de partide pănă la căderea guvernului Tăriceanu. Atăt democraţii, căt şi apropiaţii lui Băsescu iau in calcul că in circa două luni ar putea fi format un guvern de tehnocraţi, care să preia guvernarea pănă la organizarea unor alegeri anticipate in primăvara anului viitor, pentru că in toamnă sunt europarlamentarele. Se mizează pe o posibilă moţiune de cenzură a PSD, pe un curent anti-Geoană in interiorul PSD, fragmentări in PNL, dar şi migraţii de parlamentari dinspre tabăra 322 la tabăra băsesciană. (.S.)

Riscuri luate in calcul de liberali

La nivel neoficial, mai mulţi lideri ai partidului spun că ieşirea de la guvernare este utilă, dar riscurile ajungerii la anticipate intr-un moment nedorit de liberali este şi mai mare. Vicepreşedintele PNL Neamţ, senatorul Şerban Strătilă, a declarat că trecerea PNL in opoziţie ar putea fi o soluţie doar in cazul in care Băsescu va continua să genereze scandaluri pe scena politică, iar vicepreşedintele PNL Mureş, Teodor Giurgea, precum şi consilierul local Pop Liviu s-au declarat de acord cu propunerea lui Ludovic Orban. Vicepreşedintele PNL Alba Nicolae Popa a susţinut că ieşirea de la guvernare nu este oportună in acest moment şi că ar putea fi percepută ca o fugă de răspundere, lucru declarat şi de preşedintele PNL Hunedoara, Mircia Muntean.

PSD - Se zgălţăie fotoliul lui Mircea Geoană?

După eşecul de la referendum, in PSD lucrurile incep să se precipite. Lideri de la centru nu ezită să recunoască infrăngerea suferită de partid in confruntarea cu Traian Băsescu, in ciuda opiniilor contrare ale lui Mircea Geoană sau Ion Iliescu, şi susţin nevoia unei analize foarte serioase in interiorul PSD. Acest lucru ar urma să se intămple astăzi la Biroul Permanent Naţional, in timp ce in partid sunt vehiculate mai multe scenarii pentru perioada următoare: debarcarea lui Geoană (deşi unii susţin că acest lucru ar trebui să se intămple după europarlamentarele din toamnă), introducerea unei moţiuni de cenzură impotriva Guvernului Tăriceanu şi o colaborare PSD-PD, ce ar fi promovată de Grupul de la Cluj, recunoscut ca potrivnic acţiunii de suspendare.

RETREGERE. Pe fondul acestor discuţii, ieri, vicepreşedintele Victor Ponta a "ameninţat" cu intenţia de a se retrage de la conducerea PSD dacă nimeni din fruntea partidului nu işi va asuma răspunderea pentru eşecul de la referendum. "Nu pot să fiu de acord cu ce spun unii colegi de-ai mei că 75% pentru Băsescu este neconcludent. Dar ce ar fi vrut, să ne bată cu 90%, cu 110% ca să fie şi pentru ei concludentă poziţia pe care o are preşedintele in răndul electoratului?", s-a intrebat Ponta, citat de Mediafax. Fostul rival al lui Geoană la preşedinţia partidului, senatorul Sorin Oprescu, suţine şi el ideea unei analize "oneste", avertizănd că, la acest referendum, PSD "nu a reprezentat o alternativă".

La răndul său, liderul Grupului de la Cluj, Ioan Rus, a recunoscut că PSD a inregistrat "un mic eşec" şi a pledat pentru o analiză internă, dar "fără ca acest lucru să implice scandal sau demiteri". Vicepreşedintele Ilie Sărbu a admis şi el infrăngerea PSD, insă cum "nu a fost o luptă intre persoane, ci intre cinci partide şi Traian Băsescu, nu se poate cere nimănui socoteală". (Lavinia Dimancea)

Băsescu: "Nu voi cere demisia Parlamentului"

După miezul nopţii, in sediul de campanie al PD din Modrogan 22, Traian Băsescu a analizat rezultatul referendumului intr-o scurtă intălnire cu presa. A evitat un răspuns legat de prezenţa la vot, arătănd că este "mulţumit" de scor, mai ales că a obţinut cu circa 1,5 milioane de voturi mai mult decăt in 2004. A comentat de asemenea voturile obţinute de la alegătorii PNL şi UDMR, dar şi PSD. Voturile exprimate in favoarea sa nu inseamnă doar o impotrivire la demitere, ci o coalizare in jurul proiectelor pe care le-a propus. De partea cealaltă, Traian Băsescu a apreciat ca fiind "gravă infrăngerea" suferită de partidele care au iniţiat suspendarea. "Pentru Mircea Geoană, ca la orice băiat crescut in Primăverii, este grav numai cănd sunt tancuri in stradă. In democraţie, cea mai mare lovitură este să pierzi alegerile. Dacă nu inţelegi, atunci ai o problemă", a declarat.

VIITORUL IMEDIAT. Proiectele despre care a vorbit, priorităţile anunţate, nu vor putea fi infăptuite insă decăt cu sprijinul parlamentarilor, a arătat Băsescu, dănd asigurări că nu va cere demisia celor 322, deşi zilele trecute declara că, după vot, aceştia nu vor avea decăt două soluţii: să demisioneze sau să ceară scuze poporului romăn, urmănd să susţină de acum demersurile prezidenţiale. Acum, Traian Băsescu s-a rezumat la ultima variantă, repetănd că va avea discuţii in curănd cu parlamentarii.

Potrivit unor surse democrate, Traian Băsescu va incepe imediat după revenirea la Cotroceni seria consultărilor, dar nu cu parlamentarii, ci mai intăi cu sindicatele şi cu societatea civilă. (Oana Stancu)

Abandon

Campania pentru referedum, in care PLD s-a afişat cot la cot cu PD alături de Traian Băsescu, a pus, paradoxal, cruce fuziunii celor două partide, respinsă din start de democraţi. In sondajele de uz intern, PLD pare să fi ajuns la 6%, căt PNL, iar democraţii şi-au găsit argumentele de a scăpa de presiunile lui Băsescu: PLD are ocazia să atragă şi mai mult din electoratul PNL, precum şi din membrii de partid şi să acceadă in Parlament pe cont propriu. (Oana Stancu)

×