x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mă numesc... floare!

Mă numesc... floare!

de Luminita Ciobanu    |    20 Apr 2008   •   00:00
Mă numesc... floare!

Floriile – o sărbătoare importantă a creştinătăţii, care marchează intrarea Domnului în Ierusalim. O zi binecuvîntată, în care florile capătă puteri tămăduitoare.

Sărbătoare - Nume în “nuanţele” primåverii

 

Floriile – o sărbătoare importantă a creştinătăţii, care marchează intrarea Domnului în Ierusalim. O zi binecuvîntată, în care florile capătă puteri tămăduitoare.

De Florii, peste 3 la sută dintre români îşi sărbătoresc ziua numelui. Cel mai des întîlnite nume de floare, în cazul doamnelor şi domnişoarelor, sînt cele de Florentina, Florina, dar şi Camelia. De asemenea, româncele preferă şi numele de Viorica, Violeta, Florica, Delia, Lăcrămioara, Narcisa, Crina, Margareta, Gherghina, Iris, Anemona, Romaniţa. În cazul bărbaţilor, predomină numele Florin, Florian, Florentin, Narcis, Florinel, Mugurel, Florea, Bujor, Trandafir, Ghiocel, Florică şi Crin.

 

Simbol. Fiecare floare are semnificaţia ei. De aceea, preferinţele florale spun foarte multe lucruri despre persoana în cauză. Doamnele care preferă margaretele sînt persoane simple, fragile, şi cred cu tărie în puterea dragostei. Poate că, tocmai de aceea, există un joc, prin care fetele rup petalele margaretei, spunînd, pentru fiecare: “Mă iubeşte, nu mă iubeşte...”. Astfel, persoanele care poartă acest nume vor crede în destin şi vor da dovadă de idealism. Despre frumoasele narcise se spune că au înflorit la moartea lui Narcis – un tînăr arătos şi singuratic de care se îndrăgosteau, fără succes, nimfele. Amorezat de propriul chip reflectat în apa unui rîu, Narcis a sfîrşit înecat în momentul în care a vrut să îmbrăţişeze oglindirea. De aceea, narcisa este simbolul dragostei iraţionale, pasionale.

×
Subiecte în articol: special