In ziua de 21 decembrie si in noaptea de 21/22 decembrie 1989, fortele represive ale regimului Ceausescu au ucis 48 de oameni si au ranit alti 604. Timp de 15 ani, institutiile judiciare ale statului s-au prefacut ca incearca sa-i gaseasca pe vinovati. Au gasit un singur tap ispasitor: un maior de militie care a ranit un demonstrant. Adevarul despre crimele savarsite in "noaptea cea mai lunga" a Revolutiei este strivit sub sutele de dosare cu "autori necunoscuti".
Pentru ca sunt prea slabe sansele ca autoritatile sa mai redeschida,
dupa 15 ani, dosarele mortilor si ranitilor din 21 decembrie;
Pentru ca nevinovatii ce zac sub lespezile de piatra din Cimitirul Eroilor
Revolutiei nu au liniste cata vreme criminalii zburda in libertate;
Pentru ca familiile celor ucisi incearca disperate sa afle numele vinovatilor,
iar magistratii si politicienii le trantesc usa-n nas;
Pentru ca acolo unde nu e adevar nu e nici dreptate, Romania nu-si poate
cladi un viitor bun pe un trecut neelucidat;
Pentru ca statul roman este obligat sa-si asume greselile trecutului,
ca si propriile greseli si este obligat sa plateasca pentru ele;
Jurnalul National vine in ajutorul urmasilor celor ucisi in ziua de 21 decembrie 1989, precum
si al celor raniti, oferindu-le gratuit asistenta juridica celor ce vor sa dea in judecata
statul roman, obligandu-l sa plateasca impotenta sa de a descoperi adevarul despre
crimele Revolutiei.
Celor sceptici le spunem ca acest demers este legal, necesar si posibil. Exista si un precedent.
O timisoreanca ranita cu o arma cu luneta a dat in judecata statul roman, dupa ce,
vreme de 10 ani, magistratii n-au reusit sa identifice vinovatul. Victima a castigat procesul,
anul trecut, primind despagubirile cerute.
Asadar, speram ca demersul nostru va trezi din amorteala constiintele adormite ale
magistratilor si factorilor de decizie politica. Doar stransi cu usa, acestia isi vor aduce
aminte de responsabilitatile pe care le au fata de cetatenii tarii.
Asadar, sa-i facem sa plateasca daca nu vor gasi vinovatii!
Statul roman a pierdut in fata unei victime
Avocatul Florin Kovacs a castigat respectul timisorenilor dupa ce a intentat proces Ministerului Apararii Nationale si a obligat institutia de stat la plata unei sume de peste 700 milioane de lei catre Adriana Palcau, victima a evenimentelor din 24 decembrie 1989 din Timisoara.
TIBERIU KISS
Pentru avocatul Kovacs nu a fost deloc usor sa se judece cu statul roman, dar nici o sarcina imposibila. A acceptat provocarea, mai mult, pentru ca are respect fata de valorile morale si democratice, castigate in acel Craciun sangeros, in urma cu mai bine de 14 aniâ¦
Precedent uluitor
Cazul timisorencei Adriana Palcau, ranita in propriul
apartament, de un glont care provenea de la o arma militara cu luneta, a facut inconjurul Romaniei. La data de 18 septembrie 2003, pentru prima data, un complet al Curtii de Apel Timisoara a avut curajul sa recunoasca, printr-o sentinta definitiva si irevocabila, ca Ministerul Apararii Nationale trebuie sa plateasca pentru greselile unor subordonati de-ai sai, chiar daca acestia raman, in continuare, necunoscuti.
In consecinta, judecatorii timiseni au acceptat, intr-un mod cat se poate de direct, ca armata se face vinovata de ranitii din seara zilei de 24 decembrie 1989. Acest precedent, chiar daca a iritat o multime de militari, a dat aripi victimelor revolutiei care, de aproape 15 ani, asteptau un asemenea semn divin, menit sa le deschida noi cai de atac impotriva celor care se fac vinovati de suferintele si pierderile omenesti din acele evenimente.
Lupta crancena
Avocatul Florin Kovacs sustine ca, la vremea cand a intentat procesul impotriva MApN, colegii sai de breasla au fost total neincrezatori in sansele sale. âDe fiecare data ma intrebau de ce imi trebuie asa ceva, adica o cauza in care totul era in ceata. Erau convinsi ca am sa pierd, dar soarta si legea au fost de partea acestei femei. Pentru mine, judecatorii, care au dat aceasta decizie unica, au dat dovada de curaj si intelepciune. A fost un precedent extraordinar si, acum, toata lumea a aflat ca, in acele zile sangeroase, MApN avea autoritate si se face vinovata de proasta gestionare a crizei. Ca dovada, au si platit pentru aceasta greseala comisa. Dar nu inainte de a pune sechestru, impreuna cu un executor, pe
casa de serviciu a comandantului unei unitati militare din Timisoara. Nu a fost deloc usorâ¦", povesteste membrul Baroului Timis.
Comentarii
Florin Kovacs este de parere ca, in cele din urma, cineva trebuia sa-si asume responsabilitatea pentru evenimentele din decembrie 1989, in special pentru cele petrecute dupa data de 22, cand, se stie cu certitudine, armata gestiona deja toate armele de foc. Fapt care, in opinia avocatului, se incadreaza perfect la âraspunderea civila a persoanei juridice". âTrebuie sa terminam, odata pentru totdeauna, cu ideea ca, daca nu se cunoaste tragatorul, nu stim pe cine sa tragem de urechi. Nu-i deloc asa. Ne aflam in fata unei singure entitati - persoana juridica, care se exprima prin organele sale. Adica armata, prin soldatii sai. Decretul 31 din 1954 spune clar acest lucru - faptele ilicite savarsite de organele sale obliga chiar persoana juridica, daca au fost indeplinte cu prilejul exercitarii functiei lor. Din pacate, nimeni nu a avut ochi sa vada treaba asta, pana la cazul Palcau", este de parere avocatul.
Reactii fantastice
Lupta lui Florin Kovacs cu statul roman nu s-a incheiat o data cu cazul Adrianei Palcau. Din contra, lupta cu institutiile statului s-a extins. Imediat dupa mediatizarea solutiei Curtii de Apel Timisoara, avocatul timisorean a fost contactat de alte trei victime ale evenimentelor din ziua de 24 decembrie 1989. De aceasta data, membrul Baroului Timis nu a intentat proces numai armatei, ci si Ministerului de Interne si Serviciului Roman de Informatii. âDin fericire, intr-un final, am reusit sa intru in posesia Decretului 4 din 26 decembrie 1989, dat de FSN, prin care se decide trecerea in subordinea MApN a Departamentului Securitatii Statului si a altor organe ale MI. Deci, de ce sa plateasca numai armata pentru ceea ce s-a intamplat la revolutie? E drept ca ea era coordonatoare, dar celelalte institutii vor plati in solidar, pentru clientii mei. De aceasta data am cerut cate 100 miliarde de lei pentru fiecare client...", sustine, cu convingere, avocatul Florin Kovacs.
Victimele pot da in judecata statul pana la sfarsitul acestui an
Tanarul practicant de drept spune ca, in ceea ce priveste evenimentele din decembrie 1989, toti clientii sai manifesta, pana si la ora actuala, un sentiment de teama, pentru ca nu stiu cum arata cel care le-a facut atata rau, lasandu-i marcati pe viata. Avocatul Kovacs este de parere ca toti cei care au avut de suferit de pe urma revolutiei au sanse mari sa castige despagubiri de la cei care se fac vinovati. Totusi, membrul Baroului Timis atarge atentia ca procesele impotriva MApN, MI si SRI mai pot fi intentate doar pana in decembrie anul acesta, intrucat, conform Codului Penal, faptele de omor se prescriu dupa 15 ani. Exact cat a trecut de la evenimentele din decembrie 1989 si pana acum...
Revolutionarii sustin demersul Jurnalului National
Asociatia 21 Decembrie â89 s-a constituit prin reunirea celor aflati in primele randuri in ziua de 21-22 decembrie 1989 si au supravietuit represiunii sangeroase declansate in urma revoltei din Bucuresti.
Scopul principal al organizatiei noastre, conform statutului, este acela de a aduce permanent in atentia opiniei publice romanesti si internationale adevarul dureros ce a marcat constiintele noastre, prin jertfa celor mai curati dintre noi - asasinati cu sange rece, maltratati ori arestati de fortele de represiune, formate din asasini si tortionari cu sau fara uniforma militara.
Pentru ca am militat permanent pentru prezentarea netrunchiata a adevarului de pe pozitia celor care au trait represiunea in primele randuri, am deranjat pe multi dintre cei aflati la putere (indiferent de perioada de referinta ori culoarea politica ce o reprezentau).
Atat timp cat nu exista vointa politica, nu se va putea face dreptate, pentru ca in Romania zilelor noastre, Justitia nu este nici suficient de puternica, nici suficient de independenta pentru a descoperi singura adevarul.
Ne alaturam initiativa Jurnalului National de a se implica in rememorarea acelor momente fierbinti si de a contribui, prin publicarea de marturii si documente inedite, la aflarea adevarului despre crimele comise asupra demonstrantilor.
Salutam, de asemenea, demersul Jurnalului National de a sprijini urmasii victimelor Revolutiei si ranitii in actiunile in justitie pe care acestia le vor indrepta impotriva statului roman, responsabil atat de tainuirea adevarului, cat si pentru despagubirea celor ce au suferit de pe urma represiunii.
Consideram ca actionarea statului in Justitie de catre revolutionari sau de urmasii victimelor poate fi o solutie pentru a scoate din nesimtire autoritatile si de a le aduce aminte ca Romania nu poate avea nici un prezent sanatos, nici un viitor bun, cata trecutul recent este invaluit in ceata si intunecat de suspiciuni.
Presedinte,
Teodor Maries
Ideea a fost a unui cititor al Jurnalului National
Daca autoritatile judiciare au fost neputincioase sa stabileasca autorii crimelor din 21-22 decembrie 1989, statul roman are datoria de a-i despagubi pe cai ce au avut de suferit de pe urma represiunii.
Ideea de a-i sprijini pe urmasii celor decedati si pe ranitii din 21-22 decembrie (cand nu se punea problema teroristilor, iar crimele au fost infaptuite de fortele de represiune ale regimului) ne-a fost sugerata de un cititor care ne-a trimis, pe adresa de mail a redactiei, urmatoarea sugestie:
âSigur ca trebuie redeschisa problema: «21/22 cine-a tras in noi» si e remarcabil ca ati inceput dvs.
Cred insa ca doar prezentarea unor date in presa si solicitarea (mai degraba retorica, desi publica) pe care o faceti ca sa se redeschida cercetarile nu sunt lucruri suficiente si cred ca rudele mortilor si ranitii care mai traiesc s-ar putea constitui in parte civila vatamata si indrepta juridic contra statului actual, care a preluat prin continuitate si activul, si pasivul vechiului stat si deci, ca si la problemele de proprietate si la cele legate de viata si de moarte, actualul regim, indiferent de persoane aflate temporar in functii, este responsabil pentru a face lumina si adevarata justitie. "