x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Marele Mogul

Marele Mogul

de Gabriela Antoniu    |    30 Noi 2009   •   00:00
Marele Mogul
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Preşedintele Traian Băsescu atacă "Coaliţia de la Grivco" şi "mogulii" cu aceeaşi obstinaţie cu care a folosit termenul "mogul de presă" acum doi ani, când l-a lansat într-o emisiune a radioului public şi l-a folosit nu mai puţin de zece ori. Deşi a recunoscut că şi el a mers cu "căciula în mână" în căutare de voturi pentru a constitui o majoritate
parlamentară în 2004, Băsescu decredibilizează acum Grivco şi noua majoritate, demonstrând că acestea sunt bune doar când le poate folosi în funcţie de interesul său.

Traian Băsescu a fost invitat la 19 februarie 2007 la emisiunea "Sfertul Academic" de la Radio România Actualităţi. El i-a acuzat pe Dinu Patriciu, Dan Voiculescu şi Sorin Ovidiu Vântu că utilizează trusturile media pe care le deţin în bătălia politică, numindu-i "moguli de presă". Băsescu a mărturisit că a găsit sintagma "mogulii de presă" într-un ziar. "Mi-a plăcut că am găsit-o într-o analiză, chiar într-un ziar astăzi, cu cei trei moguli, Vântu, Patriciu şi Voiculescu, dar ce n-a dus până la capăt analiza respectivului ziar: legătura lor cu politicul.

Le-a recunoscut capacitatea de a distruge imaginea cuiva, de a crea imagini virtuale despre cineva, dar nu au făcut pasul următor: să vadă, prin investigaţie jurnalistică, ce influenţă politică au aceşti oameni", a mai spus preşedintele.

Odată termenul lansat, şeful statului l-a folosit nu mai mai puţin de zece ori. "Acolo există influenţă din zona economică şi a trusturilor media aparţinând mogulilor media şi aici o spun fără reţinere: Dinu Patriciu, Sorin Ovidiu Vântu şi domnul Voiculescu utilizează trusturile media în bătălia politică, dar de ce? Ei vor să şubrezească acea parte care îi împiedica să-şi obţină favorurile economice de care au nevoie de la oamenii politici pe care-i controlează", a declarat şeful statului.

El afirma că un conflict fundamental între şeful statului şi toate partidele se va propaga în condiţiile în care interesele tuturor "mogulilor media cer un preşedinte care să nu audă, să nu vadă". "Însă un conflict fundamental de data aceasta între mine şi toate partidele va veni şi se va propaga în condiţiile în care efortul major al tuturor partidelor, efortul major al tuturor mogulilor media în buna înţelegere cu partidele este să aibă un preşedinte care să reprezinte cam statuia aceea care e dragă mafiei, cu ochii acoperiţi, cu urechile acoperite, cu gura acoperită.

Deci toţi aceşti oameni îmi cer să nu aud, să nu văd, să nu spun ceva. Este imposibil de tratat în acest mod un preşedinte al României", a spus Băsescu.

Declaraţiile veneau în contextul în care, cu o săptămână în urmă, la 12 februarie, PSD depusese la Parlament un document privind declanşarea procedurii de suspendare din funcţie a preşedintelui României, invocând faptul că Traian Băsescu avea o atitudine prea autoritară şi aprecia că respectarea Constituţiei este facultativă şi urmând ca Parlamentul să se pronunţe prin vot asupra acestei propuneri. Ceea ce s-a şi întâmplat. La o săptămână după atacurile lui Băsescu la adresa "mogulilor", la 28 februarie, Parlamentul a aprobat înfiinţarea comisiei de anchetă privind suspendarea din funcţie a preşedintelui, iar şeful acestei comisii a fost desemnat liderul fondator al PC, Dan Voiculescu.

După lansarea termenului de "mogul", Traian Băsescu l-a folosit cu obstinaţie în atacurile sale politice, mai ales după suspendarea lui de Parlament, în aprilie 2007, în campania referendumului privind demiterea sa din funcţie, a referendumului pentru introducerea votului uninominal, pentru a-l relua cu insistenţă în acest an . De fiecare dată, mogulii erau aceiaşi, şi în ochii lui Băsescu se făceau vinovaţi de prea multă influenţă.

UN NOU ATAC VIA SASSU
Lista "mogulilor" a fost extinsă însă luna trecută cu şeful TVR, Alexandru Sassu. Astfel, înainte de primul tur al prezidenţialelor, la 18 noiembrie, Traian Băsescu a criticat eşecul discuţiilor privind organizarea unei dezbateri la postul public de televiziune între candidaţii la Preşedinţie. El a spus atunci că s-a dovedit că există un al treilea mogul, preşedintele director general al TVR, Alexandru Sassu, "subordonat mogulilor Vântu şi Voiculescu". Băsescu l-a criticat pe Sassu pentru acordul încheiat cu trusturile Intact şi Realitatea Caţavencu, legat de prezenţa unor moderatori de la aceste posturi la dezbaterea candidaţilor care urma să aibă loc la TVR.

El a apreciat că TVR "s-a mogulizat". De asemenea, Băsescu a spus că lui Mircea Geoană nu îi erau de ajuns mogulii Vântu şi Voiculescu, având în vedere "şansele minime" ale liderului PSD de a ajunge în turul doi al prezidenţialelor.

CINE NU-I CU MINE E ÎMPOTRIVA MEA
O săptămână mai târziu, la 25 noiembrie, după semnarea acordului dintre PNL şi PSD pentru susţinerea lui Geoană în turul al doilea al prezidenţialelor şi a lui Klaus Iohannis ca premier, Băsescu ieşea cu o formulă "îmbunătăţită" a termenului.




"În mod categoric, în spatele lui (Klaus Iohannis - n.r.) sunt aşezaţi mogulii. Pentru că sunt un om care vrea să fie corect, mogulii sunt aşezaţi, dar domnul Iohannis încă nu ştie sau nu a realizat în ce se bagă. Îi văd pe mogulii ăştia ca pe nişte rechini care se învârt. Se învârt în jurul datei de 6. Acolo li se pare lor că este prada. Aceea este data după care li se pare că, după cinci ani de neînghiţit, au de înghiţit prada pe care o aşteaptă", a declarat Traian Băsescu.

Atacul venea după ce anterior înfierase noua majoritate şi pe Iohannis, lansând o nouă expresie, "Coaliţia de la Grivco", pe care a reluat-o de câte ori a vrut să-i decredibilizeze. "Iohannis nu ştie ce ştiam eu. Că Iliescu, Geoană, Voiculescu şi alţii s-au întâlnit la Grivco (o firmă patronată de familia Voiculescu - n.r.). El nu ştie unde i s-a hotărât soarta. La Grivco au stabilit cum va merge România în continuare. A fost aceeaşi echipă care a stabilit şi suspendarea preşedintelui. Cu domnul Năstase, cu domnul Geoană", explica Traian Băsescu în octombrie la o emisiune tv, de ce l-a refuzat pe Iohannis premier.

La 26 noiembrie, în Colegiul Director al PD-L, Băsescu a reluat atacurile la adresa "rechinilor" Vântu, Voiculescu şi Patriciu, spunând că aceştia sunt în spatele "perdelelor" Geoană şi Iohannis. "Ce pot să vă spun este că în 12 ani de serviciu pe mare am învăţat că rup şi colţii rechinilor", a spus Băsescu.

A FOST LA GRIVCO ACUM CINCI ANI
Tot la 26 noiembrie, dar seara, la Realitatea TV, în emisiunea în care i s-a arătat filmuleţul când lovea un copil în faţă la Ploieşti, Băsescu a fost întrebat dacă a fost vreodată la Grivco. Întrebarea venea în contextul în care, ca şi în cazul "mogulilor", Băsescu nu contenea cu acuzele la adresa "Coaliţiei de la Grivco". Şeful statului a negat în primă fază, pentru ca apoi să admită că a fost în 2004 la Grivco pentru a încerca să închege o majoritate parlamentară.

Băsescu nu a văzut însă nimic incorect în faptul că s-a întâlnit cu "un mogul" la Grivco, susţinând că, spre deosebire de liderii noii majorităţi PNL-PSD+PC-UDMR, el ar fi făcut-o transparent. "Eu nu m-am ascuns. Toată lumea ştia că mă duc cu căciula în mână să mai strâng câteva voturi să facem guvern", a declarat Băsescu. Afirmaţiile sale că nu s-a ascuns au fost contrazise însă acum două zile de liderul fondator al PC, Dan Voiculescu, care i-a trimis o scrisoare deschisă. "În 2004 ai venit la Grivco să negociem. Erai împreună cu Theodor Stolojan şi, spui tu, «cu căciula în mână». Nici atunci presa nu a fost invitată, informată sau prezentă. Sigur, înţeleg că dacă se fac în lipsa presei, dar în prezenţa lui Traian Băsescu, negocierile, chiar şi la Grivco, sunt transparente şi în interesul românilor. Îmi amintesc detaliat tot ce am vorbit atunci. Ce nu reuşesc să-mi amintesc, pentru că nu am dat niciodată importanţă unor astfel de amănunte, este cine a stat în capul mesei, cine în stânga şi cine în dreapta. Nu vrei, Traiane, să spui românilor şi să-mi aminteşti şi mie cum am stat noi la acea întâlnire? Am observat că tu eşti foarte sensibil la asemenea detalii.
Aş întreba presa, dar, din păcate, repet, presa nu a ştiut nimic", i-a cerut Dan Voiculescu lui Traian Băsescu.

 

Moral, imoral, mogul, Băsescu
Tot în emisiunea de joia trecută de la Realitatea Tv, şeful statului a fost întrebat dacă lui i se pare moral să se întâlnească cu un mogul. "Nu ştiu dacă la vremea aceea era inventat termenul de mogul. Eu îl folosesc de doi ani.(...) Atunci erau oameni morali, au devenit moguli atunci când au încercat să pună mâna pe pârghiile puterii", a răspuns Băsescu. Conform Dicţionarului Explicativ al limbii române, mogul înseamnă "1. persoană care făcea parte din dinastia mongolă care a cucerit India. 2. Fig. Persoană foarte importantă, cu puteri discreţionare". 

Ca şi în cazul termenulului mogul, Traian Băsescu şi-a asumat şi paternitatea expresiei "soluţia imorală" pe care a lansat-o în ianuarie 2005 într-un interviu acordat ziarului Adevărul. "Sunt un adept al unor anticipate imediate pentru a scăpa de o soluţie imorală care se numeşte PUR", a declarat Traian Băsescu, referindu-se la partidul condus atunci de Dan Voiculescu, cooptat la guvernare alături de Alianţa PNL-PD şi UDMR.

Ulterior, Băsescu a încercat să dreagă busuiocul declarând că de fapt a vrut să spună că soluţia aleasă de el pentru a forma majoritatea guvernamentală după alegerile din 2004 a fost imorală.

×
Subiecte în articol: special