x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Maria, regina României - Povestea vieţii mele (56)

Maria, regina României - Povestea vieţii mele (56)

09 Mar 2012   •   21:00
Maria, regina României - Povestea vieţii mele (56)

Am vizitat palatul de la Aranjuez, cu o locuinta incantatoare, cu un parc frumos si drumuri umbroase, lungi de mai multi kilometri.

Palatul a fost zidit de Carol al III-lea al Spaniei si e o preafrumoasa cladire cu toate ca nu mai sta nimeni inauntru. Dupa ce vizitaram intreg palatul am dejunat sub batranii paltini aproape de care curgea raul. Dupa aceea, facuram o lunga plimbare in trasura cu patru poney, manata de infanta Isabela, de-a lungul frumoaselor drumuri din parc. Am vazut toti caii si manjii pe care ii tin acolo. Sunt cu totul de vreo 400. E si un micut magarus din Africa; nu-i mai mare decat ogarul nostru Sandy si regina il poate duce de colo, colo, in brate. Mai era si un prea frumusel poney negru. Mi se pare ca ducesei i-ar placea foarte mult sa aiba o astfel de pereche. Cei mai buni vin din Na­var­ra. Am cautat s-o conving ca daca cumpara poney, trebuie sa ia si un ham adevarat spaniol pentru catesipatru si atunci ai putea invata sa mani patru cai. Hamul spaniol e atat de frumos cu multimea lui de canafuri rosii si cu clopotei! Animalul e asa de acoperit, mai ales la cap si la umeri, ca abia il poti vedea.

Infanta Isabela mana minunat de bine. Ai fi ramas incremenita, daca ai fi vazut cum intorcea in unele colturi si locuri inguste, pe cand mana in pas de galop. Stie frantuzeste si englezeste, dar vorbeste atat de iute, incat e foarte greu s-o intelegi, mai ales cand nu poti din pricina zgomotului trenului sa-i prinzi toate cuvintele. Astazi e vorba sa vedem 'Tapiseriile', care, din pricina lipsei de loc, nu sunt atarnate pe pereti. Totusi au fost pentru noi scoase toate la iveala si am simtit o adevarata desfatare, vazand o asa minunata colectie. Din nenorocire, azi, duminica, e ultima noastra zi; si aici se sfarseste una din cele mai placute calatorii si, desigur, saptamana cea mai plina de interes pe care am petrecut-o vreodata.

Don Antonio, infantele Spaniei, ne-a intovarasit in toate excursiile. E sotul infantei Eulalia si amandoi au fost la Londra, la Jubileul reginei.

Astazi regina a luat cu dansa pe duce si ducesa si pe printul George la un dejun dat de infanta Eulalia, in palatul ei. Din nefericire, a fost necontenit bolnava cat am fost noi aici, asa incat n-a putut lua parte la nici o excursie. Diseara, plecam la 7:45 in doua vagoane salon si ajungem la Valencia manie, la ora 10 dimineata.

Flota se va opri la Port Mahon, iar noi cu vasul 'Surprise' dam o raita sa vedem Tarragona si apopi regasim flota la Port Mahon. De acolo, sper sa putem lua pe duce si pe ducesa pana la Palma si la Arta, ca sa viziteze niste grote minunate.

LA 23, 'Surprise' va parasi Port Mahon, mer­-gand spre Marsilia, si ducesa va sosi, dupa cat se pare, la 26 la Coburg; asadar, puteti sa va asteptati la o zi de bucurie.

Lady Mary s-a simtit foarte rau intr-o zi, din pricina oboselii de a alerga de colo-colo, dar acum s-a intremat si poate pleca la drum diseara.

Acum trebuie sa pun capat lungii mele povesti, care sper ca v-a facut sa petreceti.

Aduceti-va aminte, ca va fi o mare placere pentru mine, sa primesc o scrisoare, caci pentru mine a afla ceva de la dvs. sau despre dvs., e totdeauna un lucru de mare pret si trebuie sa-mi scrieti din cand in cand.

Am fost la o fabrica de ciocolata langa l’Escurial si ducesa va aduce o cutine mare, plina cu bomboane, la facerea carora am fost de fata.

Acum, la revedere, cu multa dragoste pentru printul Alfred, pentru dvs. si surorile, si o sarutare zdravana pentru 'Koorosity'.

Raman al d-voastra sincer prieten, Maurice A. Bourke

Continuarea in numarul urmator

×