x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cinci ani fără “Păsărilă”! Handbalistul român Marian Cozma a fost ucis în 2009 într-un local din Veszprem

Cinci ani fără “Păsărilă”! Handbalistul român Marian Cozma a fost ucis în 2009 într-un local din Veszprem

de Istvan Deak    |    08 Feb 2014   •   17:22
Cinci ani fără “Păsărilă”! Handbalistul român Marian Cozma a fost ucis în 2009 într-un local din Veszprem
Sursa foto: Cinci ani fără “Păsărilă”! Handbalistul român Marian Cozma a fost ucis în 2009 într-un local din Veszprem

Au trecut cinci ani de când handbalistul român Marian Cozma, alintat de cunoscuţi “Păsărilă”, a fost înjunghiat mortal, în dimineaţa zilei de 8 februarie 2009, în localul Patriota din Veszprem, Ungaria, în timp ce petrecea, în linişte, împreună cu colegii de echipă.

Judecătoria Veszprem i-a condamnat la închisoare pe viaţă pe doi dintre vinovaţii pentru moartea lui Marian, Raffael Sandor şi Nemeth Gyozo.

Alţi patru complici au primit pedepse cuprinse între 3 şi 20 de ani: Ivan Sztojka - 20, Pal Gabor 5, Bihari Csaba 4 şi concubina lui Raffael 3 ani. Avocaţii inculpaţilor au înaintat un recurs. Curtea de Apel Gyor a reanalizat cazul şi a redus pedepsele principalilor trei inculpaţi de la închisoare pe viaţă la doar 18 ani, în timp ce Ivan Sztojka a primit o pedeapsă de doar 8 ani. Presiunile opiniei publice şi cele ale presei ungare, susţinute şi de ministrul de Justiţie, au dus la redeschiderea cazului la Curtea Supremă de Justiţie, Kuria. Aceasta a menţinut pedepsele principalilor doi inculpaţi, însă i-a mărit pedeapsa lui Ivan Sztojka de la 8 la 13 ani.
 
Iluzia despăgubirilor
Avocatul familiei Cozma, Helmeczy Laszlo, a cerut ca statul ungar să renunţe la încasarea cheltuielilor de judecată în favoarea familiei Cozma. "În condiţiile în care sub sechestru se află doar bunuri materiale în valoare de 40-50 de milioane de forinţi, care nu acoperă pretenţiile familiei Cozma, am depus o cerere prin care solicităm ca statul să renunţe la încasarea cheltuielilor de judecată de 74,6 milioane de forinţi. Doar aşa ar putea ajunge familia Cozma în posesia unei despăgubiri substanţiale", a declarat Helmeczy, însă dorinţa sa nu a fost luată în considerare. Procesul este încă pe rol la Tribunalul Budapesta.

Ce s-a întâmplat în acea noapte?
Jurnalul Naţional vă prezintă şirul evenimentelor din acea noapte aşa cum stau ele scrise în raportul de 17.000 de pagini al procurorului de caz, Sarosi Dora. "În cursul zilei de 7 februarie 2009, la casa lui Raffael Janos, din Enying, s-au adunat 25 de persoane din mai multe localităţi ale Ungariei, în scopul de a răzbuna o rudă agresată anterior. Au început să caute agresorul în mai multe discoteci şi baruri din zona oraşului Szekesfehervar, dar nu l-au găsit. La iniţiativa fraţilor Beery, Csaba şi Ivan, care făceau parte din grupul lor, aceştia au plecat la Veszprem într-un convoi de opt maşini.

La ora 01:47, grupul de 25 de persoane a ajuns la localul Patriota din Veszprem. Erau sub influenţa băuturilor alcoolice şi încă de la început au atras atenţia asupra lor. Au agresat fără motiv mai multe persoane şi le-au adresat cuvinte jignitoare. Unul dintre ei a exclamat: «Aici, astăzi va curge sânge».

În discoteca de la subsol, Raffael Sandor, Nemeth Gyozo, Sztojka Ivan şi Pal Gabor au iscat o bătaie cu handbalistul Marian Cozma. Gyozo l-a împins din spate pe Cozma, iar când acesta s-a întors, imediat l-a şi lovit. Marian Cozma nu a fost agresiv şi nu i-a provocat în nici un fel pe agresori. În afara celor patru, în agresarea lui Cozma s-a implicat şi socrul lui Sztojka Ivan, Bihari Csaba, de 48 de ani. În apărarea lui Cozma au sărit colegii de echipă: Ivan Pesici, Zarko Sesum şi Uros Vilovski. În urma loviturilor încasate, Cozma a căzut la pământ, iar cei cinci agresori au continuat să îl lovească cu pumnii şi picioarele. Raffael Sandor l-a înjunghiat pe Marian, în zona rinichiului, cu o lovitură de cuţit, de intensitate medie, care i-a provocat o rană mică şi o sângerare uşoară. În momentul în care Pesic a strigat: «Atenţie, au cuţite», Cozma a luat o sticlă şi l-a lovit în cap pe R.Sandor, în timp ce ceilalţi agresori au continuat să îl lovească şi să arunce cu pahare şi sticle în el. Pal şi Bihari au agresat mai mulţi clienţi care au încercat să îl ajute pe handbalist.

Cozma şi colegii lui au fugit din local, însă agresorii au alergat după ei. Pe stradă, Gyozo, Sztojka, Raffael l-au încercuit pe Marian lângă un zid şi au început să îl lovească din toate direcţiile. În acest moment, Raffael Sandor a scos, din nou, cuţitul folosit în discotecă şi l-a înjunghiat pe Marian în inimă. În timp ce era deja căzut la pământ, Gyozo şi Sztojka i-au mai aplicat lovituri de picior în zona capului. Apoi, Gyozo l-a înjunghiat în zona rinichiului pe Ivan Pesic, care venise să îi acorde primul ajutor lui Marian, în timp ce Zarko Sesum primise o lovitură puternică de picior în cap, de la acelaşi Gyozo. Grupul de cinci agresori a fugit în urmărirea lui Uros Vilovski, însă acesta a reuşit să scape. Grupul de 25 de persoane a plecat în mare grabă de la locul faptei ţipând: «Cine mai vrea?», în timp ce Raffael Sandor îi striga unei alte persoane: «Scoate pistolul!».

Agresorii au lăsat un dezastru în urma lor în local, dar şi o consumaţie neplătită de 51.000 de forinţi (200 de euro). Sandor şi Gyozo au plecat cu aceeaşi maşină, s-au despărţit de grup pe strada Principală 8, când Raffael i-a dat un cuţit lui Gyozo. Acesta a şters cuţitul, iar în preajma localităţii Varpalota l-a aruncat din maşină. Arma crimei nu a fost găsită. Gyozo şi Raffael au fugit la Budapesta, au închiriat o maşină cu complicitatea concubinei lui R.Sandor, apoi au plecat în Austria, unde au fost arestaţi şi ulterior extrădaţi".

×