x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Medicul-pericol public din Argeș vrea să se întoarcă la treabă

Medicul-pericol public din Argeș vrea să se întoarcă la treabă

de Mariana Zaharia    |    18 Iun 2021   •   07:30
Medicul-pericol public din Argeș vrea să se întoarcă la treabă

Un medic din Argeș a fost declarat pericol public dacă își exercită profesia. Ginecologul este condamnat deja la 2 ani de închisoare cu suspendare după ce a omorât un făt în timpul nașterii. Prin aceeași decizie, i-a fost interzis să mai profeseze timp de un an, doar că medicul a contestat. A spus că are de plătit daune și, dacă nu lucrează, nu își permite. 

Judecătorii argeșeni nu s-au lăsat impresionați nici de cursurile la care a arătat medicul că a participat între timp, nici de dorința de a achita daunele și au respins cererea. Ginecologul a cerut ca magistrații să ia în considerare că nu a lucrat nici pe timpul judecării procesului. Asta însuma cele 12 luni, atât cât îl ține departe de spital decizia definitivă. Dar, judecătorii au concluzionat că termenul curge din momentul ultimei hotărâri rămase neatacabilă și nu are legătură cu perioada de dinainte.

„La  ora actuală, instanța consideră că starea de pericol social care a constituit temeiul pentru aplicarea măsurii de siguranță continuă să subziste, motiv pentru care instanța a respins ca neîntemeiată cererea de revocare a măsurii de siguranță. În urma examinării înscrisurilor depuse la dosar de petentă în dovedirea susținerilor din cererea dedusă judecății, potrivit cărora, și-a îmbunătățit constant pregătirea profesională, a participat la numeroase seminarii și stagii de pregătire profesională, concluzia instanței este aceea că intervalul de timp în care petenta nu și-a exercitat profesia nu a fost de natură să o facă să conștientizeze gravitatea faptelor săvârșite”, au scris judecătorii în motivare. Doctorul a fost condamnat definitiv în 2019. 

 

A încercat să ascundă urmele 

În 2012, la Spitalul Sfântul Spiridon Mioveni, un făt murea la naștere. Părinții au făcut atunci plângere împotriva medicului, pe care l-au acuzat de malpraxis. Ancheta avea să dovedească faptul că a fost mai mult de atât. După ani de cercetări, dar și alte greșeli făcute de același ginecolog, în 2015 și în 2016, medicul a ajuns la condamnare. Iar detaliile descoperite de procurorii sunt șocante.

„În calitate de medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Spitalului Sfântul Spiridon Mioveni, deși avea posibilitatea, mijloacele și obligația de a aprecia asupra dimensiunilor fătului, nu a estimat greutatea fetală, nu a diagnosticat corect modificarea culorii lichidului amniotic, a ignorat ritmul cardiac al fătului, care evidenția suferință fetală, a decis incorect nașterea vaginală, deși cunoștea indisponibilitatea medicului anestezist, a impus ca asistenta F.D. să efectueze o manoperă care nu corespunde protocolului medical, a nesocotit standardele de bună practică medicală și nu a supravegheat și monitorizat travaliul și prin acest cumul de manopere culpabile și imputabile exclusiv inculpatei a determinat direct, necondiționat și nemijlocit decesul nou-născutului viu și viabil, prin provocarea unei hemoragii cerebrale, intervenită pe fondul unui traumatism cranio-cerebral forte, cât și a unui traumatism abdominal cu multiple leziuni hepatice, gen «explozie de parenchim hepatic», produse în procesul nașterii vaginale prin mecanism complex de lovire cu corp dur și de comprimare între planuri dure”, au spus anchetatorii.

După moartea copilului, medicul a modificat hârtiile, ca să nu fie prins. Astfel, „a falsificat prin adăugare de mențiuni efectuate olograf atât înscrisul Foaia de observație clinică generală, cât și înscrisul intitulat  Document de însoțire a produsului de concepție transferat pentru autopsie, documente care au calitatea de înscrisuri oficiale, iar adăugirile efectuate au avut natura, dar și scopul producerii de consecințe juridice favorabile inculpatei, documente pe care le-a introdus apoi în circuitul juridic al spitalului, cunoscând că vor fi folosite atât la Colegiul Medicilor Argeș și SML Pitești, cât și în fața organelor de urmărire penală și altor autorități, în scopul producerii de consecințe juridice favorabile inculpatei”, mai spun anchetatorii.

Daune de 70.000 de euro

×