x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ministrul David s-a dat in fapt

Ministrul David s-a dat in fapt

de Razvan Belciuganu    |    02 Noi 2007   •   00:00
Ministrul David s-a dat in fapt

Ministrul Internelor, Cristian David, a recunoscut la "Marius Tucă Show", după ce ţinuse trei zile secret, că structura care a fost prinsă in flagrant de Jurnalul Naţional făcănd poliţie politică la adresa procurorului Marian Sintion este fosta "Doi şâ€™un sfert", aflată in directa sa subordonare.Â
● Citiţi şi: • David, demisia! • Filorii sunt de la Interne ● Omerta, in cazul "Filaj la procuror" ● Filaj la procuror


Filorii care l-au supravegheat pe magistratul Marian Sintion aparţin Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă, a recunoscut miercuri seară la "Marius Tucă Show" ministrul Internelor, Cristian David. Serviciul secret al Internelor este in directa subordine a ministrului.


Chiar Cristian David a afirmat in cadrul emisiunii că nu putea fi un motiv intemeiat pentru o asemenea desfăşurare de forţe, precum cea surprinsă de Jurnalul Naţional in flagrant, pe cănd il supraveghea pe magistrat. Ca să scape de răspundere, ministrul a aruncat vina pe schimbările majore pe care tocmai ce le face la Serviciul secret. Conform spuselor lui, "o anumită parte" din structură este răspunzătoare de filaj. Dar explicaţia sa este absolut puerilă. Această structură care se ştia că urmează a fi reformată de ministrul David nu l-ar fi filat pe Marian Sintion, ci pe insuşi ministrul David, dacă era vorba de o "răzmeriţă", culmea, de la nivelul 2 şi mai ales 3 din direcţie, după cum a spus. Şi chiar şi aşa, inseamnă că nu-şi stăpăneşte deloc ograda peste care se laudă că-i ministru şi micii şefuleţi, nici măcar "greii" ministerului, ii vin de hac.


GAFE. Pe Cristian David l-a apucat panica. In decursul a trei zile, ministrul a tot căutat scăpare, punănd la cale variante de a arunca vina pe magistratul Marian Sintion, tocmai victima filajului. Intăi, la MIRA, s-a vrut să se admită că era DGIPI in acţiunea de săptămăna trecută, dar că de fapt il proteja pe magistrat, potrivit unei cereri a acestuia. Dar cererea de protecţie era din 2005. Apoi, o altă variantă de scăpare a fost aceea dată in seara de 30 octombrie, cănd un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei spunea că numerele vehiculelor filorilor aparţin unor persoane fizice. Prin omisiune, pentru că ziarul Gardianul a descoperit că motocicleta este folosită de DGIPI, comunicatul este şi el demontat. De altfel, David a dat in bălbăială şi nici nu mai ştia că este ministru şi peste poliţie, nu numai peste reformă. Aici a intrat in scenă ministrul, aşa cum anticipam, lăsănd să se inţeleagă faptul că magistratul este pe statul de plată al DGIPI, drept consilier tehnic, şi că urmărirea s-ar fi justificat. In cele din urmă a recunoscut implicarea DGIPI, dar s-a apucat să inventeze "răzmeriţe".


"OMORÃ...ŢI VICTIMA". Acum, ministrul Cristian David promite că face anchete peste anchete şi că va lua măsuri, dar a găsit de cuviinţă să-l dea afară din MIRA tocmai pe Marian Sintion, victima filajului DGIPI, cel care i-a cerut protecţie după "eveniment". Aceasta se intămplă după ce trei zile nu a reacţionat in nici un fel şi nu a vrut să spună cine l-a urmărit pe procuror, deşi ştia. In legea de deconspirare a securităţii ca poliţie politică scrie că "prin poliţie politică se inţelege toate acele structuri ale securităţii, create pentru instaurarea şi menţinerea puterii totalitar-comuniste, precum şi pentru suprimarea sau ingrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului". Or, lui Marian Sintion i-au fost ingrădite nişte drepturi şi libertăţi fundamentale.


Demiteri pe capete in ograda MIRA

Cristian David, şeful de la Interne, a prins gustul schimbărilor şi al demiterilor. Decis să scape rănd pe rănd de cei din subordinea sa (Dumitru Jianu, fostul şef al Direcţiei Generale de Poliţie, aşa-zisa promovare a lui Valentin Fătuloiu, filajul procurorului Marian Săntion), David a desfiinţat, prin Hotărăre de Guvern, Direcţia Generală de Informare şi Relaţii Publice (DGIRP), condusă de fostul jurnalist Dan Cărbunaru. Surse din interiorul Ministerului de Interne ne-au declarat că desfiinţarea Direcţiei s-a produs pe fondul unui război mai vechi dintre Cristian David şi Dan Cărbunaru. Mai mult, aceleaşi surse ne-au povestit că, in ultima perioadă, David era veşnic nemulţumit de activitatea angajaţilor din cadrul structurii, iar potrivit acestora limbajul folosit in discuţiile cu ei de ministrul de la Interne nu era in nici un caz al unui om ce reprezintă imaginea unui minister. "Nu dorinţa de a fi şef m-a făcut să devin Directorul acestei unităţi, ci faptul că fiind intr-adevăr cea mai inaltă poziţie intr-o structură de relaţii publice a ministerului puteam fi sigur că am toate părghiile necesare de a schimba in bine atitudinea ministerului faţă de presă. Din ceea ce ştiu eu, activitatea de comunicare publică la nivelul ministerului după dispariţia DGIRP va fi continuată de o Direcţie de Comunicare şi Relaţii Publice", a declarat pentru Jurnalul Naţional Dan Cărbunaru.
Mara Răducanu


"Detaşările", brusc, sub lupa CSM

Secţia de procurori a CSM a analizat cererea ministrului de Interne Cristian David de incetare a detaşării procurorului Marian Sintion (foto) din funcţia de consilier al ministrului Internelor. "Nu s-a motivat solicitarea ministrului de Interne. Conform regulamentului, instituţia care solicită o detaşare, in oglindă, poate solicita şi incetarea detaşării", a precizat Chiujdea. Membrii Secţiei de procurori a Consiliului l-au intrebat pe Marian Sintion dacă doreşte să-i inceteze detaşarea din proprie iniţiativă, dar răspunsul acestuia a fost negativ. Cererea lui David a fost aprobată, incepănd cu data de 5 noiembrie, procurorul Sintion urmănd să se intoarcă la DIICOT. Cazul procurorului Marian Săntion face valuri, determinănd pentru prima oară CSM să-şi pună problema "oportunităţii" detaşării magistraţilor la alte instituţii ale statului. Vicepreşedintele CSM, procurorul Dan Chiujdea a subliniat că in paralel cu detaşările "s-a creat o situaţie ingrijorătoare in sensul că aceşti magistraţi pleacă de la instituţiile şi parchetele care au un deficit mare de personal".
Violeta Fotache

×
Subiecte în articol: special ministrul cristi david sintion