x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mircea Sandu, ales şef al Federaţiei Române de Fotbal

Mircea Sandu, ales şef al Federaţiei Române de Fotbal

de Ilarion Tiu    |    10 Aug 2010   •   00:00

La 9 august 1990, Adunarea Generală a Federaţiei Române de Fotbal a fost convocată pentru a desemna noua conducere. Începând cu 13 februarie, Federaţia fusese condusă interimar de o echipă coordonată de Mircea Pascu, care avusese misiunea de a asigura buna participare a reprezentativei României la Campionatul Mondial din Italia.



La Adunarea Generală a FRF din 9 august au fost convocate 150 de persoane: conducătorii cluburilor din Diviziile A şi B, conducătorii primelor trei echipe clasate în Divizia C şi preşedinţii secţiilor de fotbal judeţene. Au fost prezenţi numai 96, pe lângă alţi invitaţi ai FRF. Lucrările au fost deschise de Bogdan Niculescu-Duvăz, ministru al Tineretului şi Sportului. Acesta a recomandat Adunării Generale să aleagă conducători care să nu poată fi contestaţi şi care aveau posibilitatea să promoveze bune relaţii cu fotbalul internaţional.

În finalul discursului său, a dat termen de 30 de zile noii conduceri a FRF să propună un pachet de legi pentru organizarea fotbalului, pentru ca până la finele anului să treacă prin Parlament. Adunarea Generală a FRF a fost condusă efectiv de Cornel Dinu, secretar de stat-şef al Departamentului Sport al ministerului. Pentru început, Dinu le-a prezentat participanţilor mai multe probleme de actualitate ale fotbalului românesc: organizatorice, tehnice, de legislaţie. El a susţinut că noua conducere trebuia să aibă în vedere "asanarea morală" a competiţiilor interne, având în vedere că în anii '80 se înmulţiseră meciurile aranjate, pentru ca echipele protejate de Ministerul de Interne sau de Ministerul Apărării să câştige Divizia A. La fel de importantă pentru FRF era, în opinia lui Cornel Dinu, preocuparea pentru creşterea şi promovarea unor noi talente, precum şi buna reprezentare internaţională.

Pentru funcţiile de conducere, nesalarizate, au candidat 11 persoane, pentru 5 locuri. În urma procedurii de vot, a fost desemnată următoarea echipă: preşedinte onorific - Mircea Angelescu; preşedinte executiv - Mircea Sandu (rămas în funcţie până astăzi), vicepreşedinţi - Mugurel Florescu (adjunct al procurorului general al României), Valentin Alexandru (preşedintele clubului Petrolul Ploieşti) şi Emil Barbu-Popescu (preşedinte al Ligii profesioniste a cluburilor). Noul preşedinte executiv al Federaţiei Române de Fotbal avea 38 de ani, fiind un cunoscut fotbalist în anii '70-'80. După retragerea din activitate, în 1987, Mircea Sandu a ocupat funcţii administrative în cadrul clubului Sportul Studenţesc. În 1989 a fost numit secretar cu probleme de copii şi juniori al FRF.

Celelalte funcţii în federaţie, salarizate, urmau să se facă prin numire de către Ministerul Tineretului şi Sporturilor, la propunerea preşedintelui executiv al FRF. De asemenea, în termen de 30 de zile, trebuia să se constituie un Consiliu federal cu un Birou executiv.

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani