Aderarea la Uniunea Europeana ar putea nuanta unele dintre traditiile romanilor din necesitati de igiena si de siguranta alimentara. Pe de alta parte, exista o artilerie grea de traditie romaneasca, la nivel de produse alimentare, cu care Romania s-a inarmat in vederea participarii la vasta piata europeana. Ele sunt produsele de calitate, adevarate marci romanesti.
Asa cum orice stat membru al UE beneficiaza de protectie pentru o lista de produse care-i aduc recunoastere internationala si bani frumosi din exporturi, si Romania are o lista semnificativa de spirtoase, lactate si produse din carne pe post de "zestre" inainte de-a face casa cu Europa. CU CE NE LAUDAM. Intr-o Uniune cu 25 de state membre si 200 de astfel de produse, Romania isi va face intrarea cu tuica, palinca, vinarsul, mai multe tipuri de lapte, cas, cascaval, branza, lapte batut, telemea, un salam, un carnat, doua feluri de paine, covrigi, placinta si magiun. Produsele au primit protectie din partea Uniunii Europene, in sensul ca Romania il poate actiona in judecata, de pilda, pe fabricantul care scoate pe piata franceza o licoare sub eticheta "Turt de Oas". NU MAI E VALABILA. Toate bune si frumoase: lista exista, a fost negociata si convenita cu cele 25 de state membre ale Uniunii si ar trebui sa intre in vigoare o data cu aderarea Romaniei. Exista insa si o mica problema, asupra careia atrage atentia secretarul de stat in Ministerul Integrarii Europene, Leonard Orban. "Reglementarile pe baza carora am negociat s-au modificat. Asta inseamna ca Romania va trebui sa prezinte in termen de sase luni de la data aderarii o noua lista a acestor produse. S-au schimbat regulile jocului si se aplica si retroactiv." O noua lista, noi batai de cap pentru partea romana, de la asociatiile de producatori pana la Ministerul Agriculturii si Ministerul Integrarii. "La intocmirea noii liste trebuie avuta in vedere definitia noua conform careia caracterul specific e conferit de metoda de productie distincta, nu de cea geografica. Daca exista acelasi proces tehnologic si in Mures, si in alte zone, e clar ca e nevoie de o selectie atenta a produselor traditionale, urmarindu-se obtinerea protectiei in UE pentru cele cu valoare specifica aparte, care aduc plus valoare, care pot avea impact pe piata interna a UE. In cazul in care produsele traditionale care respecta cerintele acquis-ului, dar nu vor fi subiectul comertului intracomunitar, este suficienta o protectie nationala. Asta e, in momentul de fata, situatia. Lista actuala nu va ramane intacta", a concluzionat Orban.Citește pe Antena3.ro
INREGISTRARE
|
|
Intre traditie si accizare
GUSTOASA, ROMANEASCA. Palinca din productia proprie merge direct la suflet |
BAUTURI SPIRTOASE RECUNOSCUTE IN ROMANIA
|
TUICA: Tuica Zetea de Mediesu Aurit; Tuica de Valea Milcovului; Tuica de Buzau; Tuica de Arges; Tuica de Zalau; Tuica Ardeleneasca de Bistrita; Horinca de Maramures; Horinca de Camarzana; Horinca de Seini; Horinca de Chioar; Horinca de Lapus; Turt de Oas; Turt de Maramures
PALINCA: Palinca de Bihor; Rieni Palinca de Bihor; Palinca de Zalau; Palinca de Ardeal; Palinca de Maramures; Palinca Carpatii Apuseni; Palinca Transilvania; Palinca Romaneasca "Tricolor"; Palinca de Brad; Palinca de Banovita; Palinca de Calnau; Palinca Crai Nou; Palinca de Valea Vinului; Palinca de Mediesu Aurit; Palinca de Camarzan; Palinca de Oas; Palinca de Cluj; Palinca de Focsani; Palinca de Dragosloveni; Palinca de Vrancea; Palinca de Jaristea
VINARS: Vinars Tarnave; Vinars Vaslui; Vinars Murfatlar; Vinars Vrancea; Vinars Segarcea
|
PRODUSE ALIMENTARE RECUNOSCUTE IN ROMANIA
|
Produse din lapteProduse din carneSalam de Sibiu; Carnati de PlescoiProduse de panificatieFructe procesateMagiun de prune de Raureni; magiun de prune de Topoloveni |