x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mochetă veche pentru Adormirea Maicii Domnului

Mochetă veche pentru Adormirea Maicii Domnului

de Doru Iordache    |    06 Mar 2008   •   00:00
Mochetă veche pentru Adormirea Maicii Domnului

OCHIU’ DRACULUI ● Mall-ul din Constanţa s-a umflat de nu-şi mai încape în fundaţie
Din istorioara pe care v-o prezentăm se vede clar ca lumina zilei că banul, regele ban, este cu adevărat ochiul Dracului. Adică, dacă punem în cumpănă ditamai mall-ul din Constanţa şi o prăpădită de bisericuţă, nu e evident cine atârnă mai greu?



OCHIU’ DRACULUI ● Mall-ul din Constanţa s-a umflat de nu-şi mai încape în fundaţie
Din istorioara pe care v-o prezentăm se vede clar ca lumina zilei că banul, regele ban, este cu adevărat ochiul Dracului. Adică, dacă punem în cumpănă ditamai mall-ul din Constanţa şi o prăpădită de bisericuţă, nu e evident cine atârnă mai greu?


Povestea  Mall-ului Tomis din centrul oraşului Constanţa continuă. Proprietarii mall-ului sunt deja celebri după scandalul catedralei catolice Sfântu Iosif din Bucureşti. Tot ei deţin şi supermarketul din Constanţa. Proiectul din Bucureşti al investitorilor israelieni a fost blocat după ce a ajuns în faza de execuţie şi a afectat catedrala catolică Sfântul Iosif. Enoriaşii, clerul catolic şi mai multe ONG-uri au sărit în apărarea monumentului eclipsat de clădirea de beton şi sticlă. Construcţia a fost blocată de o hotărâre judecătorească după ce clădirea a ajuns la etajul opt.


La Constanţa există o situaţie similară. Cu scopul de a obţine mai mult spaţiu pentru închiriat care să aducă, bineînţeles, mai mult profit patronilor, conducerea Mall-ului Tomis a pus la cale o strategie care, în final, va duce la construirea unei noi aripi a clădirii. Aceiaşi investitori israelieni încearcă o a doua extindere a Mall-ului Tomis. Vechiul magazin universal cu acelaşi nume a suferit modificări în perioada 2002-2003, când s-a construit actuala clădire care se întinde până aproape de biserica Adormirea Maicii Domnului.


Nimeni nu a ţinut cont de valoarea de patrimoniu a acestei clădiri care a fost construită în urmă cu 101 ani. Până la extinderea actualului mall clădirea bisericii se înscria într-un plan urbanistic care o punea în valoare. Lăcaşul de cult se putea admira de pe Strada Griviţei până în piaţa cu acelaşi nume. Comuniştii care au construit magazinul universal Tomis au lăsat destul spaţiu pentru ca biserica să nu-şi piardă din poziţia sa în contextul arhitectural al perioadei. Noul megamagazin care se înalţă la aproximativ 12 metri de curtea bisericii acum maschează vechea clădire şi a generat şi un proces lent care a afectat-o. Structura de rezistenţă a început să sufere din cauză că a fost construită o parcare subterană pe trei niveluri chiar în apropiere. În anul 2000, biserica Adormirea Maicii Domului a fost renovată. Pictura a fost şi ea reconstituită. După doi ani organizarea de şantier şi utilajele folosite au afectat solul şi indirect biserica. Acum turla este plină de fisuri şi, bineînţeles, pictura a fost şi ea afectată.


SE DÅRÅMÅ BISERICA. Consiliul parohial a cerut unui expert să efectueze o expertiză de specialitate pentru a se stabili dacă lucrările la noua construcţie a mall-ului sunt cauza care a afectat structura lăcaşului de cult. Din expertiza efectuată reiese că din punct de vedere structural, construcţia ridicată în 1906 este executată fără ciment şi fără elemente de beton armat, iar fundaţiile sunt superficiale, de dimensiuni mici, din piatră, legate cu mortar din var şi nisip. În această lucrare se fac următoarele constatări cu privire la starea bisericii: "Fisuri deschise la baza turlei mari; Fisurarea accentuată a inelului de zidărie de la baza turlei; Fisuri în bolţile de zidărie; Şpaleţii şi buiandrugii de zidărie s-au fisurat; În pereţii subsolului au apărut fisuri deschise". Expertul atestat MLPAT atrage atenţia că odată apărute, aceste deteriorări au declanşat un fenomen evolutiv care poate duce la dislocări ale pereţilor.


LUCRARE PENTRU FUNDAŢIE DISIMULATÅ. Acum mall-ul se extinde şi pe stradă. Ocupă Starda Griviţei şi va limita mult accesul spre biserică dinspre artera principală Mihai Viteazul. Prin nu se ştie ce manevre Tomis SA a cumpărat Strada Griviţei. Cum a reuşit societatea să intre în posesia tramei stradale nu se ştie!

Totul a început în 2002 când  în apropierea mall-ului a fost creată o parcare care a blocat accesul autoturismelor din Strada Mihai Viteazul pe Strada Griviţei spre biserică. Rămăsese totuşi o cale pietonală de acces facilă spre biserică. Anul trecut în vară a fost făcut primul pas către izolarea totală a bisericii. Între clădirea mall-ului şi blocuri, chiar pe Strada Griviţei, a fost demarat un şantier arheologic.

Fosta parcarea a fost împrejmuită cu panouri şi au început lucrările. Tomis SA a obţinut două autorizaţii de construire. Prima pentru şantierul arheologic şi cea de-a doua pentru consolidarea şantierului arheologic cu piloni. Strategia este ingenioasă pentru că astfel se ocoleşte obţinerea avizului de mediu. În schimb, la final, se obţine certificatul de descărcare de sarcini arheologice şi se poate trece la obţinerea unei noi autorizaţii de construire pentru ridicarea unei noi aripi. Pe pancarta existentă la faţa locului se spune că lucrarea reprezintă: "Împrejmuire teren pentru organizare de şantier-Cercetare Arheologică cu piloni de susţinere".
Suprafaţa este de 618 metri pătraţi. În fapt sunt blocate două străzi, Griviţei şi Miron Costin, iar suprafaţa blocată este mult mai mare. Primăria nu ia nici o măsură, iar constructorul a amplasat şi o macara turn, folosită de obicei la construcţia unor structuri mari. Deznodământul este previzibil. În dispreţ faţă de Biserică şi de vecini se va trece la construirea unei noi aripi a mall-ului.


TÅCEREA ENORIAŞILOR. Consiliul Parohial a atacat în instanţă autorizaţia de construire obţinută de Tomis SA. Înainte de a afla de acest demers, conducerea Tomis SA a chemat la discuţii reprezentanţii Consiliului Parohial. Diriguitorii magazinului au oferit parohiei mai multe bucăţi de mochetă second-hand, care a fost recuperată din spaţiile comerciale care sunt în renovare, şi un ajutor financiar de 500 de euro pe lună. După prima citaţie de chemare în judecată care a ajuns la Primărie, gestul conducerii mall-ului s-a devoalat. Ajutorul a fost sistat. Rămâne ca instanţa să decidă.

Contactat telefonic, directorul Tomis Mall, Doru Veriotti, ne-a declarat că, dacă avem nedumeriri, să ne adresăm Primăriei.


×
Subiecte în articol: special tomis mall-ului