x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Munca - în SUA, pensia - în România

Munca - în SUA, pensia - în România

de Monica Cosac    |    10 Iul 2023   •   07:30
Munca - în SUA, pensia - în România

Înțelegerea dintre România și Statele Unite, prin care românii care au muncit și peste Ocean vor putea să cumuleze perioadele lucrate în fiecare dintre cele două țări pentru pensie, primește undă verde pentru aplicare, printr-un proiect de lege pus în dezbatere de Ministerul Muncii.

Potrivit acordului de securitate socială, pensia va fi acordată proporțional de către fiecare stat, în funcție de perioadele de asigurare realizate în fiecare sistem de pensii.

La data de 23 martie 2023, România şi Statele Unite ale Americii au încheiat, la București, Acordul în domeniul securității sociale şi Aranjamentul Administrativ de aplicare a acestuia „cu scopul de a proteja drepturile de pensie ale lucrătorilor români şi americani care lucrează pe teritoriul celuilalt stat, cu respectarea egalității de tratament și în spiritul reciprocității”.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, spunea, la momentul respectiv, că încheierea unui astfel de acord a fost solicitată în repetate rânduri de comunitatea românească din Statele Unite: „Avem o numeroasă comunitate de origine română în SUA, oameni care trăiesc şi muncesc acolo, care contribuie activ la dezvoltarea legăturilor dintre ţările noastre şi care se vor bucura să poată beneficia de prevederile unui astfel de Acord de securitate socială”.

Concret, acordul semnat recent va permite românilor care au acumulat perioade de lucru și au contribuit la sistemul de pensii atât în România, cât și în Statele Unite, să se bucure de cumularea acestor perioade pentru ieșirea la pensie.

Potrivit Ministerului Muncii, pensia va fi acordată proporțional de către fiecare stat, în funcție de perioadele de asigurare realizate în fiecare sistem de pensii. Înțelegerea dintre cele două țări conține, de asemenea, dispoziții privind exportul pensiilor „pentru facilitarea mobilității pensionarilor din cele două state și pentru menținerea accesului la drepturile de pensie aflate în plată”.

Documentul se referă inclusiv la stabilirea legislației aplicabile pentru evitarea dublei contribuţii de asigurări sociale a unui lucrător sau a riscului ca acesta să nu fie supus niciunei scheme de asigurări sociale. În privința detaşării lucrătorilor pe teritoriul celor două state, documentul prevede exceptarea reciprocă a acestora de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate din sistemul național al statului unde sunt detașați, conform Ministerului Muncii, și clarifică procedurile administrative în acest sens, cu scopul de a proteja atât lucrătorii, cât și angajatorii.

 

Ratificarea acordului semnat în primăvară

Proiectul de lege pus în dezbatere publică recent, pe site-ul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, „are ca scop ratificarea acordului semnat în primăvară de către România şi implicit, exprimarea consimţământului său pentru intrarea sa în vigoare”.

„Acordul prevede principiul egalităţii de tratament între persoanele cărora li se aplică Acordul care domiciliază pe teritoriul unuia din statele contractante și cetăţenii acestui stat contractant, în aplicarea legilor privind eligibilitatea pentru pensii și plata acestora.

Acordul prevede totodată principiul exportului pensiilor, cu excepţia, în ceea ce privește România, a prestaţiilor speciale necontributive în bani. Sunt incluse prevederi referitoare la stabilirea legislației aplicabile de securitate socială, respectiv legislația privind contribuțiile de asigurări sociale, respectiv de asigurări sociale de sănătate, regulile generale conform cărora persoana care îşi desfăşoară activitatea ca angajat sau lucrător independent pe teritoriul unui stat contractant este supusă, în ceea ce privește angajarea sau activitatea independentă, doar legilor acelui stat contractant, indiferent de locul unde persoana își are domiciliul sau de locul unde se află sediul angajatorului. Acordul prevede și o serie reguli suplimentare pentru anumite categorii de angajați sau lucrători independenți.

În ceea ce privește stabilirea pensiilor, este prevăzută, totodată, în cazul în care o persoană nu îndeplineşte condiţiile pentru dobândirea unui drept la pensie, totalizarea perioadelor de asigurare. Calculul pensiilor se bazează pe principiul pro-rata temporis (proporțional cu contribuțiile în sistemul național).

Acordul include prevederi referitoare la măsurile administrative și cooperare, inclusiv limba de comunicare, moneda de plată, soluționarea diferendelor, durata și intrarea în vigoare”, se arată în expunerea de motive care însoțește proiectul de lege. 

Acordul în domeniul securității sociale se aplică tuturor persoanelor care sunt sau au fost supuse legilor unuia sau ambelor state, precum și altor persoane ale căror drepturi derivă, conform legilor aplicabile, de la aceste persoane.

 

10 ani de negocieri

Reprezentanții Ministerului Muncii precizează că încă din anul 2013 au fost inițiate negocierile între autoritățile române și cele americane pentru încheierea unui Acord în domeniul securităţii sociale între România şi Statele Unite ale Americii, iar un text al acestuia a fost convenit, într-o primă fază, în anul 2016. Însă negocierile au fost reluate ulterior și abia la sfârșitul lunii septembrie 2022, Departamentul de Stat al SUA „a informat asupra faptului că a finalizat procedurile interne în vederea semnării Acordului de securitate socială”.

×
Subiecte în articol: munca SUA pensia România