Facuse parte dintre asa-numitii 'intelectuali marxisti atipici' care-i placeau lui Ion Iliescu. Nascut la Timisoara, pe 19 iulie 1931, dintr-o mama saraca si un tata ofiter, care l-a recunoscut tarziu, junele Nicolae Dumitru s-a pricopsit cu un 'S' intercalat in nume dupa initiala prenumelui mamei, Sofia.
Mai descuiat
Dupa studii de sociologie la Moscova, N.S. Dumitru a revenit ca profesor de marxism in Romania fix cand incepea 'mica deschidere' a lui Gheorghiu-Dej de la inceputul anilor ’60, urmata de 'perioada buna' a lui Ceausescu de la sfarsitul acelorasi ani. Preda marxism-leninism la Politehnica, la Constructii si la Universitate, iar fostii sai studenti si-l amintesc ca pe un tip care dadea si ceva bibliografie occidentala la cursuri, vorbea oarecum mai liber. In orice caz, nu era un dogmatic absolut, in genul universitarilor politruci din anii ’50, care se reduceau la predicarea infaibilitatii marxism-leninism-stalinismului si nu faceau decat sa repete papagaliceste citate din cei trei mari.
Probabil din aceasta perioada a intrat in legatura cu Ion Iliescu, care avea o afinitate speciala catre teoreticienii eurocomunismului sau ai asa-numitului comunism cu fata umana. De altfel, imediat dupa decembrie 1989, Iliescu a luat in echipa sa o serie de teoreticieni marxisti cu acelasi gen de pregatire ca si N.S. Dumitru, dintre care ii amintim pe Dan Martian, Ovidiu Trasnea sau mai tinerii Virgil Magureanu si Iosif Boda.
Sef la partid
In 1990, apropierea de nomenclaturistul revopsit Iliescu i-a fost utila domnului Dumitru. A ajuns in Biroul Executiv al CPUN si apoi a fost ales deputat FSN. Cum domnii Ion Iliescu si Petre Roman, atenti la amintirea lui Nicolae Ceausescu, tovaras care era in tot si in toate, nu si-au asumat nici o functie executiva in partid, intr-o prima faza, N.S. Dumitru s-a trezit in aprilie 1990 prim-vicepresedinte al FSN. El l-a inlocuit pe Claudiu Iordache, un revolutionar autentic din Timisoara, care a fost folosit o scurta perioada drept paravan pentru garnitura a doua a PCR care se regrupa sub titulatura FSN-ului. Tocmai ascensiunea sa foarte rapida l-a dus spre o 'cadere de foarte sus'.
Participant la comisiile parlamentare de ancheta privind evenimentele de la Targu-Mures, sef de partid in perioada '13-15 iunie' 1990, sef al grupului parlamentar FSN din Camera Deputatilor, el a disparut brusc de pe scena in 1992.
Dupa un numar de ani
L-am revazut intamplator pe N.S. Dumitru acum vreo sase ani, pe strada. L-am recunoscut si i-am solicitat un interviu. Pe atunci lucram si la revista Plai cu boi, a lui Mircea Dinescu. Culmea, a acceptat si am fost invitat la el acasa, unde am avut o discutie ampla, din cate stiu singurul interviu publicat cu N.S. Dumitru dupa ce a iesit din circuitul public. S-a recunoscut in continuare drept om de stanga si marxist, mi-a explicat cum a intrat in conflict cu Virgil Magureanu dupa ce a mirosit in luptele de la Targu-Mures si in mineriada din vara lui 1990 niste manevre menite sa duca la infiitarea SRI si intarirea pozitiei institutiei. Nici oamenii lui Petre Roman nu-l prea iubeau, considerandu-l prea de stanga.
La un moment dat, intr-o sedinta a conducerii FSN, in mapa cu documente care se dadea fiecarui participant a aparut o fisa de la o institutie medicala in ceea ce il privea. De fapt, N.S. Dumitru isi pregatea pe vremea lui Ceausescu o pensionare anticipata, dar fisa a fost un bun prilej pentru debarcarea sa. Profesorul banuieste ca a fost manevra unor reptile gen serpi cu ochelari si cobre. Regreta doar ca nu a fost numit ambasador in Cuba, unde, pe langa soare, mai exista si comunism.
N.S. Dumitru m-a primit in balconul fostei sale vile de pe langa Foisorul de Foc.
In urma unui conflict de familie, a impartit cu sotia casa si lui i-au revenit balconul si subsolul, in care se ajungea printr-o scara in spirala, construita ingenios. Mi-a aratat mandru cum a transformat un perete intr-o opera de arta, incastrand in el scoici culese, parca, de la 2 Mai. Am vorbit despre astrologie si s-a dovedit la fel de documentat ca Urania, sotia colegului nostru Sandu Boariu. Avea tot felul de harti astrale si le avea cu 'Marte in trigon cu Mercur'.
Traieste din pensie si colaborari in domeniul sociologiei. Acum un an, cand era cercetat in 'Dosarul mineriadei', l-am solicitat pentru o noua discutie. M-a amanat, pe motiv de boala, si apoi a zis ca o sa ma contacteze in curand, ceea ce mai astept si azi. Sper macar sa isi scrie memoriile, ar fi teribil de interesante.