SFATURI - Un ziarist francez a trait acelasi calvar
|
EXPERIENTA IMPARTASITA. Georges Malbrunot a petrecut patru luni in mainile insurgentilor din Irak |
Citește pe Antena3.ro
IMPORTANT
"Nationalitatea ostaticilor este importanta in ochii rapitorilor. Guvernul trebuie sa ia in serios un eventual mesaj pe care l-ar trimite rapitorii. Altfel, rapitorii ar putea fi inclinati sa creada ca Guvernul nu da importanta afacerii"PRETENTII
"Cred ca prezenta trupelor romane in Irak ar fi un factor negativ daca rapitorii fac parte dintr-un grup politic. Probabil ca ei vor cere retragerea trupelor. In ochii rapitorilor, prezenta trupelor straine in Irak complica lucrurile" - Georges Malbrunot, jurnalist francez capturat si eliberat
NEGOCIATI CU RAPITORII
|
Georges Malbrunot avertizeaza autoritatile de la Bucuresti sa ia in serios un eventual mesaj pe care l-ar trimite rapitorii. "Altfel, rapitorii ar putea fi inclinati sa creada ca Guvernul nu da importanta afacerii si ostaticii risca sa fie intr-o situatie extrem de delicata", a spus jurnalistul.
Cat despre mediatizarea tragicului eveniment, ziaristul francez care a petrecut patru luni in mainile insurgentilor irakieni insista ca trebuie sa existe o mobilizare pentru ca autoritatile romane sa nu slabeasca acest dosar si pentru ca ele sa se mobilizeze, la randul lor. "Trebuie sa existe o presiune mediatica in primele zile, pentru ca autoritatile sa intre in contact cu niste intermediari, care la randul lor pot intra in contact cu rapitorii. Exista si situatii in care autoritatile trebuie sa fie lasate sa negocieze", a declarat Malbrunot, precizand ca autoritatile ar trebui lasate sa-si faca treaba asa cum trebuie. (Anca Aldea)
|
Rascumparare - Un milion de dolari, cel mai mic pret
|
De la rapirea unei persoane pana la revendicarea actului terorist si emiterea primelor pretentii financiare pot trece intre 7 si 10 zile. Estimarea ii apartine analistului politic francez Nicolas Henin, un specialist in chestiunea irakiana care s-a stabilit, de cativa ani, in Iordania. Intr-un interviu acordat postului de radio Delta RFI, Henin a spus ca strategia rapitorilor este, in astfel de situatii, extrem de clara. "In acest rastimp, rapitorii nu dau nici un semn de viata, tocmai pentru a creste presiunea. Asta le permite apoi, cand fac o revendicare financiara, sa fie bine primiti, deoarece arata ca persoana rapita e inca in viata", spune analistul francez. Potrivit lui Henin, termenul poate fi mai scurt atunci cand rapirea are substrat politic. ATENTIE LA REVENDICARI! Nicolas Henin avertizeaza autoritatile romane implicate in solutionarea cazului celor trei jurnalisti ca trebuie sa fie foarte atente atunci cand o grupare sau alta, reala sau inchipuita, anunta ca s-ar fi aflat in spatele atacului. "Autoritatile romane trebuie sa fie foarte atente la autenticitatea revendicarii. La fiecare luare de ostatici, apar imediat revendicari fanteziste ale unor grupuri care nici nu exista. Pentru asta, e relativ simplu. Autoritatile unei tari nu considera ca au intrat in contact cu rapitorii decat daca acestia le dau o «proba» ca persoana respectiva e inca in viata si cel mai adesea e vorba de o caseta video", a mai aratat expertul francez. El a explicat si care este importanta pe care o are, in ochii rapitorilor, nationalitatea victimelor, spunand ca acest aspect joaca un rol numai in cazul rapirilor politice si nu este luata in calcul in cazul celor mafiote. "Aici, rapitorii au un interes imediat. Ei cer un lucru concret, politic, tarii respective. E vorba de retragerea trupelor din Irak", a spus specialistul francez. REVENDICARI. In ceea ce priveste pretentiile financiare ale autorilor atacurilor, ele se ridica, in astfel de situatii, la circa cinci milioane. De la aceasta suma incep negocierile, la finalul carora se poate ajunge la o intelegere si la eliberarea ostaticilor contra sumei de aproximativ un milion de dolari fiecare. "Astea sunt sumele despre care s-a vorbit in cazul ostaticelor italiene, de exemplu. Rapitorii vor sti repede ca Romania, chiar daca nu e o tara bogata, poate sa deblocheze cateva milioane de dolari pentru a-i elibera pe jurnalistii sai. Daca e vorba de o rapire mafiota, nu e nici o diferenta daca sunt germani, francezi sau romani", a mai spus Henin.
Interes - Presa straina
Presa internationala a preluat ieri povestea tragica a celor trei jurnalisti romani disparuti in Irak. Agentia France Press a fost prima care a transmis, luni seara, comunicatul Ministerului roman de Externe, in care se arata ca "MAE impreuna cu principalele servicii de informatii ale Romaniei au constituit, in urma sesizarii primite de la conducerea televiziunii Prima TV, o echipa de gestiune informativa a acestei situatii". MEDIA BRITANICA, CEA MAI ACTIVA. Ieri mass-media externe a dat publicitatii comunicatul MAE si declaratiile presedintelui Traian Basescu si ale premierului Calin Popescu Tariceanu, facute pe aeroportul Henri Coanda din Capitala. Cotidianul britanic International Herald Tribune a relatat pe larg disparitia jurnalistilor Marie Jeanne Ion si Sorin Dumitru Miscoci de la Prima TV, precum si Ovidiu Ohanesian de la ziarul Romania Libera. "Ei au disparut, in Bagdad, dupa ce i-au luat un interviu premierului irakian Ayad Allawi", scrie IHT, preluand declaratiile directorilor celor doua organe de presa. Televiziunea britanica BBC, a dat ieri publicitatii informatia ca cei trei jurnalisti au fost dati disparuti la cateva minute dupa ce au luat legatura cu redactiile lor. Pe site-ul BBC, au fost postate informatii detaliate legate de situatia actuala din Irak, de numarul celor care au fost rapiti si de contextul international actual. (Anca Aldea)
Avertisment - MAE: "Evitati deplasarile in Irak"
Pe fondul mentinerii situatiei de insecuritate din Irak si al accentuarii practicilor agresive carora le cad victima numerosi cetateni straini (rapiri de persoane, asasinate, atentate teroriste), Ministerul Afacerilor Externe reitereaza recomandarea insistenta facuta cetatenilor romani de a evita calatoriile pe teritoriul acestei tari. Cetatenii romani, care nu isi pot amana calatoria si intentioneaza sa se deplaseze in Irak pe proprie raspundere, trebuie sa-si aleaga cu atentie modul de deplasare, sa evite trasee expuse atacurilor teroriste si cazarea in zone care nu beneficiaza de paza militara. Cei interesati sunt rugati sa consulte cu regularitate avertismentele de calatorie publicate de MAE. Cetatenii romani aflati in Irak sunt sfatuiti sa isi notifice periodic prezenta la Ambasada Romaniei din Bagdad (Telefon 009641-778-2860, 009641-778-2904), cu care pot intra in contact pentru a obtine informatii sau asistenta.