“Neagra sunt, fete din Ierusalim, dar frumoasa ca salasurile lui Chedar si corturile lui Solomon. Nu va uitati ca sunt neagra, soarele m-a ars.' Acest verset din Cantarea Cantarilor sta la baza multor controverse cu privire la originea unui fenomen neobisnuit: Fecioarele Negre. De unde au venit sutele de reprezentari ale Madonei cu Pruncul puse in circuitul iconografic al Evului Mediu european, incepand din secolul al XII-lea?
Desigur, o prima explicatie se poate intemeia pe citatul biblic de mai sus: regina etiopiana din Saba, care venea la Solomon cu o mare cantitate de aur, apartinea rasei albe, dar avea pielea neagra. Personajul poate fi un suport explicabil pentru imaginea de mai tarziu a Madonei, chiar daca biserica catolica nu admite nici o explicatie teologica pentru culoarea icoanelor si a statuilor.
Cele mai multe fecioare negre se afla in Franta si in Spania; multe dintre ele sunt total negre, altele doar la fata, maini si picioare. Ciudat este ca aceste diferente de culoare nu se datoreaza alterarii in timp a materialului, iar figurile nu au trasaturi negroide. Un bun exemplu este Sanctuarul Fecioarei Negre de la Monttserrat, Spania, unde doar mainile Fecioarei si ale Pruncului sunt negre. Statuia se afla deasupra altarului, de unde iese mana Fecioarei, sarutata de cei veniti sa se roage. In fata bisericii e un loc special, in care ard continuu lumanari de culori diferite, fiecare reprezentand o rugaciune catre Fecioara Maria.
Un alt exemplu este icoana Maicii Domnului Neagra din Czestochowa, devenita unul dintre simbolurile nationale ale Poloniei. Se spune ca lemnul pe care a fost pictata este blatul mesei din casa Dreptului Iosif, la care au mancat Iisus si Maria.
In timp s-au cautat multe explicatii stiintifice. Intre ele, aceea ca lemnul sculpturilor Madonei Negre ar fi de culoare neagra prin natura sa ori ca s-ar fi folosit anumiti pigmenti, lucru contrazis de experti; s-a mai spus ca lemnul s-ar fi putut innegri de la fumul lumanarilor, ceea ce nu explica de ce doar fata, mainile si picioarele au suferit acest proces.
Fecioara Neagra n-a “ocolit' nici Romania. La Manastirea Ghighiu – Prahova exista una dintre cele mai misterioase reprezentari ale sale.
Revenind insa la dezlegarea misterului lor, sa spunem ca Fecioarele acestea ar putea fi urmasele zeitei-mama din religiile necrestine, religii care au transmis crestinismului parte din aceste culturi pagane, asigurand trecerea de la politeism la monoteism. Venirea lor in Europa se datoreaza Cruciadelor.
Fara a fi neagra, Fecioara Maria din Noul Testament trebuie, oricum, sa fi avut fata maslinie, parul si ochii negri, corespunzator tipologiei palestiniene. Astazi, pentru nimic in lume, nu ne-am imagina-o pe Fecioara Maria blonda si cu ochi albastri...