x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Negocierile cu autoritatile romane au fost sistate"

"Negocierile cu autoritatile romane au fost sistate"

27 Apr 2005   •   00:00

Cei de la Prima TV si gruparea terorista care ii detine pe cei trei jurnalisti s-au aflat pe parcursul zilei de ieri de mai multe ori in contact.

Surse din Prima TV spun ca Dan Dumitru, directorul de Stiri de la Prima TV a primit primul telefon in jurul orei 12:00. Mai intai s-a auzit doar fundalul unei melodii lugubre. O muzica de ceremonial... Apoi, aceeasi voce, care, cu o zi inainte, facuse introducerea inregistrarii audio cu mesajele celor trei jurnalisti rapiti. Conversatia a avut loc in engleza.

MESAJ. Teroristii i-au comunicat ca ostaticii sunt inca vii, dar termenul limita este aproape, in acele momente pregatindu-se ceremonia pentru uciderea lor. Rapitorii i-au mai spus lui Dan Dumitru ca "negocierile cu autoritatile romane au fost sistate", pentru ca acestea nu indeplinesc revendicarile gruparii Muadh Bin Jabal. Cei care vorbeau la telefon se aflau in aceeasi incapere cu ostaticii, pentru ca in fundal se auzea plansul lui Marie-Jeanne... "N-ati facut ce v-am cerut, se apropie ora, a zis arabul, vorbeste cu presedintele tau daca vrei sa-i mai vezi in viata". "Stiti, nu pot intra oricand la presedinte, dansul este o persoana ocupata, nici nu stiu daca acum se afla in Bucuresti", a incercat sa traga de timp Dan Dumitru. Apoi, a incercat sa-i explice celui cu care vorbea ca romanii si irakienii sunt in relatii bune. "It’s not important to us!", a venit raspunsul. "Mai dati-ne 24 de ore, va implor!

RUGAMINTE. Lumea s-a mobilizat, au iesit oameni in strada, se fac presiuni. Inca 24 de ore, va rog!" In acel moment, persoana de la celalalt capat al firului s-a adresat celor de langa el, in araba. Se auzeau mai multe voci amestecate, semn ca probabil arabii se consultau intre ei. "Nu!", a venit raspunsul lor, prin glasul primului arab. "Termenul va expira peste 5 ore!"

Teroristii i-au mai cerut lui Dan Dumitru sa difuzeze filmul pe care i-l vor trimite, cu prima executie. "O sa fii tare, ca post", au adaugat, cu cinism, teroristii. Cu doua ore inainte expirarii ultimatumului dat in cursul serii de marti, anume ora 17:00 (ora Romaniei) teroristii au sunat din nou la Prima TV, anuntand ca la ora 17:30 - ora Romaniei, postul de televiziune va primi inregistrarea executiei a doi dintre ostatici.

In jurul orelor 16:00 (ora Romaniei), teroristii au sunat din nou. Sustineau ca nu au fost contactati de nimeni din partea autoritatilor romane. Au cerut adresa de e-mail pe care sa trimita filmul.

MAE
Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a declarat ieri, cu cateva ore inainte ca ultimatumul acordat de rapitorii celor patru captivi in Irak sa expire, ca romanii trebuie sa fie uniti, dar ca statul roman este suficient de puternic sa treaca peste orice incercare. "Celula de la Cotroceni a lucrat fara incetare, iar gandirea noastra este structurata pentru a face fata oricarei situatii", a spus Mihai Razvan Ungureanu, dupa o intrevedere cu omologul sau belgian, Karel de Gucht, aflat intr-o vizita la Bucuresti.

Ministrul belgian de Externe a tinut sa isi exprime solidaritatea cu romanii si cu cei trei jurnalisti luati ostatici. "Este o drama pentru poporul dumneavoastra si sper sa se ajunga la un deznodamant pozitiv prin aducerea celor trei acasa", a sustinut seful diplomatiei belgiene.

Potrivit lui Ungureanu, posibilitatea retragerii trupelor romanesti din Irak nu a fost luata in discutatie de catre autoritatile romane. Situatia ostaticilor este o prioritate care trebuie rezolvata fara conexiune cu chestiunile politice, respectiv implicarea militara in Irak. El a adaugat ca incurajeaza familiile celor trei jurnalisti si pe sustinatorii acestora sa aiba incredere in institutiile statului, care functioneaza in aceste momente de maxima incarcatura emotionala. (Lucian Florea)
×
Subiecte în articol: eveniment