x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Negocierile cu UE sunt gata

Negocierile cu UE sunt gata

28 Dec 2004   •   00:00

2004 - ANUL JURNALUL NATIONAL
La patru ani de la inceperea oficiala a negocierilor de aderare cu Uniunea Europeana, Romania a finalizat cele 31 de dosare necesare pentru a putea fi membru al Uniunii in 2007.
IRINA CRISTEA

UE. Negociatorul Pierre Moscovici ne-a sustinut in plen
In 1974, Romania devenea prima tara din Europa de Est care stabilea relatii cu Uniunea Europeana. Treizeci de ani mai tarziu, Romania reusea sa finalizeze negocierile de aderare cu Uniunea, fiind insa departe de postura de "deschizator de drumuri". Asta pentru ca, alaturi de Bulgaria, Romania este una dintre ultimele tari din fostul bloc comunist care se alatura spatiului comunitar.

Incheierea negocierilor la 8 decembrie 2004 este un moment istoric in traseul european al oricarui stat candidat si, pentru tara noastra, inseamna semnarea Tratatului de Aderare in primavara lui 2005 si aderarea propriu-zisa in 2007, cu trei ani dupa Ungaria, Polonia, Cehia sau alte state din zona.

30+1. Negocierile de aderare au insemnat finalizarea a 31 de dosare, dintre care 30 contin norme europene care trebuie transpuse in orice stat cu pretentia de a deveni membru al Uniunii. Capitolul 31, intitulat "Diverse" sau "Alte prevederi", nu este un capitol de negociere, ci unul in care sunt trecute anumite prevederi convenite in discutiile de preaderare, ca, de exemplu, suma primita de Romania intr-un anumit numar de ani pentru securizarea frontierelor.

CANDIDAT. Incheierea negocierilor a pus punct unui proces inceput in 1995. Atunci, Romania si-a depus oficial candidatura la Uniunea Europeana. Solicitarea a primit un raspuns abia in 1997, iar negocierile au inceput in februarie 2000. In cursul acestui prim an de tratative oficiale cu Bruxelles-ul, Romania a deschis noua capitole de negociere si a inchis provizoriu sase dintre acestea. In anul urmator au fost deschise negocierile pentru opt capitole si au fost inchise provizoriu trei dosare. In 2002 au fost deschise toate cele 13 capitole ramase, iar sapte au fost inchise. Alte sase capitole au fost finalizate in 2003, astfel ca, la inceputul lui 2004, Romania avea de tras tare. Ultimele pe lista au fost "Concurenta" si "Justitie si Afaceri Interne", incheiate la 8 decembrie.

PRESIUNI. Existenta tandemului cu Bulgaria, in multe randuri, nu a insemnat decat sageti si declaratii otravite intre Sofia si Bucuresti. Bulgaria a finalizat negocierile in iunie 2004 si, pana la sfarsitul anului, nu a facut decat sa se arate ingrijorata ca este tinuta in loc de Romania.

REZULTATE
La finalul negocierilor de aderare pe cele 30+1 capitole, Romania a obtinut 50 de perioade de tranzitie si aranjamente tranzitorii. Prin comparatie, Polonia a obtinut 48 de astfel de perioade, Ungaria - 35, iar Malta - 47. Aceste aranjamente vor permite ca Romania, in calitate de stat membru al Uniunii Europene, sa finalizeze reformele in anumite domenii, evitand o eventuala amanare a momentului aderarii.

Pentru perioada 2007-2009, Romania a obtinut de la UE 11 miliarde de euro sub forma de angajamente, din care aproximativ 6 miliarde sub forma de plati efective. Prin urmare, in perioada 2007-2009, Romania va beneficia de aproximativ doua miliarde de euro anual. Din experienta statelor care au aderat inainte de 2004, integrarea a adus numai benefii noilor membri.
×
Subiecte în articol: special romania negocierile