x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Nicolas Henin: "Ei se afla la o grupare radicala"

Nicolas Henin: "Ei se afla la o grupare radicala"

27 Apr 2005   •   00:00

Nicolas Henin este jurnalist la Radio France si unul dintre cei mai buni specialisti in problematica irakiana. A venit insa in Romania, in nume personal, pentru ajuta in aceste momente critice.

  • de CARMEN PLESA
  • ZIARIST. Henin este un bun cunoscator al zonei Golfului
    Jurnalul National: Sunteti singurul specialist veritabil care a vorbit romanilor in ultimele zile. Ce experienta aveti in domeniu?
    Nicolas Henin: Nu-mi place sa spun ca sunt un specialist. Am lucrat 12 ani in Golf, am stat la Bagdad si sunt un "specialist de teren", deoarece cunosc foarte bine zona. Am venit in Romania ca sa impartasesc din experienta mea in ceea ce priveste luarile de ostatici, pentru ca cei de aici sa poata intelege mai bine situatia. Sper ca voi fi util. Nu am venit sa spun: faceti asta sau asta, dar cred ca pot sa aduc putina lumina asupra evenimentului si sper, astfel, sa-i ajut pe romani.

    Ce credeti despre faptul ca romanii au inceput sa se solidarizeze cu acesti ostatici doar de cateva zile?
    E rezultatul presiunilor mari pe care le-au facut rapitorii in ultimul timp. Reactia aceasta a aparut destul de tarziu, dar ma bucur ca e puternica si sper ca va avea succes.

    Care este opinia dumneavostra in privinta deciziei pe care trebuie sa o ia presedintele si Parlamentul in privinta retragerii trupelor din Irak?
    Sunt francez, nu sunt roman, nu sunt in masura sa dictez sau sa sugerez ce decizii trebuie sa ia autoritatile romane. Mi se pare ca rapitorii s-au aratat deschisi negocierilor, dar ca feed-back-ul din partea autoritatilor romane a lasat de dorit.

    Are legatura vizita presedintelui Basescu in Irak cu rapirea ziaristilor?
    Nu am informatii. Dar tind sa cred ca nu are legatura cu vizita presedintelui Basescu in Irak, pentru ca primii rapitori ai ziaristilor pareau sa faca parte dintr-o grupare mafiota, si nu una radicala, cu interese politice, cum e aceasta de acum.

    Cum comentati actiunile celulei de criza?
    Nu stiu despre actiunile celulei de criza. E delicat sa comentezi actiunile unui guvern strain. Cred ca trebuie sa fie foarte prudenti in actiunile pe care le fac si in mesajele pe care le transmit.

    Cum va explicati faptul ca teroristii sunt atat de bine informati despre ceea ce se prezinta in presa romaneasca?
    Aceste grupuri islamiste sunt "copiii mondializarii". Au televiziune prin satelit, urmaresc pe Internet tot ce se petrece in lume. E o partida de poker pe care o joaca si o utilizeaza toate mass-media pentru asta. Cred ca le e usor sa urmareasca media romanesti, pentru ca exista foarte multi cetateni irakieni care cunosc limba romana, deoarece au facut parte din programe de cooperare sau au avut burse de studiu in Romania.

    De ce au sunat teroristii la Prima TV, si nu au luat legatura direct cu autoritatile?
    Prima cerere a rapitorilor a fost ca Romania sa-si retraga trupele din Irak, si atunci s-au adresat autoritatilor. Aceasta ultima cerere era adresata populatiei, pe care o indemnau sa faca presiuni asupra autoritatilor, pentru retragerea trupelor din Irak. Aceasta arata inca o data ca nu avem de-a face cu niste prosti. Au stiut foarte bine ce canal sa foloseasca atunci cand s-au adresat autoritatilor, si ce canal cand s-au adresat populatiei.

    Marti, rapitorii au vorbit aproape zece minute la telefon. Nu puteau fi interceptate aceste convorbiri?
    Sunt convins ca serviciile romane, ajutate si de cele americane, din Irak, au luat urma acestor convorbiri. Dar, cum rapitorii nu sunt deloc prosti, sunt convins ca si-au luat toate masurile ca sa nu fie descoperiti. Plus ca zece minute vorbite de la periferia Bagdadului nu inseamna prea mult. E greu sa prinzi urma si sa intreprinzi o actiune. Plus ca cel care a telefonat mai mult ca sigur nu se afla in acelasi loc cu ostaticii. Rapitorii sunt niste oameni prudenti si deloc prosti.

    ×
    Subiecte în articol: eveniment