x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Ninge Iar", noul album al artistului

"Ninge Iar", noul album al artistului

de Roxana Ioana Ancuta    |    24 Dec 2007   •   00:00
"Ninge Iar", noul album al artistului

Povestea albumului NINGE IAR incepe in 1992, cănd - susţinut financiar de un foarte bun prieten, Paul Pinhas Shalit - Alexandru Andrieş a inregistrat şi a produs intr-un tiraj de 500 de exemplare un single şi vinyl pe 45 de turaţii şi cu două căntece de iarnă compuse de el: DECEMBRIE şi VIS CU INGERI. "In ideea de a face un cadou special prietenilor noştri şi a celor din media... evident, in doi timpi şi trei mişcări discurile s-au evaporat."




Povestea albumului NINGE IAR incepe in 1992, cănd - susţinut financiar de un foarte bun prieten, Paul Pinhas Shalit - Alexandru Andrieş a inregistrat şi a produs intr-un tiraj de 500 de exemplare un single şi vinyl pe 45 de turaţii şi cu două căntece de iarnă compuse de el: DECEMBRIE şi VIS CU INGERI. "In ideea de a face un cadou special prietenilor noştri şi a celor din media... evident, in doi timpi şi trei mişcări discurile s-au evaporat."


DESPRE CÃ...NTECE. Al doilea capitol a fost scris in 1995 - alte cinci căntece de iarnă, de asemenea, semnate de Andrieş, dar de data aceasta inregistrate şi produse in acelaşi tiraj de 500 de exemplare, tot pentru bunii săi prieteni şi pentru media, in format CD, "cu ajutorul prietenului şi fostului meu coleg de liceu Adrian Sărbu. Aceeaşi soartă, s-au dus CD-urile imediat...".

"In 1996, cănd am colaborat cu ZONE RECORDS pentru editarea albumului ACASa, mi-a venit ideea de a pune la dispoziţia publicului şi căntecelele mele «de iarnă» - mai ales pentru că se tot adunau noi şi noi idei - şi de a face o dublă lansare - ceea ce pentru Romănia, la vremea respectivă, a fost o premieră absolută... Domnul Dorian Ciubuc a marşat pe loc la idee şi aşa a apărut ALBUMUL ALB, pe care alături de cele şapte căntece deja inregistrate au mai apărut incă şase noi. La mai bine de zece ani de la «capitolul trei», am intrat in studio, in ideea de a reorchestra şi reinregistra căntecele care nu erau la standardul tehnic pe care mi l-aş fi dorit - au beneficiat de acest «tratament» toate cele şase căntece produse in 1996 şi am mai imprimat in plus incă patru căntece, nou-nouţe."

Astfel a apărut lista de căntece a albumului NINGE IAR - aşezate chiar in ordine cronologică: primele două căntece sunt cele imprimate in 1992, următoarele cinci sunt cele din 1995, restul fiind imprimat anul acesta (una dintre piese a fost compusă chiar in timpul inregistrărilor).

"Tot felul de lucruri ar fi de povestit dacă e să vorbim despre fiecare căntec, dar eu am să mă opresc doar la căteva dintre ele, să nu vă plictisesc prea tare..."


"VIS CU INGERI este unul dintre preferatele mele, in ciuda anilor care au trecut din 1992 - poate şi fiindcă este scris din perspectiva unui personaj care se trezeşte in casă cu nişte ingeri şi se poartă cu ei exact ca şi cum ar fi fiinţe reale - pur şi simplu. Mama mea, cănd l-a auzit, a zis «clar nu te-am crescut cum trebuie, eşti exagerat de obraznic»... dar rădea cu gura pănă la urechi, şi ochii ei luminoşi spuneau cu totul altceva!!!"

"Un alt căntec la care ţin este ANOTIMP FRIGUROS, in care perioada Sărbătorilor e descrisă ca «vreme de ţuică, vreme de cărnaţi». La imprimări am reluat de căteva ori vocea, din cauza răsului aproape homeric al domnului THEODOR «FREDDY» NEGRESCU - şi acum, cănd l-am auzit in studio, in timpul masterizării, am zămbit cu drag la această amintire frumoasă...


A FOST EXTRAORDINAR! Aş mai povesti un pic despre GLOB DE-ARGINT - un căntec scris din perspectiva unui glob care aşteaptă un an intreg ca să iasă la lumină, din cutie, şi să fie agăţat in brad, despre DE DEPARTE VIN - căntecul favorit al lui Vali Sterian, care zămbea plin de incăntare de căte ori il ascultă şi auzea «asta-i meseria mea: să apar o dată-n an, să dispar aşa» şi, evident, despre Moş Crăciun şi despre LA PĂNDa - ce spune un copil care face toate pregătirile posibile ca să-l «prindă» pe Moş Crăciun cănd vine, şi despre CĂND NINGE AFARÃ... - un căntec uşor «retro», care vorbeşte despre Sărbători ca despre o perioadă in care «pănă şi oamenii mari sunt buni».

Şi să vă povestesc acum ce s-a intămplat cu căntecelul scris chiar in timpul imprimărilor: l-am adus la studio pe o foaie de hărtie mototolită şi i-am spus domnului PANFILOV «na, dacă nu-i bun, nu-l tragem»... el mi-a răspuns «hai să-l tragem, şi vedem noi după aia dacă e bun sau nu»... aşa am şi făcut, şi cănd a fost gata, domnul PANFILOV mi-a zis «păi, ăsta-i cel mai bun căntec de pe tot albumul, cu asta trebuie să se termine, e extraordinar!!!».

Eu n-am cum să-mi dau seama dacă e chiar aşa, mai ales că le iubesc pe toate - aşa că... vă las pe voi să vă daţi cu părerea.


Ce mai vreau să fac e să mulţumesc artiştilor care m-au ajutat la inregistrări - George Baicea, Marius Baţu, Alin Constanţiu, Vali Sterian, Victor Panfilov, Edi Petroşel şi Iulian Vrabete, Eugen Tegu, Tudy Zaharescu şi Maria Ioana Mintulescu şi Maria Salomia - să mulţumesc domnului Victor Panfilov pentru inregistrări, mixaje şi mastering, domnului Bogdan Iacob pentru DTP şi PrePress, celor de la A&A Records pentru sprijinul constant şi, iată, incă un pic şi se fac zece ani de cănd colaborăm - şi prietenilor Paul Pinhas Shalit, Adrian Sărbu şi Dorian Ciubuc pentru ajutorul prietenesc dat de-a lungul anilor şi in mod special prietenilor Neguţa şi Marius Tucă pentru ideea de a vă oferi, in prag de Crăciun, acest album ca un cadou luminos din partea Jurnalului Naţional şi a mea: Sărbători fericite şi La mulţi ani!, cu drag, din tot sufletul!!!".

×
Subiecte în articol: cănd ediţie specială căntece