x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special NOU! Adeverinţa bisericească de abstinenţă la alcool."Se eliberează pentru a-i servi la locul de muncă"

NOU! Adeverinţa bisericească de abstinenţă la alcool."Se eliberează pentru a-i servi la locul de muncă"

de Robert Veress    |    11 Sep 2012   •   13:58
NOU! Adeverinţa bisericească de abstinenţă la alcool."Se eliberează pentru a-i servi la locul de muncă"

Ai probleme la locul de munca din cauza bauturii? Seful te-a amenintat ca te da afara daca nu renunti la alcool? Ai promis si iar ai facut-o lata, iar patronul si-a pierdut increderea in tine? Mai e o solutie: juramantul in fata duhovnicului!

Pe baza de legamant de abstinenta, preotii ortodocsi din judetul Suceava elibereaza adeverinte ce le folosesc alcoolicilor la locul de munca.

Pana in prezent, aceasta metoda s-a dovedit infailibila, argumenteaza parintele Constantin Capra, de la Parohia Sfiintii Mihail si Gavril, din satul Maneuti, comuna Fratautii Vechi.

'Inca nu am avut niciun caz de incalcare a juramantului. Ce as face daca s-ar intampla? Cred ca l-as chema si l-as dezlega de juramant. Asa s-a mai intamplat cu cei legati de juraminte pentru alte probleme, ei vin sa se spovedeasca, iar eu le citesc rugaciunea de dezlegare pe loc', explica parintele Capra.

Preotul ne-a explicat si cum se desfasoara ceremonia legamantului de abstinenta: 'Eu nu ii fortez sa jure. Vin la mine barbati chiar si din alte parohii, din proprie initiativa, sau trimisi de sotii, ca sa nu divorteze, sau de Politie, atunci cand fac prostii dupa bautura, sau de patroni. Eu ce pot sa fac? Trebuie sa ii ajut. Si-atunci, ei fac legamant, in fata altarului, ca renunta la bautura sase luni sau un an'.

Eliberarea de adeverinte bisericesti pe baza de juramant, care sa serveasca la locul de munca, nu este o procedura instituita de Patriarhia Romana, dar Biserica nu o repudiaza. O persoana care ne-a raspuns la numarul de telefon al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautiului, fara a-si declina identitatea, ne-a spus ca situatia este cunoscuta, fiind prezentata de un post local de radio, dar ca nu a fost discutata de conducerea forului bisericesc.

×