x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Noul Parlament - Scenarii pentru majoritatea absoluta

Noul Parlament - Scenarii pentru majoritatea absoluta

02 Dec 2004   •   00:00

ALEGERI GENERALE 2004
Pentru ca noul Guvern, sustinut de majoritatea parlamentara, sa nu aiba surprize e nevoie de o majoritate absoluta, care se poate obtine prin diverse aliante.

PSD+PUR: 189 mandate, PNL-PD: 161 mandate

Biroul Electoral Central (BEC) a repartizat ieri, pe partide, mandatele de senatori si deputati. Dintr-un total de 451 de mandate parlamentare, 189 revin Uniunii PSD+PUR, 161 Aliantei D.A., 69 PRM si 32 UDMR.
CARMEN VINTILA, SILVIU SERGIU

Click pentru a mari imaginea
Purtatorul de cuvant al BEC, Victor Camenita, a prezentat ieri situatia mandatelor repartizate, pe fiecare partid, alianta politica, alianta electorala, atat pentru Camera Deputatilor cat si pentru Senat. Astfel, din totalul de 314 mandate la Camera Deputatilor, cele mai multe i-au revenit Uniunii Nationale PSD+PUR - 132, Alianta PNL - PD a obtinut 112 mandate, PRM - 48, iar UDMR - 22. Din totalul de 137 de mandate de la Senat, 57 i-au revenit Uniunii PSD+PUR, 49 - Aliantei D.A., 21 - PRM si 10 - UDMR.

Vicepresedintele BEC a subliniat ca situatia prezentata trebuie confirmata dupa primirea si analizarea tuturor proceselor-verbale de la toate circumscriptiile electorale si sectiile de votare transmise in original, dar si dupa analizarea si solutionarea tuturor contestatiilor depuse la BEC. In cursul zilei de azi, BEC va atribui si certificatele de deputat pentru cei 18 reprezentanti ai minoritatilor nationale in Camera Deputatilor. Potrivit Constitutiei, "organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care nu intrunesc in alegeri numarul de voturi pentru a fi reprezentate in Parlament au dreptul la cate un loc de deputat, in conditiile legii electorale. Cetatenii unei minoritati nationale pot fi reprezentati numai de o singura organizatie".

VERIFICARI. Camenita a mai precizat ca, dupa verificarea a cinci circumscriptii electorale, din care personal a verificat doua, poate pune la dispozitia presei procesele-verbale din care se poate observa ca, la sectiile verificate (noua din cele peste 300), a fost gresit inscris la pozitia persoanelor prezentate la urne numarul de alegatori inscrisi in copiile listelor electorale permanente si speciale. "Veti observa ca aceste modificari sunt neutre, ca nu produc nici o consecinta si ca situatia voturilor valabil exprimate si a voturilor nule inscrise acolo nu a suferit nici un fel de corectura, mai mult, ca voturile valabil exprimate sunt repartizate si numeric insumate, sunt si egale", a spus Camenita. El a declarat ca aceia care au gresit completarea proceselor-verbale de la scrutinul din 28 noiembrie nu vor fi sanctionati. Cat priveste contestatiile aflate in evidenta BEC, Camenita a precizat ca acestea au fost respinse. In aceasta situatie s-au aflat contestatiile depuse de PNG, PNTCD. PRM si filialele Tulcea si Sector 2 Bucuresti ale Aliantei PNL-PD.

MANDATE LA BUCURESTI. In cazul Capitalei, Victor Camenita a declarat ca procesul-verbal pe care au refuzat sa-l semneze sapte din membrii Biroului Electoral al Municipiului Bucuresti (BEM) este valabil si fara acordul lor, potrivit legii electorale.

Astfel, Capitala va fi reprezentata, in Senat si in Camera Deputatilor, de 40 de parlamentari. Astfel, Alianta D.A. va fi reprezentata in Senat de Vasile Blaga, Ionel Popescu, Cornelia Cazacu, Mircea Cinteza, Marius Marinescu si Radu Anton Campeanu. In Camera Deputatilor, au obtinut mandate din partea aceleiasi formatiuni: Calin Popescu Tariceanu, Cozmin Horea Gusa, Monica Octavia Musca, Anca Daniela Boagiu, Bogdan Olteanu, Romeo Marius Raicu, Dan Stefan Motreanu, Adriana Saftoiu, George Crin Laurentiu Antonescu, Anca Constantinescu, Mircea Ciopraga, Valentin Adrian Iliescu, Rares Serban Manescu, Costica Canacheu. Dupa redistribuire, au mai obtinut mandate Claudius Mihail Zaharia si Nicolae Bara. Uniunea PSD+PUR va fi reprezentata in Senat de: Ion Iliescu, Dan Voiculescu, Sorin Mircea Oprescu si Corina Cretu, iar in Camera Deputatilor de: Adrian Nastase, Dan Ioan Popescu, Daniela Popa, Ecaterina Andronescu, Zamfir Dumitrescu, Aurelia Vasile, Adrian Severin, Rodica Nassar si Damian Florea. PRM va avea reprezentare in Senat prin Corneliu Vadim Tudor si - dupa redistribuire - prin Eugen Mihaescu, iar in Camera Deputatilor prin: Corneliu Ciontu, Lucian Augustin Bolcas si Iuliu Ioan Furo.

SISTEM INECHITABIL. Presedintele PSD, Adrian Nastase, considera ca actualul sistem de redistribuire a voturilor partidelor care nu au intrat in Parlament ar trebui revazut, deoarece este unul inechitabil.

"Uniunea Nationala PSD+PUR, Alianta PNL-PD si PRM au obtinut, dupa redistribuire, acelasi numar de locuri in Senat, 20, in conditiile in care UN PSD+PUR a obtinut 37 de mandate prin vot direct, iar PRM doar unul singur. E de discutat, pentru ca astfel se modifica orientarea voturilor", a spus Nastase.

In ceea ce priveste posibilitatea ca UN PSD+PUR sa nu reuseasca sa alcatuiasca majoritatea in Senat, Nastase a declarat : "Nu trebuie pornit de la ideea unui bloc monolit Alianta D.A. - PRM. Vom vedea cum vor evolua lucrurile. Cert este ca viitorul Guvern va putea obtine votul de investitura din partea Parlamentului, indiferent de situatia de la Senat".

Trei cereri la Curtea Constitutionala

Curtea Constitutionala condusa de Simidi Ioan Vida a primit si inregistrat doar trei cereri valabile de anulare a alegerilor pentru functia de presedinte al Romaniei. Potrivit secretarului general al Curtii, Ruxandra Sabareanu, cele trei sesizari care respecta competenta si sunt introduse in termen vin din partea Aliantei D.A. PNL-PD, a Partidului Romania Mare si a Partidului Noua Generatie. "Solicitarea venita din partea D.A. PNL-PD vizeaza anularea alegerilor din circumscriptia electorala Dolj, cea depusa de PRM cere anularea alegerilor, dar nu specifica si circumscriptiile in care se cere acest lucru, iar cererea PNG vizeaza anularea alegerilor in toate cele 42 de circumscriptii pe care le si enumera", ne-a declarat secretarul general Ruxandra Sabareanu. Acestea sunt singurele solicitari inregistrate in termenul prevazut de lege, trei zile de la finalizarea alegerilor, adica pana pe 1 decembrie ora 21:00. Ieri in jurul pranzului Curtea Constitutionala astepta inca sa primeasca de la Biroul Electoral Central dosarele pe baza carora magistratii se vor pronunta asupra solicitarilor inregistrate. (Miruna Pasa)

18 minoritati in Legislativ

Reprezentantii asociatiilor a 18 minoritati au obtinut cate un mandat parlamentar in Camera Deputatilor
  • Asociatia Liga Albanezilor din Romania
  • Uniunea Armenilor din Romania
  • Uniunea Bulgara din Banat Romania
  • Uniunea Croatilor din Romania
  • Uniunea Elena
  • Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania
  • Forumul Democrat al Germanilor din Romania
  • Asociatia Italienilor din Romania RO.AS.IT.
  • Asociatia Macedonenilor din Romania
  • Uniunea Polonezilor din Romania "Dom Polski"
  • Partida Romilor Social Democrata din Romania
  • Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania
  • Uniunea Culturala a Rutenilor din Romania
  • Uniunea Sarbilor din Romania
  • Uniunea Democratica a Slovacilor si cehilor din Romania
  • Uniunea Democrata a Tatarilor turco-musulmani din Romania
  • Uniunea Democrata Turca din Romania
  • Uniunea Ucrainenilor din Romania

    Noul Legislativ - Scenarii pentru majoritatea absoluta

    O alianta numai cu UDMR este insuficienta atit pentru Uniunea PSD+PSD, cit si pentru Alianta D.A. PNL-PD pentru a obtine majoritatea absoluta in Senat si in Camera Deputatilor, Uniunea avind nevoie sa mai atraga doi senatori si 13 deputati, in timp ce Alianta 10 senatori si 33 de deputati, comenteaza Mediafax.

    Majoritatea absoluta in Camera Deputatilor este de 167 de voturi si in Senat de 69 de voturi, aceasta fiind necesara pentru adoptarea legilor organice si pentru ca Guvernul sustinut de majoritatea parlamentara sa nu aiba surprize la o eventuala motiune de cenzura. Daca la Camera Deputatilor Uniunea PSD+PUR ar atrage de partea sa 13 din cei 18 deputati ai minoritatilor nationale altele decat cea maghiara, ar obtine impreuna cu UDMR majoritatea absoluta de 167 de deputati.

    Alianta PNL-PD, impreuna cu UDMR, nu ar obtine majoritatea nici cu sprijinul grupului minoritatilor nationale, ajungind la doar 152 de mandate.

    La Senat, in lipsa unui grup al minoritatilor, o ipoteza ar fi ca, dupa validarea mandatelor, unii parlamentari PRM sau chiar ai Aliantei sa fie convinsi sa treaca de partea Uniunii PSD+PUR, avand in vedere ca Uniunea mai are nevoie de doi senatori pentru obtinerea majoritatii. Aceeasi varianta este posibila si la Camera Deputatilor, daca Uniunea PSD+PUR si UDMR nu obtin sprijinul a cel putin 13 deputati din grupul minoritatilor. Aceste ipoteze de formare a majoritatii prin migratia parlamentarilor sint putin probabile in cazul unei intelegeri a Aliantei D.A. cu UDMR, deoarece au nevoie de o migratie masiva de parlamentari de la Uniunea PSD+PUR sau de la PRM.

    VARIANTE. Atat Uniunea PSD+PUR, cat si Alianta D.A. au exclus pina acum o alianta cu PRM pentru formarea majoritatii. PRM detine grupuri mult mai consistente decit UDMR in ambele Camere ale Parlamentului, avand 48 de deputati si 28 de senatori. Oricare din cei doi poli care ar opta sa se alieze la nivel parlamentar cu PRM ar putea forma mult mai usor majoritatea parlamentara. Mai mult decat atat, exista posibilitatea ca PRM sa sustina viitorul Guvern doar din Parlament, pentru a evita o reactie externa negativa. Astfel, Uniunea PSD+PUR ar detine impreuna cu PRM o majoritate confortabila de 180 de deputati si 78 de senatori, in timp ce Alianta D.A. impreuna cu PRM ar avea 160 de deputati si ar mai avea nevoie de doar sapte voturi de la minoritati, iar la Senat aceasta ultima formula ar avea 70 de voturi, cu un vot in plus peste majoritatea absoluta. O colaborare intre Alianta D.A. si PRM este singura formula in care Uniunea PSD+PUR ar ajunge in opozitie.

    Pe de alta parte, o opozitie PRM-Alianta D.A., cu un cumul de 160 de deputati si 70 de senatori, ar fi o forta politica considerabila care ar putea bloca lucrarile Parlamentului si ar putea antrena usor caderea Guvernului, avand nevoie doar de inca cinci voturi pentru a adopta o motiune de cenzura. In plus, PRM poate inclina balanta cu doar cativa parlamentari, la dezbaterea fiecarei legi.

    Trecerea UDMR in opozitie impreuna cu Alianta D.A. nu ar insemna o forta asemanatoare, ipoteza fiind improbabila deoarece Uniunea PSD+PUR ar avea un guvern minoritar sprijinit doar de PRM, la fel ca in perioada 1992-1996.

    .

    .

    Cine reprezinta judetele in Parlamentul Romaniei

    Birourile Electorale Judetene au inceput inca de miercuri seara distribuirea mandatelor parlamentare pe partide.

    ARAD. Cei zece parlamentari aradeni vor fi urmatorii: Nicolae Iotcu (PD) din partea Aliantei D.A. - senator; Dan Ungureanu (PSD) din partea Uniunii Nationale PSD+PUR - senator; Aurel Ardelean (PRM) - senator; Titus Gheorghiof (PNL) - deputat; Mihai Calimente (PNL) - deputat; Constatin Igas (PD) - deputat; Gheorghe Chiper (PSD) - deputat; Cornelia Ardelean (PUR) din partea Uniunii PSD+PUR - deputat; Bogdan Cantaragiu (PRM) - deputat si Andras Kiraly (UDMR) - deputat.

    BUZAU. PSD+PUR a obtinut sase mandate de parlamentar, respectiv doi senatori - liderul PSD Buzau Ion Vasile si umanistul Corneliu Pascu si patru deputati - consilierul prezidential Octavian Stireanu, Valeriu Ungureanu, Viorel Constantinescu si Aurel Gubandru. Alianta D.A. PNL-PD va trimite in Parlament un senator: Virginia Serbanescu si doi deputati: liderul PD Buzau Cezar Preda si liberalul George Scutaru, in timp ce filiala locala a PRM va fi reprezentata de deputatul Costache Mircea.

    BRAILA. La Senat, judetul Braila va avea doi reprezentati, unul din partea Uniunii Nationale PSD+PUR - Aurel Simionescu si unul din partea Aliantei D.A. PNL-PD, Dan Sabau. La Camera Deputatilor, judetul Braila va fi reprezentat de Mihai Tudose, Alin Teodorescu Uniunea (PSD+PUR), Horia Vasioiu, Gabriel Sandu (PNL-PD) si Daniela Buruiana Aprodu (PRM).

    CLUJ. Judetul va fi reprezentat in urmatorii patru ani de Vasile Dincu (Uniunea PSD+PUR) si Norica Nicolai (Alianta D.A.), Eckstein Kovacs Peter (UDMR) si Gheorghe Funar (PRM) la Senat, iar la Camera Deputatilor de Vasile Soporan, Gratiela Iordache si Vasile Puscas (Uniunea Nationala PSD+PUR), Daniel Buda, Horea Uioreanu si Mircea Pusca (Alianta D.A.), Konya Hamar Sandor si Mate Andras (UDMR) Petru Calian si Mircea Giurgiu (PRM) .

    COVASNA. In urma redistribuirii voturilor, PSD Covasna a pierdut un mandat de deputat, detinut in ultimii patru ani de catre presedintele PSD Covasna, Adrian Vlad Casunean. Locul lui va fi luat de catre Petre Strachinaru (Alianta PNL-PD). UDMR va fi reprezentata in Camera Deputatilor de Tamas Sandor , Marton Arpad si Antal Arpad Andras. La Senat, judetul Covasna va fi reprezentat de senatorii Puskas Balint si Nemeth Csaba.

    MURES. Potrivit datelor furnizate de BEJ Mures, din partea UDMR vor reprezenta Muresul in Senat Marko Bela si Frunda Gyorgy (in urma redistribuirii), iar in Camera Deputatilor actualii parlamentari Kerekes Karoly, Borbely Laszlo si Kelemen Attila. Din partea filialei Mures a Uniunii Nationale PSD+PUR a intrat in Senat, Cristian Radu Georgescu, iar la Camera Liviu Timar si Pavel Todoran. Alianta D.A. Mures va fi reprezentata in Camera Deputatilor de Eugen Nicolaescu si de Lavinia Sandru, iar la Senat de Mihai Antonie. PRM Mures il va trimite la Camera pe Adrian Moisoiu.

    HUNEDOARA. Biroul Electoral Judetean a comunicat, joi, repartizarea celor zece posturi de parlamentar pentru judetul Hunedoara. Astfel, senatorul Adrian Paunescu a cistigat un nou mandat de senator din partea Uniunii Nationale PSD+PUR, iar Alianta D.A. PNL-PD are si ea un senator, pe Viorel Arion, iar al treilea mandat de senator i-a revenit lui Viorel Duca (PRM). La Camera Deputatilor, Uniunea PSD+PUR are trei mandate, obtinute de fostul subprefect Cosmin Nicula, de reprezentantul PUR Ionica Constanta Popescu si de Ioan Timis.Alianta PNL-PD are tot trei mandate de deputat in judet, obtinute de Gheorghe Barbu, Dan Radu Rusanu si Monica Iacob Ridzi.PRM a obtinut un loc in Camera Deputatilor, ocupat de Liviu Almasan.

    SIBIU. Trei deputati si un senator pentru Alianta D.A., doi deputati si doi senatori pentru Uniunea Nationala PSD+PUR si un deputat PRM, acesta este bilantul alegerilor de duminica, 28 noiembrie, din judetul Sibiu. Consilierul de imagine al lui Traian Basescu, Raluca Turcan, presedintele PNL Sibiu, Cornel Stirbet, si presedintele Organizatiei Medias a PD, Florin Muntean, vor deveni, dupa validare, deputati de Sibiu, dupa ce au obtinut aproape 40% din voturile din judet. Presedintele PSD Sibiu, Ioan Cindrea si Radu Podgoreanu sunt cei doi deputati social democrati, votati de peste 27% din alegatorii din judet. Singura reprezentanta a PRM Sibiu in Parlament va fi Florina Ruxandra Jipa. Vicepresedintele PUR Sibiu, Ilie Stoica, si presedintele Organizatiei Medias a PSD, Viorel Arcas, au devenit senatori, dupa ce au obtinut peste 28% din voturile sibienilor. Presedintele PD Sibiu, Nicolae Neagu este singurul senator al Aliantei D.A., dupa ce a obtinut peste 41% din voturile sibienilor.

    VALCEA. Din partea Uniunii Nationale PSD+PUR au castigat mandate de deputat Rovana Plumb, fosta presedinta a Autoritatii nationale pentru Protectia Consumatorului, Aurel Vladoiu, actualul prefect al judetului, si Dumitru Becsenescu, om de afaceri si membru al PUR. Senator PSD + PUR de Valcea a devenit generalul (r) Mihai Popescu. Cei doi deputati ai Aliantei D.A. sunt Emilian Francu si Petre Ungureanu, presedintele si, respectiv, vicepresedintele PNL Valcea, iar senatorul este Dorel Jurcan, presedintele PD Valcea. Mandatul de deputat al PRM i-a fost atribuit lui Dumitru Dragomir, presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, iar cel de senator PRM i-a revenit avocatului Viorel Dumitrescu.

    SUCEAVA. Cei care vor reprezenta Suceava in urmatorii patru ani in Senat sunt din partea Uniunii PSD+PUR Octav Cozmanca si Constantin Gheorghe, din partea Aliantei D.A. Gheorghe Flutur si un inlocuitor al lui Brandusel Nichitean . In Camera Deputatilor, sucevenii vor fi reprezentati de Eugen Bejenariu, Petru Tarniceru, Ioan Stan, Tudor Mohora si Mihai Grozavu (Uniunea PSD+PUR), Orest Onofrei, Aurel Olarean, Dumitru Pardau, Sandu Mihai Capra (Alianta PNL -PD) si Leonida Lari (PRM).

    TIMIS. Alianta D.A a obtinut urmatoarele mandate de deputati: Valeriu Tabara (PD), Viorel Oancea (PNL), Radu Lambrino (PD) si Cristian Busoi (PNL), precum si doua de senator: Adrian Cioroianu (PNL) si Gheorghe David (PD). Din partea Uniunii PSD+PUR, la Timis au intrat in Parlament trei deputati: Ovidiu Brinzan (PSD), Stefan Glavan (PSD) si Petru Andea (PSD). La Senat, Uniunea PSD+PUR va fi reprezentata, din judetul Timis, de Ilie Sirbu (PSD). PRM a obtinut un mandat de deputat - Mircea Purceld - si unul de senator - Valentin Dinescu, iar UDMR, unul de deputat - Toro Tibor.

    TULCEA. Consilierul presedintelui PRM pe probleme de politica externa, Nati Meir, este deputat PRM de Tulcea. El devine, astfel, primul cetatean israeliano-roman care ajunge in Parlamentul Romaniei. Meir, abia de anul acesta in partid, a cunoscut o ascensiune interesanta, fiind plasat primul pe lista PRM pentru Camera Deputatilor, in judetul Tulcea. El a reusit performanta de a intra in Parlament din partea unui partid al carui lider a fost catalogat ani buni drept "nationalist, extremist, xenofob si antisemit", in timp ce alti membri cu vechime ai PRM nu au mai prins un mandat in aceasta legislatura. (Gabriela Antoniu, Marina Constantinoiu)
  • ×