x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social „Nu e momentul să credem că suntem în siguranță”

„Nu e momentul să credem că suntem în siguranță”

de Mariana Zaharia    |    27 Iul 2021   •   07:10
„Nu e momentul să credem că suntem în siguranță”

„Cea mai mare greșeală în procesul de acomodare cu noul sistem normal este să trăiești fără măsuri de precauție”, spune managerul Spitalului Orășenesc Mioveni, doctorul Mircea Stoian, într-o perioadă în care mulți strigă finalul pandemiei. Medicul spune că există un avertisment referitor la tulpina indiană Delta și că unitățile COVID trebuie să fie în continuare pregătite să preia pacienți. Spitalul suport COVID din Mioveni a fost declarat de Ministerul  Sănătății unitatea medicală din țară cu cei mai mulți pacienți vindecați pe secția ATI. 

 

Unul dintre cele mai căutate spitale din tot județul Argeș în plină pandemie, unitatea de la Mioveni a fost și cel mai rapid transformată într-una suport COVID. Autoritățile au avut la dispoziție o săptămână ca să transforme un spital fără secție de Boli Infecțioase într-unul cu specialiști și condiții gata de tratat pacienți infectați cu coronavirus. Când toată lumea s-a relaxat și numărul cazurilor a scăzut, cei de la Mioveni au continuat să modernizeze aripa COVID. Iar medicul Mircea Stoian ne-a explicat de ce au făcut acest lucru când toată lumea se grăbea să închidă. 

„Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a anunțat că, spre sfârșitul lunii august – începutul lunii septembrie, tulpina indiană (Delta) va fi predominantă la nivelul Europei și că majoritatea îmbolnăvirilor vor fi date de această tulpină. Nu știm ce o să fie, dar Secția de Boli infecțioase din cadrul Spitalului Orășenesc Mioveni este în continuare pregătită pentru preluarea pacienților. Au fost aduse unele îmbunătățiri, ca de exemplu montarea acelor guri de oxigen, astfel încât fiecare pat din această secție să aibă această facilitate. Și pe partea de ATI au fost aduse unele îmbunătățiri care erau necesare. Trebuie să fim cât mai înțelegători în acest proces. Putem tânji după perioada «înainte de COVID-19», dar trebuie să acceptăm această situație, acest nou sistem de ordine și să îmbrățișăm un nou stil de viață. Nu e momentul să credem că suntem în siguranță. Trebuie să fim atenți la regulile de igienă personală și, cel mai important, trebuie să îi avertizăm pe cei care nu acordă atenție măsurilor și regulilor de igienă din jurul nostru. Trebuie să rămânem vigilenți și să ne protejăm sănătatea”, ne-a spus dr. Stoian.

Migrația medicilor din Capitală spre provincie 

Pentru un act medical de calitate nu e nevoie doar de aparatură, ci și de personal. Spitalul a scos la concurs posturi pentru toate specialitățile. Cele mai multe unități medicale din țară au, la acest moment, posturi libere pe diverse specialități, dar, dacă în alte orașe nu se înghesuie candidații, la Mioveni sunt chiar și doi pe loc. Ca la admiterea la facultate. Cei mai mulți pleacă din Capitală dornici să lucreze în spitale mai mici. 

„Le asigurăm aparatura medicală necesară pentru a-şi face meseria aşa cum se cuvine. Ocuparea posturilor cu personal calificat nu este o problemă simplă și, cu toate acestea, la concursul de angajare pentru medici s-au înscris, pentru prima dată, mai mulți specialiști, inclusiv psihiatru, anatomopatolog, urolog, dermatolog, precum și de la multe alte specializări. Sunt posturi unde sunt chiar doi pe loc, ceea ce e o performanță. Alături de directorul medical, doctorul Alexandru Iacobescu, avem în plan să aducem echipe operatorii din spitalele mari din București, cum deja se întâmplă de ceva timp, dar să facem din asta un obicei pe mai multe specialități”, a mai adăugat medicul. 

La Mioveni se pregătește o secție pentru pacienții care necesită recuperare respiratorie și motorie după infecția cu SARS COV-2. Capacitatea va depinde de Ministerul Sănătății. 

 

Spitalul Mioveni este singura unitate medicală publică ce a fost construită în România după 1989. O mare parte din bani au fost asigurați din bugetul local al orașului.

×
Subiecte în articol: Mircea Stoian spitalul din mioveni