x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Orfanii romani, paziti ca puscariasii

Orfanii romani, paziti ca puscariasii

19 Aug 2004   •   00:00

EVENIMENT

Copiii orfani din scoala-internat de la Tighina traiesc ca la inchisoare. Fiecare miscare le este supravegheata de la cativa metri de militienii transnistreni care au blocat transporturile cu hrana si apa pentru micuti. Vicepresedintele PUR, Bogdan Pitigoi, si reporterii Jurnalului National si Antenei 1 au ajuns la Tighina si au vazut cat de dramatica este situatia la orfelinat. Orfanii romani din Tighina traiesc in aceste zile un cosmar mai cumplit ca oricand. Militienii transnistreni au impanzit curtea scolii-internat si ii urmaresc tot timpul, asteptand ordinul de asaltare a internatului.
LAVINIA TUDORAN - Tighina

Din josul strazii, arata ca o puscarie unde numai ce au fost adusi detinutii cei mai periculosi. O baricada de masini ale politiei moldovenesti, una formata din masini de teren ale militiei transnistrene. Zeci de politisti si militieni stau fata in fata. Nu vorbesc unii cu altii, isi schimba priviri intepate si se uita de jur imprejur cu atentie. Transpira in exces. Sunt toti in stare de alerta. Parca asteapta un semn, un ordin. Cei transnistreni sa atace, cei moldoveni sa le raspunda. Am inghetat instantaneu cand am vazut hoarda de politisti si militieni. Acum doua saptamani, aici erau doar doua masini, una a moldovenilor, cealalta a "militionarilor" liderului separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov.

INCHISOAREA CU COPII. Din curte se aud rasete de copii. Nu suntem langa o puscarie, ci langa scoala-internat din Tighina. "Mergem prin spate, pe-aici nu avem nici o sansa", ne spune "calauza" care ne-a adus, un politist din Varnita, localitate aflata langa Tighina. Prin spate inseamna prin curtea unui azil de batrani cu probleme psihice, care are gard comun cu orfelinatul. Nici aici nu se trece cu una, cu doua. Paznicul azilului primeste 20 de lei moldovenesti, directoarea internatului, Maria Ungurean, ne trimite "insotitori". Curtea orfelinatului este impanzita cu militieni. Eu voi intra cu trei-patru fete de la scoala, baietii, Bogdan Pitigoi, vicepresedintele Partidului Umanist din Romania, si Moise Guran, de la Antena1, cu politisti. Camera foto si cea video sunt la "calauza". Vin fetele, imi dau cateva sticle pe care trebuia sa le umplem cu apa. Eu eram Victoria, una dintre orfanele de la internat. Nu am apucat sa umplem nici o sticla, a venit un baietel din curte si ne-a chemat repede, ca era liber inauntru. Am ajuns intr-un birou al internatului in doua minute. Mi s-au parut doua ore. M-au intampinat copiii si directoarea. Am intrat repede in cladire. Am vorbit din usa cu cativa copii. Acum aveau mai multe sa-mi povesteasca.

BATUTI PENTRU MANCARE. "Azi ne-am batut cu militionarii. Nu voiau sa-i lase pe oamenii de la OSCE sa ne dea apa si mancare. Ne-au imbrancit, ne-au dat cu coatele, ne-au trantit pe jos, dar am invins. Am intrat cu mancarea in scoala. Am si strigat "Victorie" sa le facem in ciuda", imi povesteste mandra Lena, o fetita plapanda, dar bucuroasa foc ca le-a tinut piept oamenilor lui Smirnov. Poate ar trebui sa fie suparata. Ea a fost impinsa de militionari la pamant, s-a ales cu ceva zgarieturi si o sperietura strasnica. Nu stau mult in usa. Trebuie sa intru in birou sa nu afle militienii ca sunt in internat. Ar fi in stare sa blocheze toate caile de acces in scoala, s-o rascoleasca din fir-a-par si sa nu mai lase pe nimeni sa intre si sa iasa de acolo.

CHINUL DIN FIECARE CLIPA. Maria Ungurean ma intampina cu bucurie. "De la Chisinau nu vine nimeni sa ne vada", imi spune emotionata. In birou apare, alb ca varul, Bogdan. A intrat insotit de un politist moldovean, caruia ii era mai teama decat lui. Cum a intrat in birou, i s-a luminat fata. "Acolo, ma simteam in siguranta", mi-a explicat Bogdan mai tarziu. Directoarea ii multumeste pentru dulciurile, apa minerala si sucul pe care le-a adus copiilor. Nu am putut intra noi cu ele. Au venit copiii si au luat pachetele din portbagajul masinii cu care veniseram. Directoarea este agitata. Nu stie cat o sa mai reziste cu militienii la poarta si in scoala. Mancarea ajunge tot mai greu in internat, iar rezervorul cu apa nepotabila este in afara scolii. Transnistrenii nu au permis transportarea acestuia in curte. Cea de baut este adusa de copii cu sticlele, de prin vecini. Vine si Moise. Este si el agitat. In scoala se simte o tensiune aproape insuportabila. Profesorii si copiii zambesc, dar sunt cu totii foarte speriati. Privirea li se intoarce la cateva minute spre poarta si spre colturile cladirilor din curtea internatului, unde stiu ca sunt dusmanii militionari. Tot timpul sunt pregatiti sa ii infrunte. "Seara, se culca imbracati. Se forteaza sa nu adoarma", ne spune Maria Ungurean. Moise iese afara sa stea de vorba cu copiii si sa filmeze. Bogdan a discutat cu ei si a ramas impresionat. Eu am fost din nou cuprinsa de emotiile de data trecuta. Emotii greu de explicat. Le traiesti cand te afli intr-un camin cu multi copii, nedormiti, nemancati, paziti si urmariti 24 de ore din 24 de militieni, copii care, chiar si in aceste conditii, incearca sa se poarte firesc pentru a nu da impresia ca sunt istoviti. Incearca sa se joace, sa zambeasca. Chiar daca asteapta pana noaptea tarziu cina de la 19:00, chiar daca se spala in curte cu apa adusa cu galetile de la coltul strazii, chiar daca citesc sau mananca la lumina lumanarii.

BLOCATI. E trecut de 18:00 si trebuie sa plecam. Dar, surpriza! "Nu puteti pleca acum, si-au dat transnistrenii seama ca sunteti aici", ne spune vicecomisarul politiei din Tighina. In cateva minute, toate iesirile din internat au fost ochite de militieni. In curte au venit intariri. Abia peste doua ore, cand s-au mai linistit spiritele, am reusit sa plecam. Eu cu cateva fete si cu galeata in mana, pana la rezervorul cu apa, baietii cu politisti. Pana la masina "calauzei" am mers parca mai mult ca la venire. Dupa patru ore petrecute in orfelinat, am plecat spre Bucuresti. Cu aceleasi emotii care nu pot fi explicate.

AJUTOARE INTOARSE DIN DRUM

Reprezentantii PUR, Bogdan Pitigoi si Andrei Marinescu, nu au reusit sa treaca la granita romano-moldoveneasca ajutoarele umanitare pe care intentionau sa le ofere din partea Fundatiei Umaniste "Dan Voiculescu" copiilor baricadati in internatul de la Tighina. Membrii Guvernului moldovean nu au vrut sa colaboreze. Umanistii au trimis ajutoarele inapoi la Bucuresti, dar au reusit sa le duca orfanilor dulciuri, apa si sucuri cumparate de la Chisinau. "Copiii traiesc sub o presiune apasatoare. Ei sunt nevoiti sa-si petreaca tot timpul la numai doi metri de militieni. Singura lor speranta este Guvernul de la Bucuresti si nu inteleg de ce nu se ia nici o masura", a declarat Pitigoi (foto), care a fost marti la Tighina. (Dana Piciu)

CAMPANIE JURNALUL

Fiti alaturi de Jurnalul National in campania de ajutorare a copiilor orfani de la scoala-internat din Tighina! Acesti copii au patimit cat n-au patimit in toata viata lor. Nu au de nici unele. Decat militieni transnistreni care-i pazesc zi si noapte si nu-i lasa sa aiba o viata normala. Ei sunt pedepsiti pentru ca invata limba romana, interzisa de regimul lui Smirnov. Celor care doresc sa le intinda o mana copiilor de la Tighina le stau la dispozitie numarul de telefon 021-224.37.01 interior 267 si urmatoarele conturi deschise la BCR - World Trade Center:

  • pentru depuneri in lei, numar cont curent: 2511.2-4998.1/ROL
  • pentru depuneri in euro, numar cont curent: 2511.2-4998.2/EUR
  • pentru depuneri in dolari, numar cont curent: 2511.2-4998.3/USD
  • Pana ieri, la orele 17:30, in conturi au fost depuse sumele de 63.130.000 de lei, plus 100 de dolari. Printre donatori se numara General Turbo (60 de milioane de lei), Sfaraiala Doru, Oficiul National pentru Cultul Eroilor, Fosalau Dorina. Firma Transporturi Auto Astra ne-a anuntat ca va depune in cont 100 de milioane de lei. Banii pe care ii depuneti vor fi ridicati de directoarea scolii, Maria Ungurean.

    APEL

    Petru are 13 ani. Tocmai a terminat de scris o compunere. "Daca as fi vrajitor, as schimba oamenii, sa fie mai buni si mai intelegatori. (...) As uni toate tarile, sa fie o singura tara, ca sa nu mai fie conflicte". Sunt doua randuri din compunerea lui Petru. Ca si ceilalti 319 colegi ai sai de la scoala-internat, el isi doreste o viata mai buna. Asta incercam sa le oferim prin initierea de catre Ziua, Jurnalul National, Liga Tinerilor Romani de Pretutindeni, Romanian Global News si Asociatia Civic Media a unei campanii de strangere de ajutoare pentru copiii din Tighina. Din nefericire, amplasarea in Piata Universitatii a unui cort la care sa fie colectate aceste ajutoare nu a fost aprobata de Primarie. Cortul va fi amplasat in Piata Revolutiei. Ajutoarele pe care le vom strange vor fi transportate cu ajutorul Crucii Rosii si al OSCE. Vicepresedintele Pur, Bogdan Pitigoi, a anuntat ca este foarte posibil ca ajutoarele Fundatiei Umaniste "Dan Voiculescu", intoarse de la granita romano-moldoveneasca, sa fie adaugate celor stranse in aceasta campanie.
    ×
    Subiecte în articol: copii eveniment tighina militieni