x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Orfelinat ceausist pe malul Nilului

Orfelinat ceausist pe malul Nilului

01 Sep 2004   •   00:00

Exista un loc in lume unde copiii plang doar cand simt aproape suflarea mortii. Numele acestui loc este Maygoma, un orfelinat aflat in centrului capitalei sudaneze Khartoum, unde abia isi duc zilele cateva sute de copii abandonati. Un loc facut dupa chipul si asemanarea caselor de copii din Romania, din vremea lui Ceausescu.

LAVINIA TUDORAN

Khartoum este o capitala saraca. Multi dintre locuitorii sai nu duc o viata decenta. Acolo nu exista patura de mijloc. Acolo sunt oameni bogati si oameni saraci. Si cei mai multi sunt saraci. Orasul este fascinant si, in unele locuri, iti aduce aminte de Romania. Intr-o vreme, intre Khartoum si Bucuresti existau relatii privilegiate. Mai exact, in "epoca de aur". Romanii au construit la Khartoum cladirea Parlamentului, o fabrica de bumbac si o autostrada.

LA INDIGO. Mai exista insa un loc pe care daca il vezi iti aduci aminte de ororile "epocii de aur". In urma cu cateva decenii, Sudanul a mai imprumutat un model romanesc si, la Khartoum, a fost ridicat un orfelinat imens, in care sa incapa cateva sute de copii, scrie publicatia britanica Eastern Daily Press.

Copii care mor de foame si traiesc in conditii de groaza. Sunt de alta culoare, altminteri i-am fi confundat cu micutii numai piele si os din imaginile de cosmar din orfelinatele romanesti, imagini mediatizate imediat dupa indepartarea de la putere a lui Ceausescu.

INFERNUL. Maygoma este locul in care abia isi duc zilele aproape 300 de orfani sudanezi. Din camerele intunecate si urat mirositoare te privesc acesti copii. Au ochii mari, sticlosi, se uita in gol si tac. Viata lor nu este lunga. Mor precum mustele. In fiecare luna, la Maygoma sunt inregistrate minimum 40 de decese. In fiecare luna, aici sunt adusi cel putin 50 de copii, majoritatea abandonati de mame singure si tematoare ca vor fi biciuite, conform legii islamice, daca se descopera ca au nascut fara a fi casatorite.

Multi, "culesi" de pe strada, sunt bolnavi si subnutriti. Au fetele triste. Nu se joaca. Stau in patuturile mizere si se uita in gol. Nu plang, chiar daca le este foame, frig, rau ori sunt obositi.

Asta e viata lor la Maygoma. Cat de scurta este ea.

MIRACOLUL. Pentru acesti copii exista insa o speranta. O asociatie britanica, Hope and Homes for Children (Speranta si Case pentru Copii), ce se ingrijeste de soarta copiilor orfani din mai multe tari, printre care si Romania, a ajuns la Khartoum. Angajatii acesteia au stabilit o schema prin care orfanii sudanezi sa fie scosi din iadul de la Maygoma si ingrijiti de familii iubitoare. Cateva zeci au avut acest noroc. Kamal a stat la Maygoma 11 zile. In coltul unei camere, in intuneric. Pana cand a venit ziua miracolului. A pasit timid pragul noii sale case. O casa mica, dar luminoasa, cu multa lume zambitoare: mama, tatal, bunica, matusa, doua surori si un frate.

Mama a fost la inceput socata. Kamal era prea tacut. Doar bunica a inteles de ce. Pana sa-i intalneasca pe ei nu avusese pe nimeni care sa-l iubeasca. "Am mai vazut astfel de copii in Romania, care, pe vremea lui Ceausescu, avea aceleasi orfelinate in care erau tinuti sute de mii de copii abandonati. Romania «a ajutat» la crearea casei Maygoma pe vremea cand guvernele comuniste ale celor doua state erau prietene", noteaza Eastern Daily Press.

NU SUPRAVIETUIESTE APROAPE NIMENI

Statisticile arata ca, lunar, 100 de copii sunt abandonati pe strazile sau in spitalele Khartoumului. Jumatate mor in strada, restul sunt dusi la Maygoma, unde rata mortalitatii trece de 75%. In perioada 1998-2003, la Maygoma au fost inregistrati 2.500 de copii, dintre care au supravietuit 400. Scopul asociatiei Hope and Homes for Children este sa ajunga sa vada ziua in care caminul e inchis.

COSMARUL COPIILOR ORDONATI DE TOVARAS...

Pe vremea lui Ceausescu nu exista oras fara un leagan de copii. Familiile sarace nu-si permiteau sa creasca multi copii. Le dadeau nastere si apoi ii lasau in grija statului. Impropriu spus "grija".

Peste 150.000 de copii abandonati au fost legati de paturile ruginite, fara haine, fara mancare, multi bolnavi, batuti, uitati in orfelinatele in care nu-ti venea nici macar sa tii un animal.
×
Subiecte în articol: special copii maygoma