x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Obsesia „pensiilor speciale”. Proiect de lege pentru eliminarea indemnizațiilor foștilor parlamentari, depus în ziua Rotativei 

Obsesia „pensiilor speciale”. Proiect de lege pentru eliminarea indemnizațiilor foștilor parlamentari, depus în ziua Rotativei 

de Ion Alexandru43    |    16 Iun 2023   •   07:00
Obsesia „pensiilor speciale”. Proiect de lege pentru eliminarea indemnizațiilor foștilor parlamentari, depus în ziua Rotativei 

Pe data de 13 iunie 2023, odată cu nominalizarea de către Klaus Iohannis a președintelui PSD, Marcel Ciolacu, pentru a forma noul guvern de coaliție PSD-PNL, deputatul social-democrat Alfred Simonis, cel care asigură, de ieri, interimatul șefiei Camerei Deputaților, a depus la Parlament un proiect de lege prin care vrea să taie pensiile parlamentarilor.

 

Mai exact, Simonis propune eliminarea întregului capitol XI din Legea 96/2006 privind Statutul  deputaților și senatorilor, care se referă la dreptul foștilor parlamentari la plata unei indemnizații pentru limită de vârstă.

 

Proiectul de act normativ are un singur inițiator, în persoana deputatului PSD Alfred Simonis, și a fost depus atât la Biroul Permanent al Camerei Deputaților, cât și la Guvern, respectiv la Consiliul Legislativ, pentru emiterea unui aviz și a punctelor de vedere. Conform capitolului din Legea 96/2006 care se propune a fi eliminat, senatorii și deputații care îndeplinesc condițiile vârstei standard de pensionare, eșalonat, sau al vârstei de pensionare standard în conformitate cu Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice sau al altor legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizație pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeși pentru un nou mandat.

Conform acelorași prevederi cărora Simonis le-a pus gând rău, deputații și senatorii beneficiază de indemnizație pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă. Dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare. Cuantumul indemnizației pentru limită de vârstă se acordă în limita a trei mandate și se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară aflată în plată. Aceste indemnizații se pot cumula cu orice alt tip de pensie. 

 

Anul trecut, aceste pensii au costat Parlamentul 19,37 milioane de lei

 

Ei bine, Alfred Simonis scrie, în expunerea de motive, că „începând cu anul 2015, parlamentarii beneficiază de această indemnizație. Perioada post-pandemică aduce și pentru România posibilitatea accesării unor sume consistente prin PNRR, sume alocate din bani europeni ce vin la pachet cu necesitatea implementării unor reforme. Este și motivul pentru care dorim o reașezare pe baze solide a sistemului de pensii de serviciu”.

Inițiatorul susține că este nevoie de măsuri legislative care să „șteargă inechitățile din sistem, eliminarea indemnizației pentru limită de vârstă a parlamentarilor fiind una dintre aceste măsuri de înlăturare a discriminării față de persoanele care beneficiază de pensii pe criteriul contributivității”.

Simonis adaugă că, prin abrogarea acestor pensii speciale, se va înregistra un impact bugetar pozitiv. El arată că, în 2022, au fost achitate 583 de astfel de indemnizații, în valoare totală de 19.370.146,80 lei.

 

Liderul PSD și-a anunțat, oficial, colegii că îi lasă fără acești bani

 

Ieri, la votul de învestitură din Parlament, noul premier Marcel Ciolacu le-a dat o veste similară colegilor săi. „Înainte de a-mi da votul, vă anunț: susțin cu tărie eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, este singura soluție pentru a avea legitimitate, pentru a tăia apoi toate pensiile speciale.  Vreau ca Parlamentul să fie alături de mine și de Guvern, să reușim împreună să facem reformă, să aducem dreptatea și să luăm banii din PNRR (...). Vreau să fac aceste lucruri, pentru că simt că această guvernare nu trebuie să mai fie doar despre stabilitate, ci mai ales despre asumare”, a precizat Ciolacu.

×
Subiecte în articol: pensii speciale proiect lege