x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Pînza de păianjen a uitării noastre

Pînza de păianjen a uitării noastre

de Loreta Popa    |    31 Aug 2008   •   00:00
Pînza de păianjen a uitării noastre

AMINTIRI  ●  11 ani de la dispariţia tragică a Prinţesei Diana
Cea mai cumplită maladie a acestor vremuri este lipsa iubirii. Oamenii au uitat să dăruiască, să comunice, să acorde atenţie. Au devenit indiferenţi la soarta celor de lîngă ei şi uită repede…



AMINTIRI  ●  11 ani de la dispariţia tragică a Prinţesei Diana
Cea mai cumplită maladie a acestor vremuri este lipsa iubirii. Oamenii au uitat să dăruiască, să comunice, să acorde atenţie. Au devenit indiferenţi la soarta celor de lîngă ei şi uită repede…

O insuliţă umbrită de arbori, la adăpost faţă de aparatele de fotografiat. Acolo se odihneşte Prinţesa Inimilor. Au trecut 11 ani de la trista dispariţie a Prinţesei Diana, femeia care a scuturat din temelii monarhia britanică. Pînza de păianjen a uitării a încercat să se aştearnă şi peste povestea ei, dar Diana nu este femeia care să fie dată atît de uşor la o parte. În anii ’80 toate englezoaicele se identificau cu ea. Adora muzica pop, sportul, distracţia, dar mai ales îşi iubea copiii, pentru care era atît mamă, cît şi prietenă, nu ţinea la eticheta strictă şi înveselea ziua oricui doar cu un zîmbet.

"PRIETENA NOASTRĂ". Anul trecut, la Londra, avea loc o ceremonie de comemorare a Prinţesei Diana de Wales. "Am putea să ne separăm viaţa în două părţi: anii în care am beneficiat de prezenţa fizică, alături de noi, a mamei şi a tatălui nostru, şi apoi cei zece ani scurşi de la moartea mamei. Ea a fost paznicul nostru, prietena noastră, protectoarea noastră", spunea la acea comemorare Prinţul Harry. "A fost pur şi simplu cea mai bună mamă din lume", a continuat Harry. "Îi plăcea să se amuze, era generoasă, simplă şi cu adevărat originală."  Mariajul Camillei Parker Bowles, acum ducesă de Cornwall, cu Prinţul Charles a fost acceptat de britanici, dar Camilla continuă să fie privită ca o spărgătoare de căsnicii, britanicii păstrînd vie în memorie declaraţia Dianei, care, înainte de divorţ, spunea că în căsnicia ei era destul de aglomerat, avînd în vedere că erau trei persoane.

MODELUL. La 11 ani de la şocanta sa dispariţie, celebritatea ei nu face decît să sporească. Lumea întreagă şi-o aminteşte sensibilă, plină de farmec, capabilă să stabilească o legătură caldă cu orice persoană pe care o întîlnea. A avut, ca oricare dintre noi, eşecuri, slăbiciuni, dureri, dar şi reuşite şi bucurii. Model al multor femei, Prinţesa Diana a luptat pentru viaţa ei şi pentru libertatea de exprimare. În februarie 1981, Prinţul de Wales, 33 de ani, îşi anunţa logodna cu educatoarea de 19 ani Diana Spencer, a cărei frumuseţe şi timiditate au transformat-o imediat într-o senzaţie mediatică. La 29 iulie 1981, aproape un miliard de telespectatori din 74 de ţări au vizionat căsătoria acesteia cu moştenitorul tronului britanic. Primul lor fiu, Prinţul William, s-a născut în 1982, iar cel de-al doilea, Prinţul Harry, în 1984. La scurt timp însă, relaţia s-a răcit, o experienţă cu atît mai dureroasă cu cît s-a produs sub ochii tabloidelor, iar paparazzii au transformat-o pe Diana într-una dintre cele mai fotografiate femei din lume. Prinţesa a suferit în tot acest timp de bulimie şi depresie.

PERSOANĂ PUBLICĂ. În 1992, Diana şi Charles s-au despărţit în mod oficial şi, în august 1996, după negocieri prelungite, prinţul şi prinţesa au ajuns la o înţelegere. În schimbul unei sume generoase şi a dreptului de a-şi păstra apartamentele de la Palatul Kensington, cît şi titlul de Prinţesă de Wales, Diana a fost de acord să renunţe la titlul de alteţă regală şi la orice pretenţie viitoare privind tronul britanic. După divorţ, Prinţesa aproape că şi-a împlinit visul de a deveni regină a inimilor. Nu a renunţat la statutul de persoană publică şi a continuat să promoveze numeroase acţiuni umanitare, spre exemplu, sprijinirea bolnavilor de SIDA şi campania împotriva minelor antipersonal. Moartea Dianei, prinţesa iubită de milioane de oameni, a provocat o răbufnire de sentimente naţionale din partea britanicilor, nemaivăzută de la sărbătorirea finalului celui de-al doilea război mondial. Peste două milioane de buchete de flori au fost aduse la palatele regale şi în doar un an fundaţia caritabilă constituită în memoria Prinţesei Diana a adunat 133 de milioane de dolari. "Nimic nu-mi oferă mai multă plăcere decît să fiu capabilă să iubesc şi să-i ajut pe aceia care în societatea noastră sînt vulnerabili", declara  Prinţesa Diana într-un interviu. Un motto de la care nu s-a abătut nici o clipă, a iubit şi a dăruit celor vulnerabili ajutor. Cîţi dintre noi se pot lăuda cu aşa ceva?

William şi Harry, aduşi la ordine

Viaţa de prinţ poate fi şi frumoasă, şi grea, iar titlul regal nu i-a scutit nici pe William, nici pe Harry de suferinţă şi neplăceri. Pînă acum, în virtutea unui acord încheiat între Prinţul de Wales şi presă, viaţa privată a celor doi fii ai Prinţesei Diana a fost respectată. Acordul a expirat la încheierea studiilor celor doi tineri.

Prinţul William şi-a luat în serios statutul şi, pînă se va hotărî soarta lui, îşi continuă cariera militară şi capătă experienţă în treburile guvernării, familiarizîndu-se cu munca ministerelor importante. Prinţul Harry a hotărît şi el să lase plăcerile vieţii. Este hotărît să se schimbe, decizia fiindu-i influenţată de discuţiile pe care le-a purtat cu bunicul său, Prinţul Philip.

×
Subiecte în articol: diana prinţul printesa prinţesei diana