ANCHETA
Contractul de asociere
dintre Universitate si Mall-ul din Iasi a ajuns gaj la banca
Studentii cazati in campusul Universitatii Tehnice Iasi (fosta Politehnica) sunt invadati de carciumi, discoteci si magazine. Peste toate troneaza megachiriasul Universitatii, Mall-ul, construit in locul fostei cantine, pe zeci de mii de metri patrati. Un chirias care nu plateste mai nimic, dar care vrea totul.
Studentii ieseni sunt gatuiti de negustorie
La Iasi, in Complexul Tudor, s-au dezvoltat in ultimii ani o multime de afaceri profitabile: baruri, terase, discoteci si chiar un Mall. Numai o mana de oameni profita de pe urma acestor afaceri de milioane de dolari.Studentii Universitatii Tehnice "Gh. Asachi" au fost invadati in propria lor curte si nu pot face nimic pentru a se opune. Liderii care ar trebui sa le reprezinte interesele au prosperat de pe urma afacerilor din Complex. In hora s-au prins si conducatorii Universitatii.
DEFINITIA UNEI AFACERI DE SUCCES. "Studentii sunt partenerii nostri pentru ca nu au ce face. 99% dintre ei au fost multumiti. Noi nu putem sa oprim dezvoltarea pentru cei 5% care se opun". Asa crede Iulian Dascalu, patronul firmei Iulius Grup SRL, care a ridicat la Iasi primul Mall din Moldova. In acest scop, Dascalu a inchiriat in 1999, de la Universitatea Tehnica "Gh. Asachi" Iasi (UTI), spatiul vechii cantine din Complex. Acesta reprezinta momentul in care Iulian Adrian Dascalu a fost propulsat printre marii oameni de afaceri ai judetului.
Citește pe Antena3.ro
AFACEREA. Parteneriatele tinute cu greu departe de priviri indiscrete sunt si cele dintre Dascalu si Gheorghe Atudoroaie, pe care afaceristul iesean il prezinta ca un simplu "director zonal la Timisoara" al Iulius Group, care nu l-a ajutat niciodata din punct de vedere financiar. In realitate, generalul in rezerva Gheorghe Atudoroaie este nu doar manager al Complexului Comercial "Terra", ci si un fost maior de Securitate, implicat in represiunile din decembrie 1989, conform raportului "Armagedon VII", si achitat ulterior. Dupa 1990, SRI l-a recuperat sub gradul de colonel, ocupand postul de sef al Diviziunii de Protectie. Tot lui i-a incredintat Dascalu construirea Mall-ului din Timisoara, de patru ori mai mare decat cel din Iasi, pe un teren controversat. Spatiul apartinand Societatii Nationale de Radiocomunicatii SA a intrat in proprietatea lui Dascalu in urma unui contract de inchiriere, urmat de unul de vanzare-cumparare din 2001. Cu un an inainte, Alexandru Gagea, fost director al RomTelecom Iasi, director executiv RomTelecom si actual manager al Directiei de Telecomunicatii Iasi, devenise partener de afaceri cu Dascalu prin una dintre firmele acestuia, Linia Verde SRL.
Dascalu patroneaza totodata, in Timisoara, o firma de publicitate - Mediavision SRL, precum si una care inchiriaza si subinchiriaza spatii imobiliare, Group Meridiane SRL.
REGIM PREFERENTIAL. UTI detinea in proprietatea sa o cantina studenteasca, construita in 1967, care nu a beneficiat niciodata de reparatii capitale sau de consolidari si care, conform declaratiilor lui Nicolae Badea, fostul director al cantinei si actualul rector, "facea o gaura de 4 miliarde". Pentru acel teren s-a organizat o licitatie in 1999, castigata de Iulius Grup. Rectorul Badea afirma: "Spre norocul nostru s-a intamplat asta. Ceilalti care s-au prezentat, analizandu-i si studiindu-le evolutiile ulterioare, nu terminau Mall-ul nici acum". S-a semnat un Contract de Asociere, conform caruia UTI ar trebui sa primeasca 70.365 USD pe an. Cat plateste Mall-ul in realitate, nimeni nu vrea sa spuna.
In prezent, Mall-ul este ocupat in procent de 100% si exista o lista de 300 de firme care asteapta sa inchirieze un spatiu comercial in incinta acestuia. Stela Fodor a declarat: "Pentru extindere totul a fost contractat si nu mai avem liber nici un loc". Conform Stelei Fodor chiria perceputa de Mall este de 30 de euro pentru 1 metru patrat, in conditiile in care Mall-ul plateste catre UTI cam 25 de euro-centi pe metru patrat.
Se observa un sprijin sustinut pentru investitiile Iulius Grup din partea bancilor grecesti. O explicatie ar fi asocierea lui Iulian Dascalu in firma Linia Verde SRL cu oameni de afaceri greci foarte influenti: Maniatis Periklis si Dimitrios Fourlemadis. Fourlemadis este presedinte al Centrului Cultural Elen "Panellinion" din Iasi, asociat al firmei Centrul de Afaceri Hellenic SRL si presedinte al organizatiei neguvernamentale "Solidarity", organizatie condusa si finantata de catre Biserica Ortodoxa a Greciei. Fourlemadis este consilier al Preafericitului Hristodoulos, Arhiepiscopul Atenei si a toata Elada, pe care l-a insotit in timpul vizitei oficiale pe care acesta a efectuat-o in Romania, in iunie 2003.
TRASA PE SFOARA. Atat Proiectul contractului de asociere, cat si Contractul de Asociere nr. 8751 dintre UTI si Iulius Group, ambele intocmite in anul 1999 si avizate de Koto Josef, fost secretar de stat in Ministerul Educatiei Nationale, invoca un act legislativ care de fapt nu permite asocierea. Obiectul de activitate al Mall-ului nu se regaseste in Ordonanta de Urgenta nr. 36 din 10/07/1997, articolul 88, care mentioneaza ca "institutiile de invatamant superior sau componentele acestora au dreptul de a organiza si de a administra unitati si centre de cercetare, centre pentru pregatirea resurselor umane, unitati de microproductie, loturi experimentale sau structuri institutionale, singure sau in colaborare cu persoane juridice". Or, societatea care administreaza Mall-ul iesean se ocupa de activitati comerciale, obiectul contractului constituindu-l "amenajarea si administrarea in comun a imobilului in vederea realizarii unui complex comercial care sa vina in intampinarea studentilor si a populatiei din Iasi".
In acest caz, adica incetarea asocierii din cauza unui act legislativ, UTI este ingropata in datorii si este buna de plata catre Iulius Group pentru "toate cheltuielile efectuate anticipat de acest asociat, pentru realizarea asocierii si dupa semnarea contractului". In plus, Iulius Group va ramane cu cladirea care adaposteste Mall-ul, in situatia lipsei resurselor financiare ale UTI si nu plateste nici chiria stipulata in contract. Clauzele din finalul contractului devin astfel mai mult decat paguboase pentru Universitatea Tehnica, singura favoare pe care Mall-ul este obligat sa o faca fiind mentinerea facilitatilor acordate studentilor, dar si acestea din urma nu sunt aplicate. Un campus intreg, plus semnatarii contractelor din partea institutiei de invatamant superior ar ramane sa priveasca o afacere din curtea proprie care n-ar mai fi a lor si din care nu ar mai primi nici un leu.
Mai mult, exista o diferenta intre valoarea declarata pe autorizatia de constructie (nr. 383/19.04.2004) acordata de primarie - 45 de miliarde - suma care apare in actele Inspectoratului Teritorial in Constructii Iasi - 55 de miliarde de lei - si valoarea declarata a investitiei in presa, suma primita de la Emporiki Bank - 160 miliarde de lei. Fara sa fie intamplatoare, aceste neconcordante dezavantajeaza atat Primaria Iasi, cat si UTI. Municipalitatea nu incaseaza un miliard de lei din banii pe care ar fi trebuit sa-i ia daca s-ar fi declarat valoarea reala in autorizatia pentru constructie, iar prin supraincarcarea contractului de asociere UTI (care nu participa la investitie cu o suma egala) pierde dreptul de a primi cota sa din profit, conform art. 18 din contractul de asociere ("asociatul care nu a participat la investitie nu va primi cota aferenta din profitul brut pana la concurenta sumei care i-ar reveni ca participare la investitie"). Practic, printr-o miscare abila de condei, Universitatea nu va primi in veci 10% din profit, stiut fiind faptul ca o problema pentru institutie este plata salariilor profesorilor, daramite o investitie de cateva milioane de dolari.
Ca Iulius Group nu s-a grabit niciodata sa-si plateasca datoriile fata de UTI o dovedeste situatia pe anul 2000 a datoriilor si majorarilor de intarziere, care depaseau 500 de milioane de lei in luna iunie. In aceasta problema rectorul Nicolae Badea declara: "Acum cei de la Mall nu datoreaza nimic. Sunt la zero. A fost o perioada cand luau de la mine, pana si-au tras utilitatile lor. Dupa aceea, in timp, s-au alimentat singuri. Datoria lor era o picatura insa".
PROMISIUNI. Contractul dintre UTI si Iulius Group incheiat in 1999 prevede o serie de facilitati pentru studenti. Reprezentantii ligilor din acea perioada sustin, ba chiar se mandresc cu faptul ca acest contract a adus mari beneficii studentilor. La o analiza mai atenta, rezulta insa ca nu prea sunt motive de mandrie. Iulius Mall trebuia sa construiasca un restaurant-cantina, un internet-cafe, un cabinet de planning familial - toate obligate sa practice preturi mai mici pentru studenti. Privilegiile s-au pierdut pe drum. La Restauranul Caraffa din incinta Mall-ului, de aproximativ un an, studentii de la UTI pot lua masa de pranz cu 70.000 de lei, pe baza carnetului de student, avand un meniu fix. In ceea ce priveste Internetul, Iulian Dascalu afirma: "Noi dam lunar bonuri pentru Internet, distribuite prin intermediul Universitatii. Nu ar fi fost deloc profitabil sa facem o sala in interiorul Mall-ului". Ceea ce inseamna ca studentii trebuie sa-si caute prin oras sali de Internet care sa accepte respectivele bonuri. Despre celelalte facilitati, de care studentii inca nu beneficiaza, actualul rector al UTI (si prorector cu probleme economice la vremea cand a fost semnat contractul), prof. univ. dr. Nicolaie Badea, sustine: "Nu a fost inca timpul de rezolvare si solicitarile studentilor n-au mers pe canalul asta".
ESTI LIDER, AI PARTE. Pe langa Iulius Mall, campusul este impanzit de peste 30 de magazine, terase sau baruri care isi desfasoara activitatea in asociere cu UTI. Pretul de inchiriere a acestor spatii variaza intre 2 si 10 euro pe metru patrat, sume stabilite prin licitatii si care depind de locatie. Rectorul Badea sustine ca la ora actuala Complexul Tudor este suprasaturat: "Noi nu mai dam teren la nimeni".
12 societati comerciale din zona au legaturi cu persoane care au facut parte sau au avut acces la cei din nucleul de decizie al Universitatii sau din ligile studentesti. Rusu Constantin Daniel (SC Alfa Skad Import - caminul T9), Iacob Strugaru Radu (SC Iacob Grup - T11), Bianca Pavel (patronul Restaurantului Camelot - SC Pizzeria Zanolli - T14) sunt cativa dintre fostii reprezentanti ai studentilor care si-au dezvoltat afaceri in campus si a caror activitate financiara se leaga direct de constructia Iulius Mall. Terasa si magazinul mixt din fata caminelor T1-T2 apartin firmei SC Concurs SRL, al cerui director general este Daniel Oajdea, fost lider al Ligii Studentilor Politehnisti. El a obtinut aprobarile in urma unei licitatii, tinuta la data de 7 iunie 2000, la care au participat de fapt doar doua firme, legate de aceeasi persoana: SC Imagistic SRL, reprezentata de Daniel Oajdea, si SC Concurs SRL, a Mihaelei Macovei, sora sotiei acestuia. Dupa castigarea licitatiei de catre SC Concurs SRL, Oajdea a fost numit director general chiar la firma impotriva careia a licitat. Astfel, acesta a reusit sa inchirieze spatiul cu numai 22 de centi peste pretul de pornire de 2 dolari. Desi sunt informatii publice, listele cu spatiile comerciale din campus si preturile de inchiriere sunt practic imposibil de obtinut pe cale legala. Datele prezentate in materialul de fata reprezinta eforturile proprii de investigatie in Complexul "Tudor" si nu au fost furnizate de catre oficialii UTI. www.crji.org
Aceasta ancheta este realizata de un grup de studenti de la Facultatea de Jurnalistica a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, in cadrul Scolii de Vara "Tehnici de Investigatie", coordonata de Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie. Finantarea a fost asigurata de Ambasada Germaniei la Bucuresti.
PATRONUL
Iulian Dascalu e absolvent al Liceului Economic nr. 2 si al Facultatii de Economie de la Universitatea particulara "Petre Andrei" din Iasi. Al 14-lea in topul celor mai bogati 300 de romani cu investitii in imobiliare, publicat de revista Capital in 2003, se lauda cu o avere estimata intre 10 si 15 milioane $, si tot ce poate presupune acest lucru: un lant de magazine, un Audi A8 si relatii privilegiate cu afaceristi ieseni. La o privire mai atenta, aproape intreaga lui avere e pusa garantie la banci. Chiar si cele doua limuzine ale grupului sunt gajate la Bancpost si Casa de Pensii.
SATISFACTIE
"E cea mai mare afacere pe care am facut-o in Universitate. Complexul s-a civilizat datorita aparitiei Mall-ului" - Nicolae Badea rectorul UTI
SECRET
"Chiria pe care o platim Universitatii Tehnice e o informatie confidentiala" - Stela Fodor director executiv Mall
GAJ PENTRU IMPRUMUT BANCAR
Contractul dintre UTI si Iulius Group a fost privit de la bun inceput ca un joc de catre semnatari. Acum vedem insa consecinte grave asupra campusului studentesc si a bugetului Universitatii. Desi la prima vedere conditiile impuse de Universitate par de neclintit, s-a vazut cum de profitul Mall-ului UTI nu se prea atinge, ba mai mult, a ramas si cu datorii. Facilitatile promise studentilor s-au dovedit a fi praf in ochii liderilor, iar daca exista proteste, acestea sunt neinteresante pentru personajele principale.Rectorul Nicolae Badea spune ca asocierea cu Mall-ul este cel mai bun lucru pe care l-a facut Universitatea in ultimii ani, in cele mai bune conditii, dar tine ascuns contractul de asociere. Oricum, contractul nu este privit foarte serios de catre rector, si nici clauzele care mai de care mai ciudate.
In fapt, nimeni nu urmareste clauzele din contract, dovada fiind faptul ca la data de 21 aprilie 2004 Iulius Group a imprumutat 3.400.000 de euro de la Emporiki Bank Romania garantand printre altele chiar cu acest contract:
- "toate creantele prezente si viitoare rezultate din drepturile Iulius Group fata de UTI din contractul de asociere nr. 9170 din 15.06.1999 incheiat cu UTI, modificat si completat prin acte aditionale referitoare la predarea constructiei de catre Iulius Group"
Expertii juridici interpreteaza acest acord in felul urmator: acum controlul asupra Mall-ului este exclusiv de partea bancii incepand cu virarea banilor la vedere, pana la administrarea conturilor.
Cum folosirea contractului dintre UTI si Iulius Mall drept garantie pentru obtinerea unui credit este ilegala (conform specialistilor care au studiat contractul de asociere) am cerut o reactie din parte rectorului Badea: "Nu am cunostinta de asa ceva, si eu personal nu mi-am dat acordul pentru asta". Dascalu a evitat un raspuns clar in aceasta privinta: "Cladirea este cu totul altceva. Va recomand un studiu financiar, sa faceti niste cursuri la ISE si sa va aduceti un avocat bun".
Contactati telefonic pentru a lamuri aceasta situatie, reprezentantii bancii grecesti au declarat: "Contractul de asociere intre UTI si Iulius Mall a fost cesionat catre banca pentru a garanta suma imprumutata", a precizat Nicu Olteanu, de la Emporiki Bank Bucuresti, care a adaugat ca aceste aspecte au fost studiate si aprobate de catre expertii bancii.
MALL-UL CERE SACRIFICII
Santierul de extindere "Iulius Mall" se gaseste in imediata apropiere a caminelor studentesti. Acest aspect nu a impiedicat firma de constructii sa-si desfasoare nestingherita lucrarile, fara a tine seama de faptul ca masurile de siguranta trebuie cu atat mai mult sporite, in conditiile in care s-a utilizat material explozibil. Astfel, la data de 28 aprilie s-a efectuat o explozie pentru dezafectarea transformatorului de energie electrica al campusului. Geamurile a sapte camere din caminul T11 - aflat exact in fata santierului - au fost sparte si, conform declaratiilor studentilor, bucati din fundatie au ajuns pana in mijlocul camerelor. Un student a fost taiat la barbie si picior. "Imediat dupa explozie a venit la mine domnul Croitoru (actionar la SC Off Limits SRL impreuna cu Iulian Dascalu) de la Restaurantul Caraffa. Mi-a oferit un cec de consumatie nelimitata pentru doua persoane si mi-a promis ca ma angajeaza la Terasa Stone Land din fata Mall-ului (care apartine aceleiasi Off Limits SRL), a declarat studentul ranit, Marius Radu. Studentii nu au primit nici un fel de avertizare cu privire la faptul ca in ziua respectivea va avea loc o explozie. Intrebat despre incident, directorul executiv al "Iulius Group", Stela Fodor, a declarat: "S-a spart un geam ca, probabil, nu stiu, era curent in camera si de la asta, si pana la acuzatii, ca vai de mine, din cauza exploziei de pe santier e cam mult". Ea a negat de asemenea ca ar fi fost vreun student ranit.Studentii sunt foarte nemultumiti deoarece zgomotul produs de utilajele de pe santier este infernal si nu au putut nicicum invata in sesiune. Rectorul UTI considera acest aspect drept un pret pe care trebuie sa-l plateasca studentii pentru beneficiile pe care le vor primi mai tarziu de la Mall, adica reamenajarea bailor din camine.
La parterul caminului T11 se gasesc acum sapte birouri si o sala de sedinte, utilizate ca departament de constructii al "Iulius Mall". Inainte de a fi transformate in birouri, in aceste camere erau cazati studenti. Acestia au fost mutati in caminul T8. Problema este ca cele opt birouri de la parterul lui T11 nu vor mai constitui locuri de cazare din anul universitar urmator si studenttii vor trebui sa-si caute locuri in alta parte. Spatiile raman insa in proprietatea Universitatii, asa cum a declarat Nicolae Badea: "Ca sa nu plateasca chirie, Iulius Mall imi lasa dotarea, care e de doua-trei ori mai mult decat chiria". Se pare insa ca aceste dotarii vor fi utilizate de ligile studentesti.
Reprezentantul studentilor in Senatul UTI si lider al "Asociatiei Studentilor si Tinerilor Ingineri Politehnisti" (ASTIP), a declarat ca intentioneaza sa-i propuna rectorului transformarea acestor birouri in sedii de ligi: "Ar fi minunat sa ne instalam acolo, ca suntem exact sapte ligi si am avea fiecare cate un birou, iar in sala de sedinte ne putem intalni cu totii la discutii". Nu se poate spune decat ca este o preafericita coincidenta.