x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Povestea cu casa i-a dezamagit pe unii oameni"

"Povestea cu casa i-a dezamagit pe unii oameni"

02 Mar 2005   •   00:00

SPECIAL
Consilierul prezidential Adriana Saftoiu dezvaluie impresiile despre noul sau loc de munca de la Cotroceni, dar si despre presedintele Traian Basescu si efectele ultimelor sale actiuni. La doua luni de mandat la Cotroceni, consilierul prezidential Adriana Saftoiu ne dezvaluie impresiile despre noul sau loc de munca, dar si despre presedintele Traian Basescu si despre ultimele sale "miscari".
OANA STANCU

DIN UMBRA. Adriana Saftoiu i-a fost purtator de cuvant lui Traian Basescu la Transporturi, la PD si acum la Cotroceni, dar si sfatuitor personal

Jurnalul National: Data trecuta cand am facut un interviu, spuneati ca Traian Basescu este previzibil de imprevizibil. Devenit presedinte, este mai previzibil?
Adriana Saftoiu: Nu, a ramas acelasi.

Cu toate rigorile impuse unui sef de stat?
Sigur ca sunt niste rigori si bineinteles ca se supune. Simte el singur ca functia ii ingradeste libertatea de miscare. E greu sa mai mearga de exemplu in Cismigiu fara sa fie insotit de SPP, cum facea ca primar.

Bine, dar mai poate tranti o vorba de duh cand ii vine?
Ar fi chiar culmea ca, dupa ce in campanie sau in patru ani ai un mod foarte direct de a spune ce crezi, sa iti asumi brusc un limbaj de lemn, iar oamenii sa nu te mai recunoasca.

11.000 de scrisori

Are o imagine diferita presedintele Basescu de candidatul Basescu?
Trebuie sa recunosc ca presedintele nu s-a bucurat de perioada de sase luni de gratie. Nu au existat nici doua luni in care sa vedem ce face presedintele din ce spune. Am senzatia ca in Romania exista un sistem foarte bine pus la punct de a-i pastra pe romani intr-un sentiment acut ca, indiferent cine castiga alegerile, toti sunt jigodii, lichele, nu trebuie sa aveti nici o speranta, veti fi vesnic saraci, vesnic lipsiti de apreciere. Pe mine situatia aceasta ma amaraste. Aici, in doua luni, au venit 11.000 de scrisori. Inainte mi s-a spus ca veneau cam 2.500 de scrisori pe luna. Sigur, e si inceputul. Dar, imediat dupa o luna, oamenii nu ne intrebau foarte mult nici despre suvita, nici despre casa din Mihaileanu. Stii ce voiau? Sa le dam siguranta ca nu suntem aceiasi politicieni care isi vad doar de agenda proprie pe buzunarul cetatenilor.

Cat de tare i-a afectat imaginea scandalul casei din Mihaileanu? S-a spus ca daca subiectul aparea in campania electorala, Basescu nu mai ajungea presedinte...
Nu voi spune ce cred eu, voi spune ce scrie in scrisori. Ce i-a uimit cel mai mult pe oameni era informatia ca presedintele ar fi avut 780.000 de euro sa-si cumpere o casa. O casa care nu era casa presedintelui, ci un apartament intr-un imobil cu alte zece apartamente. Apoi dupa ce am raspuns fiecaruia, pana la urma oamenii spuneau: ok, s-ar putea sa fie acolo o neregula, dar noi nu am votat sfantul Basescu, am votat omul Basescu. Si l-am votat sa faca ceea ce a spus ca face.

Dar nu sunt si oameni care spun ca Basescu si-a luat ca primar un etaj intr-o vila cu doar 19.000 de euro?
Cu siguranta ca exista, dar e ca la sondaj: te uiti la procent.

Ce-l sfatuiti in privinta vestitei suvite?
Eu nu-l sfatuiesc absolut nimic, pentru ca nu mi se pare ca aici este marea problema a presedintelui. Inteleg sa discut cu presedintele lucruri mult mai serioase decat suvita. Pana la urma e chiar decizia lui si, atat timp cat nu m-a intrebat, nici nu ma bag ca musca in lapte. In timpul campaniei, ne-am pus problema practic: era toamna, batea vantul, ploaie, mitinguri. Dar presedintele si-a asumat suvita, se descurca cu ea, nu trebuie sa insistam.

Iata ca nu se descurca cu ea atat timp cat la Tony Blair a oferit un spectacol.
Da, la Tony Blair intr-adevar s-a intamplat. Dar acum nici nu o sa stau sa intreb daca e vant intr-o capitala sau nu. S-a intamplat, asta e, a fost speculata pe masura.

Dar va ocupati de look-ul lui, acum ca a trecut la o tinuta oficiala?
Da, dar nu se consulta doar cu mine. I-am schimbat, de exemplu, nodul la cravata, pentru ca am descoperit noi intr-un final ca nodul pe care si-l face presedintele era un nod care usor il dezavantaja: lasa mereu impresia aia de cas. Ne mai intreaba: cravata asta e potrivita la costum? Dar foarte rar mi se intampla sa fiu nevoita sa-i sugerez sa isi schimbe cravata. Tine si de gust. Mi-e imi place, de exemplu, combinatia cravata galbena-camasa albastra. E, cred ca imi va fi foarte greu sa il conving pe presedinte sa poarte cravata galbena.

Dar de cumparat cine i le cumpara?
Cred ca si le cumpara impreuna cu doamna Maria.

Cum ati gasit Cotroceniul cand ati preluat mandatul?
Va spun sincer, Cotroceniul are un aer de gospodarie comunala. De la holurile cu draperiile astea foarte grele, care tin praf, pana la incaperile care erau pur si simplu neingrijite. Cred ca ar trebui inchis pentru o bucata de timp si zugravit in totalitate. Daca va uitati atent, veti vedea ca peretii sunt realmente patati. Cred ca aici nu s-a investit in mod real mai nimic in 15 ani. Pe dulapurile de tabla inca mai scrie PCR cu vopsea rosie. De dinafara vazut, Palatul are foarte multa personalitate, ca arhitectura, dar in interior mie nu mi se pare o cladire foarte calda. Daca nu esti atent, s-ar putea chiar sa te acresti cu timpul.

Fara computere

Dar functionalitatea?
O, Doamne! E destul de greu de inteles ca la departamentul juridic nu era calculator, ca la economic nu exista calculator, retea... Existau extrem de putine birouri care sa aiba calculatoare. Sunt niste programe vechi, din 1997-1998... Unii dintre noi ne-am adus laptopurile de acasa, am incercat sa ne instalam programe mai noi, chiar si partea de consumabile ne-am adus-o noi.

Adica sta asa rau cu banii Administratia Prezidentiala?
Nu stiu daca sta rau cu banii, dar, in momentul in care ceri un top de hartie, stai 20-30 de zile pana cand se face aprovizionarea... Acum sa nu inteleaga cineva ca as vrea aici un dezmat. Dar nu mi se pare normal ca pentru a scoate ceva la imprimanta sa ajungi sa te imprumuti de la colegii de la alte depatamente, iar la sfarsitul lunii sa iti spuna: ai o datorie. Probabil ca nu exista o asemenea nevoie inainte.

S-au iscat multe speculatii legate de colaboratoarele lui Traian Basescu. Au note comune: primarie, blonde... Cum va impacati cu aceasta speculatie?
In momentul in care iei o decizie sa accepti propunerea presedintelui sa lucrezi cu el, accepti sa lucrezi intr-o echipa. Si sunt extrem de constienta de acest lucru. Important este ca traseul meu sa infirme, nu sa confirme speculatiile.

Ce l-ati sfatuit pe presedinte in momentul in care a adus-o la Palat pe Elena Udrea? Presa acuzase o relatie mai mult decat profesionala intre ei…
Personal, nu o cunosteam pe Elena Udrea. Dar nu-l cunosteam nici pe dl Plesu, decat din carti, nici pe Renate Weber, decat ca reprezentant al societatii civile. Daca presedintele considera ca Elena Udrea este un colaborator foarte loial, onest, capabil, inseamna ca asa este.

A intervenit presedintele in conflictul dintre Ilie Botos si ministrul Macovei?
Asta e o intoxicare. Nu numai ca nu a intervenit, dar pot garanta ca doamna Macovei are toata sustinerea presedintelui.

Au fost la Cotroceni in aceeasi zi, in plin conflict.
Sunt mai multe persoane care vin in aceeasi zi la Cotroceni. Eu nu stiu daca erau sau nu in conflict, dar daca cineva incearca sa spuna ca presedintele a intervenit luand partea cuiva e complet fals.

Care e cea mai mare reusita a primelor luni?
Cel mai important lucru pe care il face presedintele, dar care isi va arata roadele ceva mai incolo, este incercarea de a repozitiona Romania. La reuniunea Consiliului Nord-Atlantic de la Bruxelles, discursul lui a fost un punct de reper pentru ceea ce a urmat. Toti ceilalti sefi de stat s-au referit la ce spusese presedintele Basescu: "Asa cum spune presedintele Basescu..." sau "Presedintele Basescu a ridicat o problema depre care as vrea sa discut". Presedintele Bush, in momentul in care s-a terminat interventia, a spus: "Good job". Realmente m-am simtit foarte mandra pentru ca a vorbit despre Romania altfel decat ca sta la usa sa intre in Uniunea Europeana. Recent, presedintele Poloniei declara ca Polonia e foarte interesata de conflictul din Transnistria si ca trebuie sa se implice in integrarea Moldovei in Uniunea Europeana. E clar ca presedintele Basescu a ridicat niste probleme, iar tarile din jur si marile puteri dintr-o data sunt atente la problemele ridicate de presedinte.

A fost lucrul bun. Lucrul rau? Eroarea?
Chiar daca mi-ar placea sa spun ca nu e asa, povestea cu casa ne-a creat unele probleme. Nu as spune deficit de imagine, dar unii oameni au fost dezamagiti.
×
Subiecte în articol: special basescu casa preşedintele