x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Prediabetul crește alarmant riscul de atac de cord la tineri

Prediabetul crește alarmant riscul de atac de cord la tineri

de Monica Cosac    |    14 Iun 2022   •   07:20
Prediabetul crește alarmant riscul de atac de cord la tineri

​​​​​​​Aproximativ unul din 10 români suferă de diabet și mai mult de trei din 10 au prediabet, o creștere ușoară a glicemiei pe care majoritatea covârșitoare a oamenilor o ignoră.

Cercetătorii au descoperit însă că există o legătură puternică între această etapă precursoare a diabetului și infarctul miocardic. Concret, persoanele cu prediabet au un risc cu 25% mai mare de a face un atac de cord comparativ cu oamenii cu glicemia normală, arată un studiu recent. O altă cercetare relevă că acest risc este chiar mai ridicat în rândul adulților tineri. 

Noi dovezi descoperite de oamenii de știință arată că prediabetul este un puternic factor de risc independent pentru infarctul miocardic, potrivit unui studiu prezentat, în acest weekend, la reuniunea anuală a Societății Americane de Endocrinologie.

Prediabetul este o condiție medicală în care nivelul de zahăr din sânge este mai mare decât în mod normal, dar nu suficient de mare pentru a fi considerat diabet. Conform medicilor, persoanele cu prediabet sunt mai predispuse să dezvolte diabet, însă în lipsa unui diagnostic, majoritatea oamenilor nu iau nicio măsură de control al glicemiei.

Este știut faptul că diabetul zaharat poate provoca alte probleme grave de sănătate, inclusiv probleme renale, AVC și atac de cord, dar o legătură între prediabet și problemele cardiace nu a fost bine stabilită, până acum. Concret, cercetătorii au analizat datele a 1,79 milioane de pacienți spitalizați după ce au suferit un atac de cord, iar 1% dintre aceștia au avut prediabet. După ajustarea datelor în funcție de factorii de risc pentru boli de inimă, inclusiv vârstă, sex, rasă, istoricul familial de atac de cord, hipertensiune arterială, colesterol ridicat, diabet, fumat și obezitate, prediabetul a fost asociat cu un risc cu 25%mai ridicat pentru un atac de cord, comparativ cu pacienții fără prediabet, scrie medicalxpress.com.

Risc dublu de bypass cardiac

De asemenea, pacienții cu prediabet au avut cu 45% risc mai mare să fie supuși unei intervenții coronariene percutane (procedură standard de urgență în cazul infarctului miocardic, pentru deblocarea vaselor de sânge blocate) și un risc aproape dublu de a avea o intervenție chirurgicală de bypass cardiac.

Dr. Kavin Raj, autorul principal al studiului, spune că noile cercetări indică faptul că trebuie să se pună accentul pe gestionarea prediabetului – o afecțiune care este reversibilă, nu doar a diabetului, care nu mai poate fi vindecat. Potrivit acestuia, este necesară depistarea și intervenția precoce în cazul prediabetului - prin modificări ale stilului de viață și/sau medicamente - pentru a reduce riscul de evenimente cardiovasculare.

Trebuie precizat că prediabetul este definit ca reprezentând o valoare glicemică pe nemâncate cuprinsă între 100-125mg/dl. 

„Pe baza descoperirilor din acest studiu, încurajăm pe oricine să facă schimbări în stilul de viață, să urmeze o dietă sănătoasă și să facă exerciții fizice în mod regulat, timp de cel puțin 150 de minute în fiecare săptămână, în special pacienții cu prediabet, pentru a reduce riscul de atac de cord“, a declarat Dr. Kavin Raj. 

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea normală a glicemiei la adulți este cuprinsă între 70 și 100 mg/dl, dacă este măsurată dimineața, pe nemâncate, și între 101 și 140 mg/dl la 2 ore după masă (postprandial).

Aproape 8 milioane de tineri americani, internați pentru infarct în 2018

Și Asociația Americană a Inimii a avertizat, la întâlnirea anuală din luna mai, că tineri cu niveluri mai mari de zahăr din sânge decât cele normale au fost mai predispuși să fie spitalizați pentru atac de cord în comparație cu colegii lor cu glicemii normale. 

„În rândul celor cu prediabet, incidența atacului de cord a fost de 2,15% față de 0,3% la adulții tineri cu niveluri normale de zahăr din sânge”, este una dintre concluziile unei cercetări în care au fost analizate fișele de sănătate a peste 7,8 milioane de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 44 de ani internați pentru infarct în 2018.

Potrivit Institutelor Naționale de Sănătate din SUA, aproximativ 88 de milioane de adulți au prediabet - ceea ce reprezintă mai mult de o treime dintre adulții din SUA – iar aproape 29 de milioane dintre aceștia au vârste cuprinse între 18 și 44 de ani.


 

×