x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Pregatiri - Febra cumparaturilor

Pregatiri - Febra cumparaturilor

de Florina Zainescu    |    21 Apr 2006   •   00:00
Pregatiri - Febra cumparaturilor
PASTI
Indiferent de cati bani au in buzunare, romanii fac eforturi pentru a pune cat mai multe bucate pe masa de Pasti. Apetitul lor pentru cumparaturi face ca incasarile comerciantilor sa creasca precum voinicul din poveste.

Saptamana Patimilor nu mai este doar o perioada de purificare spirituala, ci si o goana nebuna dupa cele trebuincioase pentru masa pascala. Gospodine in cautare de carne de miel, cozonaci, pasca, oua, ceapa si usturoi verde, vin rosu si cadouri "de la iepuras" au luat cu asalt supermarketurile si pietele.

NERVI. Cumparaturile la supermarket sau hipermarket au devenit o adevarata aventura. Cozi kilometrice la case, aglomeratie printre rafturile cu produse, carucioare care te izbesc sau te calca pe picioare, nervi intinsi la maximum. "Domnule, daca nu stii sa conduci caruciorul ar trebui sa-ti iei un cos", l-a apostrofat un tinerel pe cel care i-a taiat calea si i-a ciocnit "masina". Si de aici pana la o cearta in toata regula, cu injurii si chiar amenintari cu bataia, nu a mai fost decat un pas. Spre disperarea sotiilor care incercau sa-i potoleasca pe cei doi cocosi. Cu toate acestea, majoritatea bucurestenilor prefera sa mearga in aceste magazine, pentru ca pot sa ia tot ce le trebuie dintr-un singur loc.

ABUNDENTA. Preturile? Parca putin mai mari decat anul trecut, dar traditia e traditie si Pasti fara miel, oua vopsite, cozonaci si vin nu se poate, imi spune o doamna care cotrobaia cu spor prin frigiderul cu miei - 15-17 lei noi kilogramul. Pentru un cofrag cu 30 de oua mai scoti din buzunar inca 6-8 lei noi. Mai sunt si oua deja vopsite, dar la un pret de 8-9 lei caserola cu 10 bucati nu se inghesuie prea multi sa le achizitioneze. Si la cozonaci, oferta e mare. Unul mai ieftin costa vreo 3 lei noi, in timp ce un panetone cu ciocolata ajunge la peste 10 lei noi.

Doua milioane, trei milioane, patru, zece milioane, fiecare cumpara dupa cat ii permite portofelul. Ba chiar se intampla ca socoteala de la casa de marcat sa nu se mai potriveasca cu cea de acasa, astfel incat cei prinsi pe picior gresit trebuie sa renunte la o parte din produse. De obicei, la obiecte pentru casa, jucarii sau dulciuri, spre disperarea celor mici. "Si sa-i mai crezi pe bucuresteni cand se plang ca n-au bani", comenteaza o doamna langa mine.

VANZARI. "Cele mai cautate sunt cofrajele cu 30 de oua, vopseaua de oua, fructele, in special bananele si compotul de ananas, carnea, vinul, dar si produsele de post", ne-a declarat Andreea Mihai, director de comunicare la Carrefour. Ea a spus ca vanzarile cresc in aceasta perioada cu 35% fata de o perioada obisnuita. Asta in conditiile in care oricum anul acesta vanzarile au crescut cu 20% comparativ cu primele luni ale anului trecut.

MIEI VII
Si in piete este destul de mare agitatie. Mii de "sacose" se foiesc incoace si incolo, atrase in special de verdeturile si legumele oferite de tarani. Precupetele te trag de maneca si te imbie cu ceapa si usturoi verde - 1 leu legatura, salata cu 0,8-1 leu capatana, ridichi "uriase", leustean sau patrunjel. Pentru miel, multi bucuresteni s-au dus pana in piata Aparatorii Patriei. Motivul? Aici, carlanii se taie sub ochii tai. "Stiu sigur ca-i proaspat. Nu ma duc in alta parte, sa-mi vanda aia un caine pe post de miel", imi explica o batranica. Mieii au certificate de sanatate si se mai si ieftinesc o data cu apropierea Pastilor. "Ieri (n.r. - marti) vindeam cu 15 lei kilogramul, iar acu’ ii dau cu 14 lei kilogramul", se lauda un negustor.

Ce cadouri primim

PENTRU MICUTI. Parintii cauta deserturi inedite
Pe langa cumpararea celor trebuincioase pentru masa de Pasti, romanul trebuie sa cumpere si cadourile de iepuras. Cea mai mare "bataie" este pe figurinele de ciocolata - pui, iepurasi sau oua. Si cum oferta este vasta, alegerea este dificila. Copii, tatici, bunici si mamici cerceteaza cu atentie fiecare ciocolatica. Ce sa aleaga? Un iepuras micut sau unul mai mare, unul simplu sau un iepuras fotbalist. Un puisor micut sau o gaina cu cardul de pui dupa ea. Copiii tanjesc dupa firurinele mari… cat mai mari, dar de cele mai multe ori trebuie sa se multumeasca cu unele mai mici. In functie de dimensiuni, producator si locul de achizitie, pentru o astfel de surpriza dulce trebuie sa scoti din buzunar intre un leu si 20 de lei noi. Ceva mai costisitoare, dar mult mai bine primite sunt jucariile. Iar la mare moda sunt masinutele teleghidate, papusile Barbie si roboteii ce reprezinta personaje din desene animate. In functie de gusturile copilului si de "dimensiunile" portofelului, parintii "iepurasi" cheltuiesc intre 10 lei noi si 100 de lei noi pe cadou.

HAINE NOI. Foarte cautate sunt si articolele de incaltaminte si imbracaminte, mai ales ca traditia cere sa intampini sarbatoarea Invierii Domnului in straie noi. Insa putini isi permit sa cumpere un intreg "trusou" pentru fiecare din membrii familiei, asa cum se facea pe vremuri, dar pentru o bluza, o fusta, o pereche de pantaloni sau de pantofi se gasesc bani. Astfel se mai adauga niste cheltuieli: cel putin 10-20 de lei pe un tricou sau o fusta si vreo 20-30 de lei pe o pereche de incaltari. Asta daca te multumesti cu marfuri ieftine. Altfel "ceva-ul" nou de Pasti te sare bine de 100 de lei noi.

Pe lista de cadouri trebuie trecuti si prietenii, rudele sau nasii, daca treceti pe la ei de sarbatori. O cutie de bomboane, un cozonac si o sticla de vin bun, si mai scoateti din buzunar inca 20-30 de lei noi.

CADOURI PE INTERNET
Daca nu aveti timp sau chef sa alergati prin magazine in cautare de cadouri, puteti sa le faceti o surpriza celor dragi sau partenerilor de afaceri cu ajutorul magazinelor virtuale. Este de ajuns sa dati o cautare pe internet cu "cadouri de Pasti" si cu siguranta veti gasi ceva pe gustul dumneavoastra. Iar cadoul poate fi livrat direct destinatarului. De exemplu, un cos cu doua sticle de vin si un munte de dulciuri asortate costa 100-180 de lei noi. Pentru cei mici se pot cumpara, pe langa dulciuri, si CD-uri cu povesti speciale de Pasti, contra unei sume de 15-20 de lei noi.
×
Subiecte în articol: special pasti