x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Premiera in cazul ostaticilor: Dialog prin mass-media: autoritati-teroristi

Premiera in cazul ostaticilor: Dialog prin mass-media: autoritati-teroristi

27 Apr 2005   •   00:00

Autoritatile statului au decis ieri, cu doar cateva ore inaintea expirarii ultimatumului dat de grupul care ii detine pe jurnalistii romani rapiti in Irak, sa aleaga mass-media drept cale de comunicare cu acestia, comenteaza Mediafax.

MIJLOC. Autoritatile au ales presa ca mijloc de comunicare cu rapitorii celor trei ziaristi
De la declansarea crizei jurnalistilor romani rapiti in Irak la 28 martie, este pentru prima data cand autoritatile romane aleg aceasta cale de comunicare cu teroristii, dupa ce mult timp au cerut presei sa fie rezervata in reflectarea evolutiilor crizei.

Cererea adresata grupului care ii detine pe cei trei ziaristi - de a prelungi cel de-al doilea ultimatum de o zi - a fost facuta printr-un comunicat al Departamentului de Comunicare Publica al Presedintiei. Nu se precizeaza cine a luat aceasta decizie si nici de ce a fost aleasa aceasta cale de comunicare. In plus, disonant, comunicatul recomanda cetatenilor romani sa nu se deplaseze in Irak, avand in vedere riscurile la care se expun, recomandare uzuala a MAE, utilizata in general in situatii conflictuale grave, dar care nu are nici o legatura cu cazul specific al ziaristilor rapiti.

INTERPRETARE. Modalitatea aleasa sugereaza insa ca grupul care ii detine pe ostatici urmareste mass-media din Romania. De altfel, aceasta atitudine a fost vizibila chiar marti, cand mesajul audio al grupului care ii detine pe ziaristi a fost trimis presei din Romania, iar ultimatumul si caseta video au ajuns la Al-Jazeera, de unde au fost preluate de presa romana. Unul dintre liderii comunitatii arabe din Romania, intors din Irak, avertiza inca de duminica asupra faptului ca in aceasta tara pot fi urmarite posturile publice de televiziune din Romania si ca in permanenta sunt traduse mesajele venite de aici.

PREMIERA. Pe de alta parte, solicitarea autoritatilor romane de prelungire a ultimatumului nu face referire la vreun viitor termen, lasand, se pare, la latitudinea teroristilor sa anunte un nou termen, probabil tot prin intermediul presei, daca vor accepta cererea. Aceasta practica - utilizata in premiera - este cu atat mai surprinzatoare cu cat, dupa lansarea primului ultimatum, Presedintia a anuntat ca acesta a fost de fapt un mesaj de recunoastere solicitat de autoritatile romane si ca a transmis, la randul sau, un mesaj grupului care ii detine pe ziaristii romani, fara a preciza care a fost acesta. Este posibil insa ca, in paralel cu solicitarea exprimata prin mass-media, sa existe in continuare contacte si discutii intre autoritati si gruparea respectiva, dar despre care sa nu se vorbeasca public.

Prin comunicat, autoritatile romane solicita, de asemenea, Consiliului Inteleptilor Musulmani din Irak (Hayat Al Ulema al Muslimin al-Iraki) implicarea in eforturile de eliberare a ostaticilor romani, "inclusiv prin initierea de negocieri". Aceasta grupare foarte respectata a clericilor musulmani, care a mai intermediat negocieri in cazul rapirilor, ar fi trebuit sa fie deja angrenata in discutiile cu grupul care ii tine ostatici pe ziaristii romani si pe insotitorul lor, si nu la aproape o luna de la rapire. Presa si mediile diplomatice au relatat ca aceasta grupare s-ar fi intalnit deja cu ambasadorul Romaniei la Bagdad, ceea ce ar fi in contradictie cu comunicatul Presedintiei.

SPERANTA. Desi mesajele transmise prin mass-media in ultimele zile de teroristi sunt dramatice, mai exista un singur element care ar putea sugera ca inca nu se pune problema executarii ostaticilor: sunt afirmatiile presedintelui Traian Basescu, de vineri seara, facute in fata Palatului Cotroceni familiilor si colegilor celor trei jurnalisti. Basescu promitea atunci ca, daca se va iesi din "tipicul" unor negocieri, va anunta public acest lucru. "Vom evita criza maxima. Obiectivul este sa-i scoatem in modalitatile clasice", a spus Traian Basescu, dupa anuntarea primului ultimatum la Al-Jazeera. Dar, pana acum, asa ceva nu s-a intamplat sau presedintele a ales tacerea chiar si in al doisprezecelea ceas, conchide Mediafax.
×
Subiecte în articol: eveniment