x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Presedintia cere gruparii rapitorilor mai mult timp

Presedintia cere gruparii rapitorilor mai mult timp

27 Apr 2005   •   00:00

Presedintele Traian Basescu a convocat ieri, la ora 14:00, Consiliul Suprem de Aparare al Tarii (CSAT). Primul venit, ministrul de Interne, Vasile Blaga, a explicat ca reuniunea CSAT are loc ca urmare a solicitarii Parlamentului de a fi analizata situatia ziaristilor rapiti in Irak.

COMANDANTUL. Presedintele Traian Basescu este si presedintele Consiliului Suprem de Aparare a Tarii
In urma sedintei, Administratia Prezidentiala a emis un comunicat de presa fara referire la CSAT in care gruparii care ii detine pe cei trei jurnalisti romani i se solicita prelungirea termenului-limita acordat. De asemenea, autoritatile romane solicita Consiliului Inteleptilor Musulmani din Irak implicarea in eforturile de eliberare a ostaticilor romani, inclusiv prin initierea de negocieri. Ceea ce confirma informatiile pe care ziaristii le detineau ieri, cum ca negocierile dintre autoritatile romane si gruparea terorista au fost sistate. Autoritatile romane mai cer tuturor cetatenilor romani sa nu se mai deplaseze in Irak, avand in vedere riscurile la care se expun. Consiliul Inteleptilor Musulmani este o grupare civica formata din intelectuali sunniti. Cu toate ca se opun prezentei americane in Irak, membrii "Hayat al Ullema" sunt socotiti moderati. Scopul lor declarat este cultural-social, ei ocupandu-se cu dotarea scolilor, dar si cu dezvaluirea unor abuzuri ale autoritatilor americane si irakiene. Ei s-au mai implicat se pare si in medierea unor contacte cu gruparile fundamentalist-teroriste si cand au avut loc alte rapiri.

COMPONENTA. Presedintele Traian Basescu este si presedintele CSAT. El este secondat de premierul Calin Popescu Tariceanu, care indeplineste functia de vicepresedinte al CSAT. Membrii CSAT sunt: ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, ministrul Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, ministrul Justitiei, Monica Macovei, ministrul Economiei, Codrut Seres, ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu, directorul SRI, Radu Timofte, directorul SIE, Gheorghe Fulga, seful Statului Major General, generalul Eugen Badalan, si consilierul prezidential pentru securitate nationala. Cum aceasta functie este vacanta, consilierul de stat la Departamentul Securitatii Nationale, Constantin Degeratu, participa la intrunirea CSAT. (Oana Stancu, Razvan Belciuganu, Toma Roman Jr)

×
Subiecte în articol: eveniment