x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Președinția confirmă, oficial, că i-a tăiat lui Petrov indemnizația specială și că i-a dat afară consilierul

Președinția confirmă, oficial, că i-a tăiat lui Petrov indemnizația specială și că i-a dat afară consilierul

de Ion Alexandru    |    12 Apr 2022   •   07:15
Președinția confirmă, oficial, că i-a tăiat lui Petrov indemnizația specială și că i-a dat afară consilierul

Administrația Prezidențială a confirmat, prin intermediul unui răspuns scris, transmis Grupului pentru Investigații Politice (GIP), că Traian Băsescu a rămas fără indemnizația de fost președinte, dar și fără consilierul plătit de Palatul Cotroceni, pentru cabinetul său de lucru.

Ambele tăieri au fost operate, prin ordin al Administrației Prezidențiale, în 23 martie 2022, ca urmare a deciziei definitive a ÎCCJ, prin care Băsescu a fost declarat turnător la Securitate.

„Administrația Prezidențială i-a retras lui Băsescu indemnizația lunară (de 75% din cea pe care o primește președintele în funcție). De asemenea, a fost întrerupt contractul de muncă al consilierului lui Băsescu care era plătit de Administrația Prezidențială”, a anunțat, ieri, Mugur Ciuvică, președintele Grupului pentru Investigații Politice.

În 28 martie 2022, GIP a solicitat Administrației Prezidențiale informații referitoare la demersurile făcute de instituție pentru ca Traian Băsescu să nu mai beneficieze de drepturile stabilite de lege pentru foștii șefi de stat. 

Delatorii, excluși de la privilegii

Reamintim că, potrivit Legii nr. 406/2001, persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată preşedintelui României în exerciţiu, precum și de serviciile a două persoane încadrate la Administrația Prezidențială, una cu un post de consilier, cealaltă cu un post de secretar. Însă, „nu beneficiază de prevederile prezentei legi (…) persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”.

La finalul săptămânii trecute, Administrația Prezidențială a informat GIP că „prin act administrativ intern, s-a dispus că, începând cu data de 23.03.2022, domnul Traian Băsescu nu mai beneficiază de indemnizația stabilită în temeiul art. 2 lit. B) din Legea nr. 406/2001, respectiv «o indemnizație lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizația acordată Președintelui României în exercițiu»”.

I-au luat tot

Președinția mai precizează că, în cadrul instituției a fost angajată o singură persoană pe funcția de consilier la cabinetul fostului președinte Băsescu. „Persoanei respective, prin act administrativ intern, i-a încetat contractul individual de muncă, începând cu data de 23.03.2022”. Instituția prezidențială invocă un articol din Codul Muncii conform căruia respectivului consilier i-a expirat contractul individual de muncă, încheiat pe perioadă determinată.

În urma sentinței definitive referitoare la colaborarea sa cu Securitatea, Traian Băsescu a pierdut și celelalte drepturi de care beneficia în calitate de fost președinte. Serviciul de Protecție și Pază (SPP) i-a retras paza, protecția și autoturismul asigurate de instituție, iar RA-APPS i-a comunicat că trebuie să părăsească în termen de 60 de zile vila de protocol în care locuiește.

Surpriza din declarațiile de avere, devoalată de „Jurnalul”

„Jurnalul” a dezvăluit, luna trecută, că, potrivit declarației de avere pe care Băsescu a depus-o în 14 iunie 2021, acesta a încasat, în anul fiscal anterior depunerii acestui document, o indemnizație de la Administrația Prezidențială în cuantum de 202.176 de lei pe an.

În mod paradoxal, președintele Klaus Iohannis, care a completat, la rândul său, o declarație de avere în data de 6 iunie 2021, menționa că a încasat, în aceeași perioadă fiscală, o indemnizație de 178.391 de lei. Cu peste 36.000 de lei mai puțin decât Băsescu.

×