x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Prizonier fără voie la Montreal

Prizonier fără voie la Montreal

de Andrei Badin    |    23 Mai 2008   •   00:00
Prizonier fără voie la Montreal

O DRAMĂ ROMÂNEASCĂ IMPRESIONEAZĂ CANADA
Un cetăţean român stă de patru luni într-un spital din Montreal ignorat de autorităţile de la Bucureşti. Drama lui a impresionat însă Canada. Oficialităţi, oameni simpli români şi canadieni încearcă să îl readucă în România. O poveste ireală pentru România secolului XXI care ne dovedeşte distanţa la care sîntem de lumea civilizată.



O DRAMĂ ROMÂNEASCĂ IMPRESIONEAZĂ CANADA
Un cetăţean român stă de patru luni într-un spital din Montreal ignorat de autorităţile de la Bucureşti. Drama lui a impresionat însă Canada. Oficialităţi, oameni simpli români şi canadieni încearcă să îl readucă în România. O poveste ireală pentru România secolului XXI care ne dovedeşte distanţa la care sîntem de lumea civilizată.

Un alt fel de caz Crulic. Un caz care a devenit celebru datorită implicării televiziunii canadiene şi a românilor de dincolo de Ocean. O poveste care ar trebui să îi facă pe unii funcţionari ai statului român să-şi prezinte demisia.

TREI ANI PENTRU 10.000 DE KILOMETRI. Cristian Dumitru Mărginean, domiciliat în Suceava, a ajuns în Canada, la Montreal, pe 13 noiembrie anul trecut. Dorea să-şi vadă fiica, ginerele şi cele două nepoţele, dintre care pe cea mai mică nu o văzuse niciodată deoarece aceasta s-a născut în ţara frunzei de arţar. Fiica sa, Ioana Mărginean Huţanu, ne povesteşte că tatăl său avea cea mai fierbinte dorinţă ca să ajungă să-şi vadă rudele din Canada. A visat acest lucru trei ani, timp în care a strîns dolar peste dolar pentru a face călătoria vieţii, deoarece rudele din Canada nu aveau încă un nivel de trai care să le permită să economisească bani pentru achitarea mult-visatului bilet de avion Bucureşti – Montreal. Într-un final, într-o dimineaţă friguroasă din noiembrie anul trecut, după o noapte de mers cu trenul din Moldova, a mai trebuit să reziste şi unui zbor care împreună cu escalele s-a apropiat de 20 de ore. O zi din viaţă pentru a-şi vedea familia ajunsă în Canada. Ca mulţi, mulţi alţii de vîrsta lui, bunicii micilor români din Canada, care îşi împart bătrîneţea între România şi ţara frunzei de arţar. Ioana spune că bucuria bătrînului a fost fără margini, nu în ultimul rînd deoarece şi-a revăzut familia şi a putut să-şi ia în braţe nepoţica pe care nu o văzuse decît în fotografii. "În luna decembrie l-am sărbătorit la 65 de ani, după care ne-a rugat să-i schimbăm biletul de întoarcere pentru că am avut o iarnă tare grea şi umedă aici, în Montreal‘‘, îşi reaminteşte Ioana.


COŞMARUL. "Noi eram plecaţi toată ziua la serviciu şi copiii la şcoală, respectiv la grădiniţă. La sfîrşiturile de săptămînă încercam să profităm din plin toţi împreună. A avut ocazia să vadă că sîntem înconjuraţi de prieteni adevăraţi şi avem o comunitate frumoasă de români. Toată această bucurie s-a transformat în coşmar‘‘, ne spune Ioana Huţanu. 22 ianuarie: ziua cînd avea biletul de întoarcere în România. Totul era pregătit pentru plecare. "Noi am mers la serviciu, ca de obicei. Am vorbit cu el la telefon şi era foarte binedispus, urmînd să ajungem eu şi soţul la 3 după-amiază acasă ca să-l luăm, iar apoi să luăm copiii şi să mergem cu toţii la aeroport.‘‘ Ioana şi soţul său au avut un şoc însă cînd au ajuns acasă. "Cînd am intrat în casă l-am găsit pe jos, în semicomă. Respira sacadat, avea ochii închişi, dinţii încleştaţi, dar se mişca încercînd să ne arate mîna pe care avea deja cele 2 ceasuri cu ora României şi ora Canadei’‘‘, îşi readuce Ioana aminte momentele de groază prin care a trecut. Diagnosticul: accident cerebral hemoragic. Anterior, bătrînul avusese probleme de sănătate, dar le rezolvase.


2.000 de EURO PE ZI. Medicii l-au reanimat imediat şi au spus că poate fi vorba de cîteva zile de spitalizare sau de cîteva luni. Nu puteau să facă un pronostic precis. Ioana şi familia ei erau în stare de şoc. Nu realizau ce se întîmplă. Au trecut patru luni de atunci. "Financiar situaţia este tragică. Fiecare zi de spitalizare costă 3.321 (n.r. – echivalentul a 2.000 de euro) dolari, el avînd o asigurare de 10.000 de euro, ceea ce ajunge pentru 4-5 zile de spitalizare. La acestea se adaugă costurile pentru tratament, analize şi onorarii pentru medicii care l-au îngrijit. Nu am puterea să mă gîndesc momentan la această situaţie‘‘, spune Ioana. Din februarie, soţul Ioanei a început o şcoală la care a fost acceptat cu luni în urmă şi nu putea cere amînarea ei. De atunci, Ioana a rămas singura salariată din casă. După două luni de terapie intermediară, tatăl Ioanei ar fi putut fi transferat la un spital din Iaşi, dar nu s-au găsit fondurile necesare. Transportul unui pacient pe targă costă în jur de 45.000 de dolari canadieni. Mai este şi varianta transferului cu un zbor medical, care costă 80.000 de dolari. Români şi canadieni s-au solidarizat acum pentru ca Dumitru Mărginean să revină acasă.


SOLIDARITATE ROMÂNEASCĂ ŞI CANADIANĂ. Din momentul în care familia Ioanei şi-a dat seama că singura soluţie este transferul la spitalul din Iaşi s-a creat o solidaritate de care comunitatea românească din Canada ar trebui să fie mîndră, în ciuda acuzaţiilor de dezbinare despre care vorbesc unii sau alţii. "Nişte prieteni ne-au propus să facă un apel umanitar pe care să-l trimită prin mail tuturor prietenilor lor. Şi aşa a început o adevărată campanie de strîngere de fonduri pentru tatăl meu. Este incredibil cum primim zilnic mesaje de încurajare şi ajutor financiar din toată Canada. Toată comunitatea română a fost impresionată de necazul nostru. Am reuşit să strîngem pînă în prezent în jur de 34.500 de dolari canadieni din donaţii de 10, 25, 50, 100, 500, 1.000 şi chiar 2.000 de dolari. Am avut chiar şi un cec de 5.000 de dolari de la un canadian‘‘, ne spune Ioana, căreia i-a apărut un pic zîmbetul pe buze. Mai trebuie însă circa 10.000-15.000 de dolari canadieni. Cazul a devenit celebru şi datorită televiziunii canadiene, care l-a mediatizat.


IGNORANŢĂ ŞI INDIFERENŢĂ LA BUCUREŞTI. Dacă românii din Canada s-au solidarizat exemplar în acest caz, nu acelaşi lucru se poate spune despre autorităţile de la Bucureşti. "Consulul general al României la Montreal, Bogdan Bucur, m-a sprijinit cu trimiterea unui fax către Ministerul de Externe de la Bucureşti care m-a refuzat politicos, deci nu m-am putut baza pe nici un ajutor din România. Au fost români care în numele nostru au trimis mesaje la ziare, la televiziunile din România, dar fără ecou‘‘, ne spune Ioana, vădit nemulţumită. Potrivit scrisorii de răspuns a Ministerului român de Externe, familia Huţanu era sfătuită să caute... sponsori. Din partea altor instituţii ale statului român nici măcar un răspuns nu s-a primit. Cînd a sunat la Ministerul Sănătăţii i s-a trîntit telefonul în nas cînd funcţionarul a aflat despre ce e vorba. Ar trebui spus că primul ministru al României are la dispoziţie un fond special de urgenţă din care, de fapt, în ultimii ani au fost sprijinite cazuri asemănătoare.


FĂRĂ AJUTOR
"Consulul general al României la Montreal, Bogdan Bucur, m-a sprijinit cu trimiterea unui fax către Ministerul de Externe de la Bucureşti, care m-a refuzat politicos, deci nu m-am putut baza pe nici un ajutor din România. Au fost români care în numele nostru au trimis mesaje la ziare, la televiziunile din România, dar fără ecou"
Ioana Huţanu Mărginean

MULŢUMIRI CANADA

"Este incredibil cum primim zilnic mesaje de încurajare şi ajutor financiar din toată Canada. Toată comunitatea română a fost impresionată de necazul nostru. Am reuşit să strîngem pînă în prezent în jur de 34.500 de dolari canadieni din donaţii de 10, 25, 50, 100, 500, 1.000 şi chiar 2.000 de dolari. Am avut chiar şi un cec de 5.000 de dolari de la un canadian. Sper ca tatăl meu să se reabiliteze şi să-i pot povesti despre unitatea românilor de peste Ocean. Avem zeci de scrisori şi mesaje pe email de încurajare din partea românilor. Toţi preoţii îl poartă în rugăciunile lor pentru a ajunge cu bine pe meleagurile natale. Nu ne pierdem speranţa că vom duce la bun sfîrşit ceea ce ne-am propus şi Dumnezeu ne va arăta calea de ieşire din această grea încercare. Cuvintele sînt de prisos să-mi pot arăta recunoştinţa faţă de toţi cei care sînt alături de noi, dar sper din tot sufletul ca să primească înzecit pentru fapta şi bunăvoinţa lor"
Ioana Huţanu Mărginean


Donaţii

Tel. 514-334-5139 (Ioana Mărginean Huţanu)
Cont 03221-5142427 deschis la Banque Royale (RBC)
Adresa: Ioana Huţanu 405 Boul Deguire app. 202 Saint-Laurent, QC H4N 1P9


×
Subiecte în articol: special romania dolari canada montreal huţanu hu