Dupa o lupta crancena cu un sistem care, timp de 12 ani, s-a pretins mai presus de greseala, Marcel Tundrea si-a recastigat libertatea. Condamnat pe nedrept - verdict dat de proba ADN - pentru un viol si o crima pe care nu le-a comis, Tundrea este inconjurat de simpatia consatenilor. Cei care nu au crezut nici un moment in nevinovatia sa continua sa se indoiasca de procedura prin care Marcel Tundrea a fost pus in libertate.
GABRIELA MLADIN
De cand s-a aflat ca
procurorul Ion Diaconescu a fost cel care l-a anchetat pe Marcel Tundrea, opinia publica l-a âsanctionat" pe anchetator. Mesajele transmise procurorului, prin dezbateri televizate sau chiar personal, l-au determinat pe Ion Diaconescu sa renunte la functia de purtator de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Gorj, desi fusese numit in acest post cu o luna si jumatate in urma. In momentul in care mai multe posturi de televiziune incercau, pe strada, sa-i ia un punct de vedere procurorului Diaconescu, o persoana aflata in trecere, s-a oprit si i-a strigat acestuia ca i-a produs un sentiment de scarba, scuipand in urma anchetatorului.
Variante oficiale
Procurorul Dumitru Bocsan, procurorul de sedinta in care instanta l-a pus in libertate pe Marcel Tundrea si purtator de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Gorj, a fost singurul care, ieri, a acordat presei declaratii oficiale in legatura cu acest controversat caz. âDeocamdata, nu se poate spune cu exactitate ca Marcel Tundrea este nevinovat. Exista si aceasta varianta, la fel cum exista si varianta ca adevaratul criminal sa fie liber. Trebuie sa fie efectuate cercetari, insa instanta a considerat ca nu poate gresi, in eventualitatea ca Tundrea este nevinovat, sa-l pastreze in stare de detentie", este declaratia lui Bocsan.
Cinism
Procurorul Ion Diaconescu, seful sectiei criminalistica a Parchetului din Gorj, era convins de faptul ca judecatorii nu-l vor declara nevinovat pe Marcel Tundrea si dintr-un motiv legat de procedura penala privind introducerea cailor de atac.
In urma cu doua saptamani, Diaconescu spunea: âProcurorul Mota a gresit atunci cand a interpretat cererea lui Tundrea ca o cerere de revizuire. Putea fi apreciata ca o cerere de recurs in anulare. Si procurorii de la Craiova mi-au dat dreptate si sunt sigur ca si cei de la Bucuresti vor ajunge la aceeasi concluzie. Sunt sigur ca si Inalta Curte de Casatie si Justitie nu va considera ca a fost vorba de o imprejurare noua, din cauza ca Tundrea nu si-a recunoscut niciodata vina".
Procurorul Diaconescu mai declara luna trecuta ca nu are mustrari de constiinta: âEu mi-am facut datoria si nu am de ce sa am mustrari de constiinta sau vreun motiv sa-mi cer scuze. Cartea mea de capatai este Codul de Procedura Penala, pe care nu l-am incalcat in nici un fel. Nici nu cred ca Tundrea va fi eliberat. Oricum, cererea de revizuire nu este procedurala", declara in urma cu doua saptamani Diaconescu.
Atitudinea procurorului Diaconescu lasa de dorit in conditiile in care a mai afirmat ca mai importanta pentru el este procedura penala decat nevinovatia unui om care zace in puscarie. Cat despre reglementarile internationale, procurorul Diaconescu a spus ca pentru el primeaza dreptul intern. âDaca in Bulgaria se pedepseste intr-un fel traversarea prin locuri nepermise, nu inseamna ca trebuie sa facem si noi la fel", si-a sustinut Diaconescu punctul de vedere.
Cumnatul primei victime, arestat pentru omor
Desi se credea ca in comuna nu vor mai fi probleme, avand in vedere ca marele âcriminal" Tundrea se afla dupa gratii, n-a fost asa. Dupa arestarea lui Marcel Tundrea, in comuna Pojogeni-Gorj au mai avut loc si alte crime. Victimele au fost tot femei, pe care criminalul le-a violat inainte de-a le omori.
In dimineata de 16 octombrie 1993, un locuitor din Pojogeni a anuntat ca Ecaterina Diaconescu, de 84 de ani, se afla in
casa, moarta. Politistii ajunsi la fata locului au gasit cadavrul batranei. Era dezbracata, arsa si cu multiple rani, iar pe gat se vedeau urme de sugrumare. Expertiza medicala a stabilit ca autorul ii sfartecase vaginul cu o scandura. Initial s-a crezut ca exista mai multi autori, pentru ca din casa batranei disparusera multe lucruri: vin, tuica, muraturi si cateva gaini care fusesera luate, dupa ce au fost taiate in curte. La o distanta de cativa metri de gospodaria batranei s-a gasit un sac alb de rafie si avea in el doua damigene si un borcan de muraturi.
Pentru ca Marcel Tundrea era deja dupa gratii, anchetatorii au cautat alt autor. Multi dintre cei pe care ii suspectau politistii aveau acoperire, ba nu se aflasera in comuna, ba fusesera cu mai multe persoane care confirmau acest lucru. Unul singur nu a avut nici un alibi, din cercul de suspecti, Gheorghe Dimitriu, lumea in sat ii spunea Gelu. Avea 32 de ani si domicilia in Hunedoara. El este cumnatul minorei Mioara Gherasie, cea pentru care Marcel Tundrea fusese condamnat la 25 de ani inchisoare. Gheorghe Dimitriu a primit aceeasi pedeapsa ca si Marcel Tundrea si chiar s-au intalnit in puscarie.
Mort incarcat cu doua crime
In 7 ianuarie 1994, in localitatea Pojogeni s-a petrecut alta crima. Marcel Tundrea se afla tot dupa gratii. Victima, Elena Chivulescu, gasita moarta tot in
locuinta sa. Raportul medico-legal a concluzionat ca moartea victimei a fost violenta, ca ea s-a datorat hemoragiei externe produsa in urma unor plagi taiate si penetrante de la nivelul regiunii abdominale si ca prezenta spermatozoizilor in vagin confirma consumarea unui raport sexual.
Autorul violului urmat de omor a fost declarat de anchetatori Arpad Majlat, din Targu-Secuiesc. El nu a fost prins niciodata de politisti. In 1997 a decedat in urma unei boli de plamani, intr-o locuinta din Targu-Jiu. Procurorii au fost nevoiti sa dispuna neinceperea urmaririi penale fata de Arpad Majlat, din motiv de deces, retinand doar fapta. Surse judiciare au precizat ca lui Arpad Majlat i s-ar mai fi pus in carca un dosar inregistrat initial cu âautor necunoscut". Este vorba despre o alta crima intamplata tot in Pojogeni. Autorul si-a violat victima initial.
Procurorului Mota i s-a interzis sa vorbeasca cu presa
Marcel Tundrea l-a vizitat ieri pe procurorul Gheorghe Mota, la Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj. Tundrea s-a dus sa-i multumeasca pentru ca a avut timp sa-si arunce ochii pe singura cerere de revizuire ajunsa in posesia sa. Mota i-a urat succes si i-a spus ca el si-a facut doar datoria.
Din cele 24 de cereri de revizuire, una singura a ajuns la procurorul Mota. El avut indrazneala sa afle daca Marcel Tundrea spune adevarul si a dispus efectuarea probei ADN. Rezultatul expertizei genetice l-a speriat la inceput pe procuror, dar Mota a inaintat in instanta cererea de revizuire. Rezultatul a fost ca toti colegii i-au reprosat âca nu a procedat corect". In mod ciudat, Gheorghe Mota a refuzat ieri sa stea de vorba cu reprezentantii presei despre âcazul Tundrea". Surse din Parchet ne-au oferit explicatia tacerii sale: superiorii i-au interzis lui Mota sa ofere presei orice detalii legate de procesul lui Marcel Tundrea.
âMagistratii gorjeni se descalifica"
Cel care a efectuat testul ADN detinutului Marcel Tundrea este Dragos Stefanescu, seful Laboratorului de Genetica din cadrul Institutului de Medicina Legala âMina Minovici". Dupa aflarea rezultatului, care a indicat ca Tundrea nu este vinovat pentru omor, Âştefanescu avertiza ca magistratii gorjeni care refuza sa-l elibereze de nevinovat din puscarie comit o grava eroare.
âProcurorii care sustin ca proba ADN nu este una sigura, se descalifica. Proba ADN este cel mai puternic mijloc de proba in momentul de fata. Procurorul Ion Diaconescu se descalifica afirmand ca aceasta nu este o proba, este un om care apartine unei generatii care nu se poate armoniza cu ceea ce ne cere Uniunea Europeana", spunea acum o luna Dragos Âştefanescu.
Despre calitatea probelor recoltate pentru expertiza, contestate de magistrati, Dragos Âştefanescu a confirmat ca acestea au fost corespunzatoare. Fata de reactiile procurorilor gorjeni, seful Laboratorului de Genetica declara acum o luna, pentru Jurnalul National: âEste grav daca anumiti procurori si magistrati nu-si asuma eroarea judiciara. In momentul de fata se asigura o solidaritate in justitie pentru a nu se recunoaste eroarea. Se functioneaza ca intr-o casta. Ilie Marcel Tundrea trebuie eliberat, nu el este autorul!".
Dupa testul ADN, judecatorii Tribunalului Gorj au asteptat ca o comisie superioara a Institutului âMina Minovici" sa avizeze raportul intocmit de profesorul Dragos Âştefanescu. Acesta ne declara: âMagistratii se leaga de orice pentru a nu recunoaste ca au gresit". (Gabriela Mladin)