x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ofertă de 5 stele pentru viitorii delincvenți: În România se construiește o pușcărie-hotel de 65 milioane de euro

Ofertă de 5 stele pentru viitorii delincvenți: În România se construiește o pușcărie-hotel de 65 milioane de euro

de Adrian Stoica    |    12 Dec 2023   •   08:00
Ofertă de 5 stele pentru viitorii delincvenți: În România se construiește o pușcărie-hotel de 65 milioane de euro

Administrația Națională a Penitenciarelor a desemnat compania Ness Proiect Europe câștigătoarea licitației pentru construirea noului penitenciar de la Unguriu, județul Buzău.

Această investiție face parte dintre cele incluse în acordul încheiat de România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei privind contractarea unui împrumut în vederea sprijinului pentru proiectul „Monitorizarea infrastructurii judiciare din România”, semnat în 2019 şi aprobat prin lege în 2020. În același acord a fost inclus şi proiectul pentru un penitenciar de maximă siguranță la Berceni, în judeţul Prahova. Valoarea contractului pentru construirea penitenciarului de la Unguriu are o valoare de 65 milioane de euro.

Viitorul penitenciar va avea o suprafață construită de 11.411 metri pătrați și o suprafață totală desfășurată de 28.811 metri pătrați. Noul centru va avea 900 de locuri de detenție, 100 în regim deschis și 800 în regim semideschis, iar standardele vor respecta reglementările UE. În primul rând este vorba despre respectarea unui standard de 4 metri pătrați pentru fiecare persoană privată de libertate. Zona de detenție va avea 12 pavilioane interioare și unul exterior.

Compania Ness Proiect Europe a fost desemnată luna trecută antreprenor general al primelor lucrări de construcție ce vor fi executate pentru realizarea Spitalului Regional de Urgență (SRU) Iași. 

 

Regim de lux pentru condamnați

Pentru deținuții clasificați în regimul semideschis vor exista 10 pavilioane, fiecare dintre acestea dispunând de curte de plimbare proprie la care accesul deținuților va fi permanent. Mai mult, pavilionul cu destinația de reintegrare socială va include 4 cluburi, 3 săli de clasă, o sală de bibliotecă, una de calculatoare, 3 spații pentru activități de tip hobby, un club multifuncțional, un spațiu pentru activități interconfesionale, un  studio radio - tv și un spațiu pentru activități sportive etc. În ceea ce îi privește pe deținuții care au regimul de detenție deschis, aceștia vor avea la dispoziție activități de reintegrare socială, care vor include, în premieră, un pavilion numit  „libertate asumată”. Plasat în exteriorul penitenciarului, cu o capacitate de 16 locuri, el va fi destinat  deținuților din regimul aflați în perioada de pregătire pentru liberare

 

Facilități puse la dispoziția deținuților de la Unguriu

* Un centru medical de medicină primară pe trei zone funcționale: ambulatoriu; spitalizare; farmacie;

* Biserică;

* Sală de sport și teren multisport, destinate deținuților din ambele regimuri;

* Pavilionul „Vizite”, inclusiv cu spații pentru vizite cu apărătorul; spații de tipul mama şi copilul; spaţiu vizite de tip părinte – copil și spaţii pentru vizite conjugale.

23.721 de persoane erau încarcerate la sfârșitul săptămânii trecute, după ce la sfârșitul lunii ianuarie erau  23.147 

 

La anul începe construcția penitenciarului Berceni

România ar putea scăpa de supraaglomerarea din penitenciare la sfârșitul anului viitor, este una din promisiunile făcute de reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor. Pe lângă construcția  penitenciarului de la Unguriu, se pregătește  și construcția penitenciarului Berceni, județul Prahova, care ar putea începe anul viitor. Proiectul de la Berceni prevede construcția unui penitenciar cu 1.000 de locuri cu regim de maximă siguranță și închis. 

În țara noastră, gradul de recidivă este de 36,75%, înregistrând astăzi cea mai scăzută rată din ultimii 12 ani. 

 

Avertismente de la Consiliul Europei

Majoritatea penitenciarelor din România nu respectă standardele comunitare în ceea ce privește condițiile de viață ale deținuților. Suprapopularea, lipsa unor condiții de trai decente, asistența medicală precară etc. se numără printre lipsurile sistemului de penitenciare reținute de Comitetul pentru Prevenirea Torturii (CPT) al Consiliului Europei. Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, spune că în curând această situație se va schimba. „Avem în proiectul de buget, pentru  prima dată în 2024 investiţia multianuală prin care construim două noi penitenciare în România, după mulţi ani, unul în judeţul Buzău şi am reuşit în săptămâna aceasta (săptămâna trecută- n.r.) să semnăm contractul de începere a lucrărilor şi încă unul în judeţul Prahova unde vom avea  regim de maximă siguranţă şi închis”, a declarat zilele trecute ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

 

×