x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Rabda pentru glorie si bani

Rabda pentru glorie si bani

de Sorin Anghel    |    04 Oct 2004   •   00:00

CHINURILE SPORTIVILOR
Pentru un randament cat mai ridicat in timpul competitiilor, sportivii sunt obligati sa tina diete care nu le permit sa creasca in greutate. Este cazul gimnastelor sau al fotbalistilor. Sunt cazuri, boxul sau canotajul, in care sportivii se lupta cu kilogramele pentru a se incadra intr-o anumita greutate care sa le permita participarea in concurs.

CHINURILE SPORTIVILOR
Pentru un randament cat mai ridicat in timpul competitiilor, sportivii sunt obligati sa tina diete care nu le permit sa creasca in greutate. Este cazul gimnastelor sau al fotbalistilor. Sunt cazuri, boxul sau canotajul, in care sportivii se lupta cu kilogramele pentru a se incadra intr-o anumita greutate care sa le permita participarea in concurs.

In ziua de astazi, sportul a evoluat foarte mult. Pentru performanta, nu mai este nevoie numai de munca draconica, intr-un regim aproape militaresc, ci si de un regim alimentar sever. Pentru a-si imbunatatii performantele, sportivii renunta la mancaruri delicioase, al caror continut le-ar putea diminua randamentul.


GIMNASTICA. Cine spune ca viata sportivilor este una usoara face o mare greseala. Ori nu are nici o legatura cu acest fenomen, ori ii place sa vorbeasca degeaba. In spatele performantelor obtinute de lotul feminin de gimnastica la Olimpiada de la Atena stau sacrificii uriase. Pe langa cele 8 ore pe care le petrec in sala de antrenament, gimnastele pregatite de Octavian Belu si Mariana Bitang trebuie sa tina un regim alimentar care sa le nu le permita sa creasca in greutate. "Daca vrei te supui, daca nu vrei nu te supui. Dar daca nu tii cont de regimul alimentar impus de medicul lotului, nu faci nimic. Te pregatesti degeaba, pentru ca nu ai sa ajungi niciodata la rezultate. Te apuci si mananci ciocolata si te faci cat o vaca", povesteste Andreea Raducan, campioana olimpica in 2000, la Sydney. Din mesele gimnastelor este recomandat sa lipseasca mancarurile gatite, cum ar fi ciorbele si sosurile. "Cel mai mult se recomanda sa consumi carne usoara. Cea mai buna este cea de pui, dar poti sa mananci si rata daca vrei. Carnea de porc nu este insa buna in nici un caz. De fapt, din cate am auzit eu, nici un sportiv nu trebuie sa consume carne de porc. Este foarte greu digerabila", opineaza Raducan. Pentru a nu creste in greutate, gimnastele trebuie sa se abtina de la consumul de dulciuri. "Asta nu inseamna ca nu poti sa mananci ceva dulce, dar sa nu faci excese. Inaintea antrenamentelor mai primeam cate o bucata de ciocolata. Dar nu foarte mare. Cam cat o ciocolata cu rom, ca daca luam mai mult nu mai stateam pe aparate. In schimb, mancam foarte multe fructe proaspete, care sunt foarte sanatoase", spune Andreea. Ea recunoaste ca atunci cand facea parte din lotul national mai manca pe furis, desi acest lucru era interzis. "Mai ieseam duminica in oras sa ne plimbam. De ce sa nu recunosc? Mai intram si prin cofetarie ca sa mananc cate o savarina pe ascuns. Dar nu faceam din asta un obicei. Faceam asta doar cand stiam ca sunt in greutate", povesteste Raducan, care banuieste ca si campioanele olimpice de la Atena au facut eforturi cel putin la fel de mari ca si ea pentru a urca pe cea mai inalta treapta a podiumului.

 

BOX. Sportivii care se confrunta cu cele mai mari probleme de greutate sunt boxerii, in special cei de la categoriile usoare. La fel ca si ceilalti sportivi, si pugilistilor le sunt interzise cu desavarsire sosurile si ciorbele. "Eu le dau, tata, numai fripturi si zarzavaturi. Daca ii prind ca mananca ciocolata ii rup cu bataia. Daca simt nevoia de ceva dulce, le dau voie sa bage in ei fructe si legume proaspete. D-astea au voie cat vor ei. Nu este insa suficient doar sa tina regim. Daca la antrenament nu trage tare, degeaba face el foamea", explica Titi "Propop", antrenorul care l-a descoperit pe campionul mondial, Leonard Doroftei.

 

CANOTAJ. Foarte putina lume stie ca si unele fete de la canotaj trebuie sa tina dieta, dar asta nu din cauza ca ambarcatiunea de concurs s-ar putea scufunda. Ea este construita in asa fel incat se poate mentine la suprafata chiar daca "la bord" se afla si doua fete mai plinute. Acest lucru se intampla la proba de 2 rame - categoria usoara. "Se mananca la fel. Media greutatii trebuie sa fie de 57 de kilograme. Cand se face selectia, se urmareste ca sportivile sa fie mai subtirele", povesteste fosta campioana olimpica, Vera Cochelea.

"Daca vrei sa obtii performanta trebuie sa tii regim. Mancam foarte multe salate si fructe proaspete cand eram la lotul national. Duminica mai ieseam prin oras. Ma duceam pe ascuns la cofetarie ca sa mananc o savarina, dar nu intreceam masura" - Andreea Raducan, fosta gimnasta

 

FOTBAL FARA PRAJELI SI CONDIMENTE

"Ce faci, ma, ti-ai luat tricou cu burta", se intampla sa auzim pe stadioanele din Romania cand pe teren apare un jucator cu cateva kilograme in plus. Pentru a nu ajunge in aceasta situatie, aproape toti jucatorii din Divizia A tin un regim alimentar strict. Aceste produse sunt greu digerabile de catre stomac. "Tot ce inseamna grasime este interzis sa apara in alimentatia unui fotbalist. Procesul de digerare este foarte lung si sangele, in loc sa fie folosit in muschi sau articulatii, este utilizat in stomac", spune Ionel Colonel, preparator fizic la FC National, care cunoaste foarte bine ceea ce trebuie sa consume un fotbalist. "Dietele trebuiesc facute cu cap, in functie de perioada de pregatire in care se afla echipa. Daca este in perioada precompetitionala, incerci sa-l faci pe jucator sa slabeasca mai mult prin efort. Daca te afli in plin sezon, trebuie sa ii reduci din ratia de alimente", explica Colonel. Un jucator daca vrea sa slabeasca trebuie sa renunte in primul rand la carbohidrati, care se gasesc in peste, orez, cartofi, mazare sau fasole. Aceste alimente asigura energie, dar cer in schimb glucoza, substanta care nu ajuta organismul sa scape de kilogramele in plus. "Cea mai buna masa pentru sportivi trebuie sa fie compusa din carne de pui si fructe proaspete. Nu sunt recomandate deloc dulciurile, pentru ca ele sunt cel mai usor asimilate de organism", concluzioneaza Colonel, care anul acesta a reusit sa-l faca pe Viorel Domocos sa slabeasca 11 kilograme.

 

BLESTEMUL LUI FLORENTIN PETRE

Dinamovistul Florentin Petre se poate considera cel mai ghinionist fotbalist roman. Si asta din cauza situatiei proaste in care se afla acum echipa sa de club. In urma cu 4 ani, internationalul "cainilor" a contactat un virus hepatic de tip C, ceea ce l-a facut indisponibil mai bine de un an. In vreme ce s-a luptat cu boala, "capitanul" dinamovistilor a trebuit sa se abtina de la multe mancaruri delicioase pentru a se putea pune din nou pe picioare. "Am renuntat la multe mancaruri delicioase in acea perioada. Mancam multe legume fierte. Am mancat la mancare de conopida si dovlecei in acea perioada...", rememoreaza dinamovistul, care recunoaste totusi ca alimentele consumate erau foarte sanatoase. Mijlocasul lui Dinamo isi continua si in clipa de fata regimul alimentar, desi a scapat de virusul hepatic. "Nu am voie sa mananc carne de porc. Este cel mai mare dusman al meu. In perioada sarbatorilor de iarna imi este cel mai greu, pentru ca atunci nu se gasesc decat alimente din porc. Eu stau si ma uit, fiindca stiu ca nu am voie. In schimb, consum din abundenta peste, vita si pui si nu beau decat apa plata. Nu am voie sa pun gura pe alcool. Cel mai mult ma doare ca nu am voie sa mananc cartofi prajiti. Cand eram copil, cea mai mare delicatesa a mea era reprezentata de o portie cu cartofi prajiti. Acum am ajuns sa traiesc fara ei", se amageste Petre. Mijlocasul "cainilor" se bucura de un regim separat atunci cand ia masa impreuna cu ceilalti jucatori din lotul lui Dinamo. "In cantonament beneficiem intotdeauna de bufet suedez, dar pentru mine se fac alte mancaruri. Are grija doctorul Liviu Batineanu sa nu mananc nimic din ce nu am voie", spune Petre.

ROMANII SI DIETELE - SUMAR (Editie de colectie - 4 octombrie 2004)

90-60-90
IDEALUL DE FRUMUSETE
Daca mama natura te-a dotat cu un bust remarcabil si corp longilin, poti spera la succes. Traim intr-o societate care idolatrizeaza talia de viespe. Dorinta de a slabi a oamenilor, in special a femeilor care isi doresc picioare gen Ally McBeal sau solduri marca Jennifer Lopez, este puternica. Sexul frumos va lupta intotdeauna cu armele dietelor contra exclamatiilor admirative ale barbatilor la adresa fotomodelelor, de genul: "Alea femei!"


Nici o dieta nu e perfecta

SFATUL NUTRITIONISTULUI
Profesorul doctor Constantin Dumitrache, directorul Institutului de Endocrinologie "C.I. Parhon", spune ca "nici o dieta pentru slabit nu e perfecta".


Cure pe sexe si varste
ANOTIMPURILE
Obsesia siluetei nu da pace nici vara, nici iarna, nici la 20, nici la 30 si cu atat mai putin dupa 40 de ani. Este o obsesie comuna ambelor sexe.


Prietenii siluetei
ALIMENTE CARE SLABESC
Din regimul pentru slabit nu trebuie sa lipseasca fructele si legumele care "topesc" grasimile. Citricele, merele, fructele de padure, varza, rosiile, morcovii, ceapa va vor ajuta cu siguranta.


Cea mai lunga dieta din istorie
ALIMENTATIA RATIONALA
Un popor a fost obligat sa se hraneasca in timpul regimului comunist dupa o singura reteta: "Economisiti, economisiti, economisiti".


Secrete cu efect instant
TIPARELE
Sedentarism, Supraalimentare, Stres. Trei barosani "S" care in ultima vreme ataca din ce in ce mai puternic, un alt S care se vrea tot mai subtire: Silueta. Rezultatul: ne ingrasam.
 
Cum au slabit vedetele?!
CELEBRII SI SUBTIRI
Motivate de faptul ca imaginea lor conteaza mai mult decat orice, multe dintre vedete ajung sa adopte diverse regimuri alimentare menite sa le sculpteze siluetele. Aceste diete devin in cele din urma un nou mod de viata. Din momentul in care si-a propus sa slabeasca, viata realizatoarei tv Teo Trandafir s-a schimbat total.
 
Zbor de lebada
SACRIFICII PENTRU GRATIE
Se cantaresc des si fiecare jumatate de kilogram ii alarmeaza. Regimul alimentar al balerinilor contine vitamine, lactate si vegetale
 

Sa imbatranim frumos, fara excese
CINA DA-O DUSMANILOR
Centenarii inving viata printr-un har. Au niste arme pe care le mostenesc genetic. Dar acesta nu e tot secretul longevitatii lor.
 
Ace pentru trup de viespe
METODE NECONVENTIONALE
Va doriti sa mai dati jos cateva kilograme, dar ati obosit de atatea regimuri… Incercati cura de slabire prin acupunctura!
 
Sculptura in trup
METODE DRASTICE
Mariah Carey a profitat din plin de liposuctie. Cu cativa ani in urma si-a uimit fanii cu trupul ei modificat in partile esentiale: solduri, abdomen si sani. Si Jennifer Lopez are solduri cu un nou contur realizat chirurgical. S-a mai spus ca si fundul lui Jennifer ar fi fost ajustat prin aceeasi metoda. Cat despre batrana doamna Elisabeth Taylor nu se mai pune intrebarea de unde s-a scos tesut adipos, ci de cate ori.
 
Retete grase pentru slabi
REVERSUL MEDALIEI
Nici oamenii slabi nu sunt fericiti. Lor le este mai greu sa se ingrase, pe cand oamenii grasi pot slabi mai usor. Curele de ingrasare trebuie urmate cu mare grija!
 
Inamicii casnici
OPRITI TELEVIZORUL
Uitatul la televizor are o legatura stransa cu aparitia obezitatii. Asa sustin medicii neozeelandezi, iar colegii lor din toata lumea le dau dreptate.


Revolutionarii
ISTORIA FITNESS-ULUI
Ceea ce a inceput ca visul unui singur om de a-si imbunatati conditia fizica s-a transformat intr-o imensa revolutie. Aceea a fitness-ului.
 
Sexul bate caloria
IUBIREA SI CANTARUL
Oricand te poti opri dintr-o cura drastica de slabit, mai ales daca exista o alternativa. Nu ai nevoie decat de un partener cu un apetit sexual de nestavilit.
×
Subiecte în articol: special voie regim