x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Radiojurnalul zilei – 2 iunie 1990

Radiojurnalul zilei – 2 iunie 1990

02 Iun 2010   •   00:00

În 1990, fiecare sărbătoare creştină beneficia de cel puţin o mică ştire în presă. Sărbătorilor importante le erau dedicate pagini întregi de ziar şi emisiuni radio-tv, pentru a compensa lipsa lor în mass-media regimului trecut. Creştin-ortodocşii sărbătoreau la 2 iunie moşii de vară şi se pregăteau pentru Rusalii şi Sfânta Treime. La Timişoara, Uniunea Democrată a Maghiarilor infirma organizarea de manifestaţii cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon. De la Moscova se anunţa privatizarea întreprinderilor şi înaintarea către economia de piaţă. (A.Z.)


SĂRBĂTORI CREŞTINE
Astăzi, sâmbătă 2 iunie, când sărbătorim pe Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, ocrotitorul Moldovei, şi prăznuim moşii de vară, la Galaţi va avea loc un important eveniment marcat de binecuvântarea începerii lucrărilor de zidire a unei noi biserici. Slujba de pomenire a strămoşilor se va oficia pe locul unde se va ridica biserica "Sfânta Vineri" cu hramul Cuvioasa Parascheva, la ora 11:00 de un sobor de preoţi în frunte cu Prea Sfinţitul Casian Gălăţeanu de la Episcopia Dunării de Jos.


ORTODOCŞII SE PREGĂTESC DE RUSALII
Între datinile şi obiceiurile vechi de la noi, trecute în calendarul ortodox, se înscriu şi Rusaliile, mâine 3 iunie. De regulă, Rusaliile cad în această lună, numele lor venind de la romani, care numeau această lună a "rozelor" (dies rosarum). Moştenită din lumea păgână, această "Rosalia" sau "Sărbătoarea Trandafirului", mai târziu adaptată creştinismului, se leagă aşadar de vechi datini şi credinţe populare în iele (zâne care în multe părţi se numeau rusalii). În această zi, spune tradiţia creştină, a avut loc pogorârea Duhului Sfânt care i-a întărit pe apostoli să meargă în acţiunile lor mai departe, să propovăduiască cuvântul Evangheliei, al lui Dumnezeu, "până la marginea pământului".
Dincolo de cele scrise în textele sfinte, Rusaliile se leagă ca semnificaţie de propovăduirea creştinismului. În această zi, care cade la noi în ţară mâine, 3 iunie, se obişnuieşte împodobirea porţilor şi a bisericilor cu crengi de mesteceni. De Rusalii se fac cununi din spice de grâu care se duc la biserică şi se atârnă de crucea praporilor. În unele părţi ale ţării, cu aceste ghirlande se încununau tinerii la nuntă pe perioada întregului an.
Rusaliile vor fi urmate luni 4 iunie de o altă mare sărbătoare creştină ­ Sfânta Treime. Aceasta cinsteşte pe Dumnezeu în cele trei ipostaze ale sale: Dumnezeu-Tatăl, Dumnezeu-Fiul şi Sfântul Duh.
Deci, reţineţi, mâine şi luni sunt sărbători religioase, sărbători pe care trebuie să le marcăm aşa cum se cuvine, după datina străbună.


MANIFESTE ANTIROMÂNEŞTI LA TIMIŞOARA
Filiala Timişoara a Uniunii Democrate a Maghiarilor din România a organizat la sediul Clubului presei timişorene o conferinţă de presă cu scopul de a infirma zvonurile referitoare la manifestaţiile organizate cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon. S-a adus la cunoştinţa participanţilor că atât filiala Timişoara, cât şi celelalte filiale din ţară ale Uniunii Democrate a Maghiarilor din România se desolidarizează de manifestele lansate în Timişoara ca şi de "invitaţia" lui Istvan Zoelcsak de a aduna etnici maghiari din Europa pe data de 3 iunie în municipiul Timişoara. În acest context, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România a luat şi anumite măsuri preventive în scopul evitării unor eventuale tulburări care s-ar putea produce cu această ocazie. Este invitată întreaga populaţie a municipiului Timişoara, cât şi din localităţile apropiate să nu răspundă sub nici o formă provocărilor şi iniţiativelor care nu pot aduce nici un serviciu cetăţenilor maghiari din România.


INVITAŢII LA FILM ŞI LA TEATRU
Despre spectacolele care pot fi vizionate la acest sfârşit de săptămână, colega noastră Doina Belciu ne informează:
O gală de filme pentru cei mici la Sala Dalles a Universităţii Cultural Ştiinţifice va avea loc în cursul acestei dimineţi.
Tot pentru cei mici, la Teatrul "Ion Creangă" este programat spectacolul "Muzicanţii veseli", în timp ce Teatrul "Ţăndărică" prezintă piesa "Boroboaţa".
Amatorilor de filme le recomandăm la Sala Palatului "Bobby Deerfield". La cinematograful Cultural ­ "Tootsie", cu Dustin Hoffman. "Coroana de foc" la cinematograful Patria, iar la cinematograful Scala, "Lama zimţată". Vă mai informăm că mâine are loc la cinematograful Scala premiera filmului "Cine are dreptate?", un film-anchetă care se anunţă interesant. Regia filmului este semnată de Alexandru Tatos, iar scenariul de dramaturgul Paul Everac.
Spectacole teatrale: Naţionalul bucureştean prezintă la Sala Mare piesa "Harap Alb", la Sala Amfiteatru piesa "Cineva te iubeşte", iar la Sala Atelier spectacolul cu piesa "Faleza". Teatrul Nottara vă prezintă la ora 18:00 spectacolul "Al treilea martor" în Sala de pe Calea Giuleşti, iar la Sala Majestic piesa "Iarna când au murit cangurii".
La grădina Boema, Teatrul Constantin Tănase vă prezintă la ora 19:00 spectacolul "1001 de glume".


ACCIDENTE PE ŞOSELELE ROMÂNIEI
Direcţia Circulaţie din Inspectoratul General al Poliţiei informează că, în ultimele 24 de ore, trei persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 31 au fost grav rănite în 30 de accidente care au avut loc pe unele drumuri din judeţele Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Covasna, Dolj, Galaţi, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mehedinţi, Prahova, Sibiu, Suceava, Vrancea şi municipiul Bucureşti.
Principalele cauze care au generat evenimentele respective s-au datorat momentelor de neatenţie şi oboselii la volan, utilizării unor viteze peste limita mersului în siguranţă, efectuării depăşirilor fără asigurarea corespunzătoare îndeosebi în zonele periculoase şi în cele lipsite de vizibilitate precum şi conducerii autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice. De asemenea, din cauza lipsei de supraveghere, micii pietoni au fost loviţi de maşini în timpul traversării imprudente a drumurilor publice prin locuri nepermise şi lipsite de vizibilitate, de regulă prin faţa sau spatele unor vehicule staţionate de pe raza judeţelor Cluj, Dolj, Harghita, Iaşi, Mehedinţi, Prahova.
Pentru prevenirea accidentelor şi a situaţiilor periculoase favorizate de imprudenţa partenerilor de drum, se recomandă conducătorilor auto şi pietonilor să se protejeze reciproc şi să-şi adapteze fiecare comportamentul la condiţiile specifice de circulaţie de pe toate traseele pe care le utilizează.


URSS ANUNŢĂ PRIVATIZAREA ÎNTREPRINDERILOR
Uniunea Sovietică va începe în 1991 privatizarea marilor sale întreprinderi, a afirmat expertul în economie al Consiliului prezidenţial sovietic, Stanislav Şatalin, într-o declaraţie făcută unui săptămânal vest-german. Acţiunea va începe în domeniile bunurilor de consum şi serviciilor şi va fi însoţită, într-o primă etapă, de reforma legii pământului în aceeaşi direcţie a privatizării.
După ce a menţionat că există opinii diferite asupra reformelor economice, Şatalin a deplâns faptul că Uniunea Sovietică a pierdut cel puţin doi ani şi jumătate în avansarea către economia de piaţă, deoarece a avut prea multă încredere în strategia şi succesul paşilor mici în această direcţie. El a dat asigurări că, de acum înainte, capitalul străin va găsi în ţara sa posibilităţi propice dezvoltării întreprinderilor particulare şi comerţului liber.


CONSFĂTUIRE OTV LA MOSCOVA
La Moscova a avut loc consfătuirea şefilor marilor state majore, cu participarea reprezentanţilor Ministerelor Afacerilor Externe ale statelor participante la Tratatul de la Varşovia. Au fost analizate probleme legate de stadiul negocierilor de la Viena privind forţele armate convenţionale şi măsurile de întărire a încrederii şi securităţii în Europa.
Participanţii la consfătuire au confirmat voinţa ţărilor lor privind încheierea cu succes a negocierilor de la Viena, în anul 1990. S-a efectuat un schimb de păreri asupra poziţiilor principale ale procesului negocierilor.
Consfătuirea s-a desfăşurat într-o atmosferă constructivă, de bună înţelegere.


GUVERNUL GERMAN SE MUTĂ LA BERLIN
Berlinul va deveni capitala Germaniei unite, iar vechea clădire a Reichstagului va avea un rol semnificativ - fie ca sediu al guvernului, fie ca reşedinţă oficială pentru preşedintele statului, a declarat ministrul vest-german al finanţelor, Theo Waigel. Într-un interviu citat de Agenţia Reuters, el a spus că guvernul va rămâne încă în Bonn pentru o perioadă îndelungată. Waigel a precizat că exprimă o opinie personală şi că decizia va aparţine guvernului şi parlamentului unei Germanii unite.


PRIMUL INSTITUT DE CERCETARE PARTICULAR DIN ROMÂNIA
La Craiova a fost înfiinţat "Institutul de inteligenţă artificială şi inginerie matematică", firmă particulară în domeniul învăţământului superior, singura de acest profil din ţară.
Institutul, care poate fi urmat de absolvenţi a 12 clase cu diplomă de bacalaureat şi vârsta de cel mult 30 de ani, îşi va desfăşura activitatea în două direcţii: una de învăţământ, printr-o facultate cu durata de cinci ani, cu două secţii (de informatică, axată pe inteligenţă artificială şi pe inginerie matematică); cea de-a doua - de cercetare şi proiectare în domeniul calculatoarelor.

Rubrică realizată cu sprijinul Societăţii Române de Radiodifuziune, Direcţia Patrimoniu

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani