x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Razboiul aurului intre Politie si Parchet

Razboiul aurului intre Politie si Parchet

19 Feb 2004   •   00:00

Opt kilograme de aur seamana vrajba.

Cu armele pe fata! Aceasta este pozitia pe care a adoptat-o conducerea IPJ Timis, in cazul confiscarii unei cantitati impresionante de bijuterii din aur. De mai bine de doua zile, intre magistrati si politisti a inceput un adevarat razboi. La mijloc este statul roman, cel care, de fapt, are cel mai mult de pierdut in toata aceasta poveste halucinanta. TIBERIU KISS

In ziua de 23 februarie 2003, o echipa de trei ofiteri de la Biroul Economic al Politiei Timisoara au descins la sediul societatii "Gioe Gold" SRL. Pe parcursul verificarilor, organele de control au descoperit doua geamantane, pline cu bijuterii din aur de 14 si respectiv 18 K, in greutate totala de 8,3 kg. Pentru ca societatea nu a putut prezenta documentele de provenienta a marfii, intreaga cantitate de metal pretios a fost retinuta, in vederea confiscarii. Ulterior, pe numele patroanei societatii s-a deschis un dosar penal, iar Directia Vamala Timis s-a constituit parte civila cu suma de 2,5 miliarde lei, reprezentand neplata taxelor vamale aferente celor 8,3 kg aur. Mai mult, pentru recuperarea prejudiciului, s-a emis o ordonanta de luare a masurii asiguratorii, iar aurul, evaluat de BNR la 3,5 miliarde de lei, a fost depus la Trezoreria Timisoara.

Minuta bate sentinta Nemultumita de decizia ofiterilor de politie, firma "Gioe Gold" SRL se adreseaza Judecatoriei Timisoara. La doua luni de la confiscarea celor 8,3 kg de aur, prin sentinta civila cu nr. 3954 din 24 aprilie 2003, instanta decide anularea procesuluiverbal de contraventie si dispune "restituirea obiectelor din metal alb si galben" ridicate de la sediul societatii. Evident, in termenul legal de 15 zile, juristii IPJ Timis au facut recurs impotriva solutiei. La vremea respectiva, nimeni nu a stiut ca dupa numai 12 zile, mai exact, in data de 6 mai 2003, un angajat al Judecatoriei Timisoara a aplicat stampila de "definitiv " pe minuta sentintei civile cu nr. 3954. Ciudat, dar orice student de anul I la Drept stie ca o minuta nu poate fi definitiva si irevocabila, ci numai o sentinta judecatoreasca! Si mai mult decat atat, aceasta stampila "definitiva " a fost aplicata, desi recursul IPJ Timis fusese promovat si inregistrat cu cateva zile inainte, la aceeasi instanta judecatoreasca.

Ciudatenii La inceputul lunii februarie 2004, politistii timisoreni au aflat ca trebuie sa dea aurul inapoi, intrucat minuta Judecatoriei devenise "definitiva ". Tot atunci, ofiterii de politie au constatat ca, in data de 23 decembrie 2003, Parchetul de pe langa Tribunalul Timis a decis sa o scoata de sub urmarire penala pe patroana societatii "Gioe Gold". Ciudat, dar dosarul cauzei a plecat de la IPJ Timis spre Parchet abia in 27 ianuarie 2004! Cum a fost posibil ca procurorul cauzei sa se pronunte cu o luna inainte ca Serviciul Cercetari Penale sa trimita dosarul spre solutionare, ramane o mare enigma. Mai mult, referatul de terminare a urmaririi penale, intocmit de subcomisar Marius Giurgiu, propunea chiar "punerea in miscare a urmaririi penale" impotriva patroanei SC "Gioe Gold" SRL.

Lantul slabiciunilor Bizareriile continua in cazul confiscarii celor 8,3 kg de aur, in valoare totala de peste 100.000 $. Printr-o adresa inaintata societatii comerciale, prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Timis aduce la cunostinta patroanei ca "prin ordonanta acestui Parchet s-a dispus scoaterea dvs. de sub urmarire penala si ridicarea sechestrului asupra cantitatii de aur, urmand ca in ceea ce priveste restituirea bijuteriilor sa se pronunte instanta de judecata cu ocazia solutionarii recursului promovat de IPJ Timis". Trei lucruri sunt importante aici. Primul - in adresa nu se specifica numarul ordonantei si data la care aceasta a fost emisa. Al doilea - adresa nu are nici un fel de nr. de inregistrare. Al treilea - Parchetul nu a dispus decat "ridicarea sechestrului", nu si restituirea bijuteriilor, aceasta situatie urmand sa se rezolve doar dupa "solutionarea recursului promovat de IPJ Timis". In concluzie, se stia ca Politia a declarat totusi recurs!

Prostia se plateste Inarmati cu minuta "definitiva " si cu ordonanta de scoatere de sub urmarire penala, avocatii SC "Gioie Gold" au cerut conducerii IPJ Timis restituirea aurului! Sub semna tura adjunctului politiei, comisar Ioan Rus, fara o consultare prealabila cu juristul IPJ Timis, care putea sa explice diferenta dintre "ridicarea sechestrului" si "restituirea" bijuteriilor, lucru care se facea oricum dupa solutionarea recursului, cererea a plecat la DGFP Timis, care a pus-o, imediat, in aplicare. Pana una alta ramane ca si cei in masura sa stabileasca cum a putut procurorul sa solutioneze un dosar care se afla inca in evidenta IPJ Timis. A prevazut, oare, magistratul ce solutie va da Politia? Mai mult, ramane sa se stabileasca cine a fortat mana ofiterilor sa restituie aurul, desi nu era vorba decat de o ridicare de sechestru, facand abstractie de recurs. Cert e ca IPJ Timis va face plangere la PNA impotriva procurorului, a "minutei definitive" si va trage la raspundere politistii care au semnat ca "primarii" restituirea aurului.

"De cand sunt nu am mai vazut asa ceva. Toti incearca sa arunce in carca noastra problema asta cu aurul. De fapt, pisica moarta sta in curtea altora, care acum incearca sa se spele pe maini. Noi am demarat deja cercetarile ca sa ne lamurim cu toate aceste acte bizare. Pana una-alta, voi sta de vorba cu cei din conducerea Parchetului, ca sa vedem cum de a fost posibil sa se intample o grozavie ca asta. Mai mult, voi sesiza personal PNA, fara doar si poate" Dorel Andras chestor sef IPJ Timis

×
Subiecte în articol: eveniment timiş