x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Razboiul castelor

Razboiul castelor

02 Mar 2004   •   00:00

La initiativa senatorilor Doru Ioan Taracila, Aristide Roibu si Ion Predescu, Parlamentul ia cozonacul de la gura notarilor. Proiectul de modificare a Legii avocatilor, initiat si promovat de trei avocati-parlamentari, este la un pas sa transforme lumea juridica intr-un adevarat camp de razboi, din pacate, cu consecinte negative asupra intregului sistem juridic.

Printre articolele votate cu succes de plenul Senatului, in urma cu trei saptamani, avocatii-parlamentari Doru Ioan Taracila, Aristide Roibu si Ion Predescu au strecurat cateva paragrafe care extind puterile avocatilor si in ograda notarilor. Dincolo de miza exclusivitatii in domeniul tranzactiilor imobiliare, aducatoare de foarte multi bani, sta insa o problema care, in timp, ar putea duce la o perturbare grava a ordinii de drept: transformarea avocatului intr-un soi de functionar public, statut care i-ar acorda doar avantaje, dar nu si raspundere.

Examinare formala?

In acest moment, proiectul de lege se afla pe masa deputatilor de la Comisia juridica si, potrivit lui Emil Boc, va fi luat in discutie saptamanile urmatoare. Finalizarea dezbaterilor pare sa nu rezerve nici o surpriza, tinand cont ca si aici exista destui avocati implicati in viata politica si care nu se vor da in laturi sa-si legifereze noile surse de venit. Decizia Camerei Deputatilor este practic ultima sansa de modificare a proiectului. Contactat telefonic, deputatul Emil Boc ne-a declarat: "Nu am luat inca in dezbatere acest proiect. Totusi, am aflat despre conflictul iscat intre avocati si notari. La o prima vedere, proiectul pare sa stabileasca un echilibru intre avocati si notari si ar putea duce la diminuarea valorii unor taxe platite de populatie cu ocazia autentificarii unor acte. Este insa o lupta intre caste si este foarte posibil sa fie castigata de tabara avocatilor, care oricum au numerosi reprezentanti in Parlament".

Marul discordiei

Cele mai multe dispute le provoaca modificarea paragrafelor "c" si "g" din articolul 3 al legii privitoare la organizarea si exercitarea profesiei de avocat. Prin schimbarile promovate de cei trei parlamentari, avocatii capata, pe langa atributiile obisnuite, dreptul de a intra nestingheriti pe tarlaua notarilor. "Articolul 3 se modifica si se completeaza si va avea urmatorul cuprins: Activitatea avocatului se realizeaza prin: (...) litera c) - redactarea de acte juridice, atestarea identitatii partilor, constatarea consimtamantului partilor, a continutului si a datei actelor incheiate si prezentate spre autentificare."

O veriga in plus

Cea mai discutabila dintre aceste prevederi este puterea acordata avocatului de a constata consimtamantul partilor. Practic, avocatul se transforma intr-un soi de reprezentant al vointei tuturor partilor implicate in incheierea unui contract referitor la bunuri imobile. Pentru a fi valabile aceste contracte au nevoie de autentificare, iar notarul (singurul abilitat de lege sa acorde actelor acest statut) are nevoie de consimtamantul partilor contractante, cea mai importanta conditie pentru incheierea unei tranzactii. Daca pana acum notarul avea contact direct cu partile implicate si stia exact pe ce isi pune stampila si semnatura, in urma acestor modificari, avocatul va deveni o veriga intermediara. Practic, vointa partilor va fi exprimata in fata acestuia, iar ulterior, la autentificare, notarul va trebui sa-l creada pe cuvant si bazat pe informatii care ii parvin "la a doua mana" sa legalizeze actul fara sa-i vada la ochi pe "protagonisti".

Acte pe vorbe

Initiatorii proiectului nu par sa fi luat in calcul o situatie, oricand posibila, care rastoarna datele problemei: unul dintre contractanti se razgandeste ori pur si simplu isi da obstescul sfarsit. Modificarile nu prevad si un termen-limita in care avocatul are obligatia sa prezinte consimtamantul partilor in fata unui notar care, prin autentificare, sa-i dea forta juridica. Fara sa fie obligat sa se grabeasca, avocatul ar putea sa se duca la notar si peste o luna sau chiar mai mult si sa-i prezinte o situatie care nu mai este valabila. Cine va raspunde, de exemplu, pentru intocmirea unui act prin care un mort isi vinde casa? Astfel se face ca notarul va fi obligat sa raspunda pentru un act autentificat pe baza vorbelor avocatului.


Nu toti avocatii sunt de acord

Opinia senatorilor-avocati nu este impartasita chiar de toti avocatii. Daniel Stefanica, de la Societatea de avocati Stefanica&Partners, considera ca desi unele modificari prevazute in proiect erau absolut necesare, totusi posibilitatea avocatilor de a constata consimtamantul partilor la incheierea unui act juridic "prezinta pericol social". "Vor fi dificultati in arhivarea si centralizarea actelor prin care se constata consimtamantul. In acest moment, notarul desfasoara o activitate de interes public si este cumva asimilat unui functionar public, pe cand avocatul este un liber profesionist pur si e bine saramana asa", a mai sustinut Daniel Stefanica.

Ce zic senatorii-avocat

Senatorul Antonie Iorgovan sustine ca modificarile cu pricina au la baza chiar atitudinea notarilor care, in timp, s-au constituit intr-o adevarata casta. "Au transformat profesia de notar intr-un grup ermetic in care este aproape imposibil sa intri. Sunt doar doua posibilitati: spaga sau rudenia." Iorgovan afirma ca extinderea competentei avocatilor va fluidiza regimul tranzactiilor. "Notari sunt cu putin peste 1.000. Se incheie milioane de astfel de contracte. Acordarea acestei competente mai multor specialisti va evita aglomeratia si blocajele in materia proprietatii." Referitor la faptul ca notarii nu ar fi fost consultati, Iorgovan a sustinut: "La originea proiectului a stat o propunere a Uniunii Avocatilor din Romania, pe care colegii mei initiatori au imbracat-o doar intr-o haina legala. Am presupus ca anterior propunerilor au existat si discutii cu notarii. Nici nu mi-am imaginat ca nu este asa, iar daca acest demers nu a fost facut, nu este vina noastra".

Ce zic notarii

Notarii se plang ca, inainte de intocmirea acestui proiect, nimeni nu le-a cerut si lor parerea. Ei afirma ca au fost pusi in fata faptului implinit de avocati, colegii lor din Asociatia Profesiilor Liberale afland despre proiect dupa ce el a ajuns pe masa parlamentarilor. Ei considera ca atributiile sporite acordate avocatilor ar putea duce chiar la tulburarea ordinii de drept. Purtatorul de cuvant al Uniunii Notarilor, Basarab Sinc, a declarat: "Cand mai multi fac acelasi lucru, dupa legi diferite, se ajunge la blocaje mai ales in domeniul proprietatii. Cum va putea un avocat, care e platit de una din parti, sa fie echidistant si sa nu-si favorizeze clientul intr-o vanzare de teren? ". Potrivit notarilor, domeniul proprietatii va fi cel mai afectat, pentru ca avocatii vor putea incheia un act juridic privitor la proprietatea imobiliara si abia apoi se vor duce la notar. Stampila si semnatura notarului pot deveni simple formalitati.
( IOANA PLOP, VASILE SURCEL )

×
Subiecte în articol: eveniment partilor