x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reactii - Disputa intre prezidentiabili pe tema rezultatelor partiale

Reactii - Disputa intre prezidentiabili pe tema rezultatelor partiale

29 Noi 2004   •   00:00

ALEGERI GENERALE 2004
Cei doi candidati ramasi in turul doi al prezidentialelor au avut reactii diferite la aflarea rezultatelor partiale ale alegerilor de duminica anuntate aseara de BEC.
OANA STANCU, SILVIU SERGIU

Click pentru a mari imaginea
CERERE. Candidatul Aliantei PNL-PD, Traian Basescu, a declarat ca nu va contesta rezultatul scrutinului, dar cere BEC compararea listelor suplimentare pentru a vedea care este nivelul fraudelor inregistrate in operatiunea "Autobuzul". "Dupa informatiile noastre si estimarile Pro Democratia, aceste fraude au afectat scorul electoral cu 3%-5%. Pentru a preveni acest lucru, in calitate de candidat la functia de presedinte, va informez ca maine vom depune la BEC o solicitare prin care cerem confruntarea tuturor listelor suplimentare si a anexelor 2 din sectiile de votare. Avem convingerea ca frauda cu autobuzul se ridica la circa 300-350.000 de voturi. Nu vom sti in favoarea cui, dar Romania va trebui sa puna capat definitiv acestor practici", a declarat Basescu. El a tinut sa dea asigurari si ca lupta nu e pierduta pentru Alianta, care, in conditiile in care el va fi ales presedinte, va realiza Guvernul. "Nici unul dintre blocuri nu a realizat 51%. In conditiile articolului 103 din Constitutie, cel care desemneaza primul-ministru dintre partidele parlamentare este presedintele Romaniei. Ca atare, dupa 12 decembrie, se poate vorbi de un prim-ministru desemnat", a sustinut Basescu. "Constat ca Mircea Geoana nu mai pridideste sa apara pe televiziuni vorbind de guvernul lui. Vreau sa-l anunt ca nu l-am desemnat prim-ministru si nici nu as putea sa desemnez un om pe care l-am batut cu 30 de procente la Bucuresti", a ironizat liderul Aliantei.

REPLICA. Candidatul Uniunii Nationale PSD+PUR, Adrian Nastase, considera ca, desi "au existat unele probleme, nici una dintre aceste nereguli nu a afectat insa rezultatul final al scrutinului". "Daca ceea ce apare ca o tendinta astazi dupa numararea a 70% din voturi se va confirma, inseamna ca diferenta dintre Uniunea Nationala PSD+PUR si Alianta PNL-PD va fi de cel putin 5%. 5% la 10 milioane de voturi inseamna 500.000 de voturi diferenta. Este foarte clar ca aceasta diferenta in nici un caz nu poate sa fie pusa sub semnul intrebarii de eventuale erori, fraude, intamplari care au loc de obicei inca, din pacate, din partea unor oameni care nu respecta legea", a declarat Nastase. Liderul PSD a multumit alegatorilor, partidelor si mass-media pentru maturitatea de care au dat dovada, demonstrand ca Romania este o democratie stabila. Nastase a mai spus ca, dupa anuntarea rezultatelor oficiale finale, care va avea loc probabil astazi, Uniunea va demara discutiile pentru constituirea unei majoritati parlamentare, insa a precizat ca abia dupa turul doi se va dezbate structura Guvernului. Intrebat cu ce formatiuni se va negocia, Nastase a spus doar ca sunt contacte, unele care vor avea efecte sau rezultate, iar altele nu, si ca de aceea nu este intelept sa faca mai multe comentarii pe aceasta tema acum.

×
Subiecte în articol: eveniment