x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Regina videochatului din România câștigă în două săptămâni cât Iohannis în trei ani

Regina videochatului din România câștigă în două săptămâni cât Iohannis în trei ani

de Adrian Stoica    |    26 Feb 2021   •   07:34
Regina videochatului din România câștigă în două săptămâni cât Iohannis în trei ani

Îşi desfăşoară activitatea în cele mai frumoase decoruri, nu se expun nici unui pericol şi fac câteva mii de dolari pe lună. Cei mai profesionişti îşi pot adăuga în conturi din prestaţia lor sume cu ceva mai multe zerouri. Sunt bani la care multe fete sau băieţi de vârsta lor abia dacă pot visa. Sunt modelele care din faţa unui calculator îi fac pe amatorii de videochat, mai ales pe cei de peste Ocean, din Statele Unite, să îşi uşureze cardurile fără să regrete. Lockdown-ul şi munca de acasă aduse peste tot în lume de pandemia de coronavirus au suflat şi în pânzele industriei de videochat româneşti care estimează o creştere de 30% a cifrei de afaceri. 

 

Apărute la începutul anilor 2000, primele studiouri de videochat erau departe de ceea ce înseamnă ele astăzi. Simţind potenţialul noii afaceri, oamenii cu spirit de iniţiativă, dar şi cu ceva bani, nu au întârziat  să apară. Asta a făcut ca studiourile înregistrate să dezvolte astăzi un business de 100 de milioane de dolari, ceea ce face ca jumătate din activitatea internaţională de videochat să se desfăşoare în România. Acum în ţară sunt circa 150 de studiouri de videochat oficiale în care lucrează cam 500 de modele, ne spune Bogdan Dumitrescu, proprietarul Adult Media Promotion Agency (APM), singura companie de consultanţă din România specializată pe acest segment de business. Pe lângă acestea, mai sunt alte 1.000-2.000 de modele care lucrează individual, de acasă, dar multe dintre ele nu lucrează legal. 

 

 

Până în 2019, serviciile de videochat erau asimilate serviciilor de comunicări electronice, dar ulterior au fost încadrate în categoria serviciilor de divertisment online, potrivit unei decizii din 2019 a Curţii Europene de Justiţie.

 

Americanii aduc grosul încasărilor

 

Cei mai buni clienţi ai studiourilor româneşti de videochat sunt americanii, 80% din încasările făcute venind de la ei. În schimb, românii nu prea sunt pasionaţi de aceste servicii, asta poate şi din cauza tarifelor destul de piperate pentru punga celor mai mulţi dintre ei. „Câştigurile medii pe lună ale modelelor sunt de 4.000 de dolari, dar s-au câştigat şi sume mult mai mari. Pot să vă spun că cea mai mare sumă câştigată a fost de 150.000 de dolari, ea fiind realizată pe parcursul a două săptămâni”, spune Bogdan Dumitrescu. Modelele sunt plătite de studiouri pe drepturi de autor sau au propriile SRL-uri. Pentru a avea modele cât mai profesioniste, studiourile care se respectă fac şi cursuri tematice cu ele. Arta seducției, Tips & tricks, consiliere de imagine, de atitudine, de fashion şi styling sunt numai câteva dintre “antrenamentele” la care supuse modelele.

 

Şi băieţii fac carieră în industrie

 

Dacă în urmă cu ceva ani modele erau recrutate exclusiv din  rândul fetelor, acum şi modelele masculine fac carieră în această meserie. Cererea pentru modelele masculine este în creştere, astfel că şi veniturile obţinute sunt pe un trend crescător. „În cadrul grupului nostru, AMP, avem cel mai mare studio de băieţi din ţară. Sunt la fel de căutaţi ca şi fetele. Recordul la încasări în cazul modelelor masculine a fost de 92.000 de dolari, el fiind realizat în decembrie 2018”, potrivit şefului de la Adult Media Promotion Agency.

 

Cât costă înfiinţarea unui studio

 

Depinde de ceea ce îşi doreşte proprietarul de la început, spune Bogdan Dumitrescu. Pentru cei care fac primii paşi în această industrie, Adult Media Promotion Agency recomandă Studioul Start pentru care costurile de amenajare variază între 30.000 şi 50.000 de euro. El ar urma să fie localizat într-o casă cu suprafaţa de 150-200 mp, care să permită patru posturi de lucru. Cea de-a doua opţiune oferită este Studioul Performance. În acest caz bugetul necesar poate ajunge până la 80.000 de euro, dar aici vorbim despre un etaj întreg  într-un business center, cel puţin 7-8 posturi de lucru, birouri administrative şi lounge. Varianta de vârf este franciza oferită de  Adult Media Promotion Agency, dar costurile pot ajunge până la 100.000 de euro. „Viitorii parteneri francizaţi vor beneficia atât de notorietatea şi know-how-ul brandului, cât şi de avantajele unei afaceri profitabile şi mereu în tendinţe”, este oferta companiei.

 

Summitul industriei de profil

 

Ca orice industrie care se respectă şi cea de videochat are programate anual întâlniri la care participă oamenii din business. Furnizorii de servicii de internet, modele, patronii studiourilor etc., toţi se întâlnesc de trei ori pe an. Aceste reuniuni sunt adevărate gale de unde nu lipseşte celebrul covor roşu, iar performerii industriei sunt premiaţi.

 

×
Subiecte în articol: videochat