La mijlocul anilor '50, Pierre Dordin a fost un crescător deosebit de valoros şi apreciat în întreaga Europă, porumbeii săi dominând sportul columbofil francez şi în mare parte şi pe cel european timp de aproape 40 de ani.
Câştigător a 12 curse naţionale şi a trei concursuri internaţionale, Dordin a fost un crescător şi columbicultor deosebit de apreciat, căruia îi plăceau deopotrivă porumbeii frumoşi şi valoroşi. În anul 1966, de exemplu, la un concurs de la Angouleme, porumbeii lui Dordin au ocupat primele opt locuri dintr-un total de 3.000 de porumbei angajaţi, iar printre campionii crescătoriei sale de la acea vreme se numărau: „Ramses", „Spahi", „Papillion" etc. În anul următor, porumbeii campionului francez au câştigat patru concursuri naţionale şi un loc doi la St. Vincent de la o distanţă de peste 900 km. Din toate articolele columbofile apărute în presa de specialitate de-a lungul vremii, se pare că Pierre Dordin avea un talent deosebit în a-şi selecţiona porumbeii de matcă. Prin urmare, vă prezentăm în continuare câteva aprecieri legate de selecţia porumbeilor de matcă în viziunea marelui campion francez.
ÎNDRUMĂRILE LUI DORDIN
Calităţile şi defectele sunt în mod esenţial ereditare, valoarea unei colonii depinde de cea a reproducătorilor săi. Aşadar, un bun reproducător provine întotdeauna: a) dintr-o linie de porumbei campioni; b) dintr-o linie de porumbei cu o constituţie fizică impecabilă. Introduceţi porumbei în crescătorie doar de la columbofili care zboară într-o concurenţă foarte mare; Selectaţi-vă porumbeii de matcă după două criterii: sănătatea şi viteza în concursuri;
Întotdeauna selectaţi-vă porumbeii de reproducţie în urma analizei la mână, şi nu pe baza pedigreelor. Hârtiile nu vă vor da niciodată campioni; La fiecare doi ani introduceţi în crescătorie cel puţin patru-cinci pui cu sânge străin; Dacă o pereche de reproducători vă oferă un porumbel „AS", atunci această pereche poate fi considerată una de valoare; Reproduceţi mulţi porumbei, „zburaţi" mulţi şi eliminaţi mulţi.
OPINII
Despre porumbeii învingători în concursuri Pierre Dordin spunea că sunt păsările care câştigă în competiţiile sportive dure, deoarece caracteristicile lor fizice şi mentale sunt superioare faţă de ale celorlalţi concurenţi. Legat de aspectul fizic al campionilor, Dordin aprecia că alegerea reproducătorilor trebuie să se bazeze pe acele exemplare care au o constituţie solidă, adică: osatura bună, gabarit peste medie, musculatura suficientă, dar nu în exces, penaj mătăsos şi suplu, aripa şi suprafaţa portantă bine proporţionate, echilibru perfect.
În opinia lui Dordin, una dintre cele mai importante calităţi ale unei suşe de porumbei este aceea care permite continuitatea în obţinerea unor rezultate de top. Iar pentru a face o bună achiziţie este de preferat să cumpărăm un porumbel care nu este neapărat cel mai mare campion, dar, în schimb, trebuie să aibă un corp excelent şi să provină dintr-o linie valoroasă de zburători. Acest lucru este de preferat decât să introducem un porumbel „AS" la zbor, dar născut printr-un noroc într-o colonie a cărei faimă dispare în acelaşi timp cu dispariţia unicului său porumbel „AS". Asta deoarece un porumbel „AS", unic în linia sa, arareori ne va oferi pui la fel de buni ca şi el.
Citește pe Antena3.ro