x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje "Am venit la Vila Dante să vedem cum trăieşte faraonul”. Pelerinaj în Raiul de un milion de euro

"Am venit la Vila Dante să vedem cum trăieşte faraonul”. Pelerinaj în Raiul de un milion de euro

de Alina Turcitu    |    29 Iul 2012   •   15:22
"Am venit la Vila Dante să vedem cum trăieşte faraonul”. Pelerinaj în Raiul de un milion de euro

Doua ore de asteptat in plina canicula si apoi, cand a pasit inauntru, pensionarul Minu a zis ca a ajuns in Rai. Vila Dante, invelita in marmura ei racoroasa, il astepta primitoare, cu usile deschise si aerul conditionat pornit, pe el si pe sutele de "pelerini' din fata portii. Caci tocmai astazi, de referendum, Guvernul a decis sa organizeze Ziua Portilor Deschise la viitoare resedinta de protocol a lui Traian Basescu, dupa ce-si va fi incheiat mandatul. Pensionarul Minu habar n-avea ca presedintelui i s-ar pregati asemenea bogatii cand nu va mai fi presedinte ci om ca toti oamenii. A aflat-o intamplator de la televizor, din gura lui Victor Ponta si, curios sa stie daca bogatiile lui Basescu sunt mai mari decat ale lui Ceausescu, si-a zis ca trebuie musai sa vada cum arata o vila RAPPS ale carei reparatii au costat un milion de euro.

"Ce bucatarie! Si copiii tarii mananca din gunoaie!'
Odata intrat in vila cu grupul, a urcat scarile din marmura bej, a trecut pe langa aranjamentul decorativ cu pietricele albe de la intrare si s-a avantat in stanga, spre o bucatarie uriasa, cam cat un apartament obisnuit de bloc. Coplesit de atata frumusete, dintr-o data i s-au aprins ochii si parca a prins a se simti si el putin rege. A pipait ca un cunoscator blatul imens din granit, a deschis sertare din lemn masiv la intamplare, a cercetat cuptorul cu microunde, si a pornit apa de la chiuveta, ca la el acasa. Toate, nou-noute, casa nelocuita. Insa i-a inghetat zambetul pe buze cand a auzit o voce in spatele sau: "...hm, ce bucatarie si copiii tarii mananca din gunoaie!'. Dar el s-a tinut tare sa nu se emotioneze din atata lucru, caci nu degeaba a fost ofiter de aviatie in tinerete.

Asa ca a pasit mai departe pe holuri labirintice pana a ajuns intr-un salon imens, ca-n filmele cu boieri. Din greseala i-a alunecat piciorul pe parchetul din lemn scump, de esenta tare. "Atentie, va rog, mergeti numai pe pres si nu calcati parchetul!', i-a strigat o supraveghetoare. Dar el era doar curios sa se uite pe geamul salonului si sa vada cum arata de aici aleile de pe malul lacului Floreasca pe care le stie ca-n palma.

Ametit de atata frumusete, s-a oprit sa admire salonul: canapele confortabile din tapiterie scanteietoare, vitrine, candelabre aurite cu ciucuri de cristal, masute cochete din lemn masiv, frumos lacuit si geamuri uriase ce dau inspre terasa cu gradina dinspre lac. Gradina, un vis: brazi, copaci, alei, iarba grasa, iar la la orizont – lacul si o bucata din parc.

"Aici o sa dorm eu la noapte!', a exclamat in gluma, cum a intrat in dormitor. "Pai cum faceti sa va ascundeti de supraveghetori?', intreaba cineva din grup. "Pai ma ascund, uite, dupa un raft din asta frumos si ies diseara sa ma intind in patul asta', raspunde, cu zambetul pe buze. Cand da cu ochii de dressing, ramane mut: "Tot asta doar pentru haine? Dar e cat tot apartamentul meu!'. "Sincer? Mie mi-ar fi urat singur in toata vila asta mare', il completeaza vecinul de alaturi.

"Treptele piscinei nu sunt alunecoase, nu?'. "Nu par'. "Hmm… pacat!'
Dar alta a fost supriza cea mare: "Piscina si jacuzi? Am uitat sa-mi iau slipul!'. Analizeaza treptele cu mare atentie. "Nu sunt alunecoase, nu?', il intreaba alt pensionar, la fel de atent ca si el. "Nu par'. "Hmm… pacat!'. Si izbucnesc amandoi in ras. Dincolo de gluma, incaperea cu piscina e ceva ce n-au mai vazut ei niciodata, un SPA urias, in toata regula. Mozaic scump pe pereti, cinci bancute din granit pe marginea piscinei, asa, ca pentru public, trei mese profesioniste de masaj, doua televizoare mari cu plasma situate de-o parte si de a alta a incaperii - ca sa poti vedea stirile chiar si-n timp ce inoti -un spalier, sisteme de aerisire invizibile, incorporate in tavan si-n pereti si, marea senzatie, un geam se sus pana jos, cat tot peretele, prin care se vede Herastraul. Iar daca inoti cu geamurile deschise, ai impresia ca nu esti in Bucurestiul cel betonat, ci undeva, departe, in mijlocul naturii.

Si la final de tot, dupa ce-a mai vizitat si sala de fitness si apoi alte si alte dormitoare de le-a pierdut sirul, pensionarul Minu a tras linie si a adunat: "E incredibil de frumos, dar intr-o tara ca asta nu cred ca un singur om merita atatea bogatii'. Si asa a plecat acasa, cu gustul asta amar si scuturand din cap. S-a intersectat pe drum cu avocata Maria, cea care, dupa ce a facut turul "palatului', a calculat cam cat ar costa intretinerea. I-au iesit cateva mii de euro pe luna. A venit curioasa, a plecat revoltata, spunandu-ne: "Am venit la Vila Dante sa vedem cum traieste faraonul'.

×